Žihľava na tanieri pre chuť a zdravie: Netradičné recepty aj pre vašu kuchyňu

Žihľavová polievka

thinkstockphotos.com

Žihľavu mnohí vnímajú ako nepríjemnú burinu, no liečivé účinky tejto rastlinky oceňovali už aj naši predkovia. V žihľave nájdeme vitamín C, ale aj A a B, minerály a železo. Tradične sa zo žihľavy pripravuje čaj, ktorý má silné močopudné účinky, no pomáha aj pri ochoreniach dýchacích ciest.

V jarných mesiacoch si však mladú žihľavku môžete nazbierať nielen na sušenie do čajových zmesí, ale aj ako plnohodnotnú zeleninu, veľmi podobnú špenátu. Nebojte sa preto ochutnať túto lahôdku, žihľava po uvarení stráca svoju schopnosť pŕhliť. Samozrejme, nezabúdajte na to, že žihľavu určenú na konzumáciu zbierajte iba mimo ciest a obytných zón, aby ste mali istotu, že je čistá.

Žihľavová praženica s medvedím cesnakom

Vyskúšajte žihľavu v osviežujúcej bylinkovej kombinácii a prekvapte svoju rodinu pri raňajkách.

Potrebujeme:

  • 4 vajíčka
  • 50 gramov žihľavy
  • 15 gramov medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľku
  • soľ, čierne korenie, olivový olej

Postup: Žihľavu premyjeme pod vodou a nakrájame na drobné kúsky. To isté spravíme aj s medvedím cesnakom. Na rozpálenom oleji opražíme cibuľu, dokiaľ nezmäkne a pridáme žihľavu, ktorú pomaly podusíme. Potom zamiešame rozšľahané vajíčka a miešame, dokiaľ sa nám neurobí praženica. Na záver zamiešame k vajíčkam nasekaný medvedí cesnak, soľ a korenie na dochutenie.


Mohlo by vás zaujať: Žihľava je prírodný liek a máte ju zadarmo: Pri akých neduhoch dokáže pomôcť?


Žihľavový špenát

Žihľava je špenátu podobná nielen obsahom minerálov, ale aj chuťovo. Preto sa vynikajúco hodí na prívarky.

Potrebujeme:

  • 700 gramov mladej žihľavy
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • smotanu na šľahanie alebo mlieko
  • soľ, čierne korenie

Postup: Žihľavu umyjeme a necháme ju chvíľu povariť vo vriacej vode. Zlejeme vodu a na rozpálenom oleji opražíme cibuľku. Zasypeme múkou a pripravíme zápražku. Potom pridáme žihľavu a necháme chvíľu povariť. Nakoniec na zjemnenie vlejeme smotanu alebo mlieko a ochutíme cesnakom, čiernym korením a soľou. Podávame s varenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Kráľovná jarnej očisty: Žihľava pomôže zdraviu, kráse aj vašej záhrade


Žihľavová polievka

Ľahká chuť žihľavy sa výborne hodí aj do polievok

Potrebujeme:

  • 400 gramov žihľavových lístkov
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • ovsené vločky
  • olej
  • soľ

Postup: Dobre umyté a posekané žihľavové lístky opečieme na masle. Následne pridáme strúčik cesnaku, soľ a vodu. Zahustíme ovsenými vločkami a varíme asi 5 minút. Napokon polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vmiešame biely jogurt.


Mohlo by vás zaujať: Prečistite svoj organizmus: Tu sú 4 jednoduché spôsoby, ako zbaviť telo toxínov


Žihľavové pesto

Zo žihľavy môžete pripraviť nielen čerstvé jedlá, ale aj chutné pesto ako prílohu k cestovinám.

Potrebujeme:

  • 4 hrste mladej žihľavy
  • 3 polievkové lyžice mletých mandlí
  • 3 polievkové lyžice strúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej

Postup: Žihľavové lístky umyjeme pod vodou, necháme odkvapkať a následne sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme. Olej prilievame dokiaľ zmes nie je dostatočne hustá. Chuť môžeme vylepšiť medvedím cesnakom, prípadne pažítkou. Hotové pesto naložíme do pohárov, zalejeme olejom a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.


Mohlo by vás zaujať: Využite blahodarné účinky žihľavy: Pri reume, detoxikácii aj pri padajúcich vlasoch


Ľahký žihľavový šalát

Lístky žihľavy priam lákajú na prípravu jednoduchého šalátu, ktorý zasýti a pritom je jednoduchý na prípravu.

Suroviny:

  • mladú žihľavu
  • citrón
  • mrkvu
  • biely jogurt
  • olivový olej

Postup: Listy žihľavy dôkladne umyjeme, necháme oschnúť a nasekáme nadrobno. Pokvapkáme citrónom a olivovým olejom, primiešame jogurt a strúhanú mrkvu.


Máte v obľube žihľavu? V akých formách a ako často ju konzumujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame