Zimná lahôdka menom punč: Čo toto slovíčko vlastne znamená a ako ho pripraviť?

Punč

photl.com

K zime patria mnohé typické jedlá a samozrejme aj nápoje. Najznámejšími „tekutými svetrami“ zimného obdobia sú dozaista medovina, varené víno a punč. A práve ten si predstavíme. Odkiaľ prišiel a môžu si na ňom pochutiť aj vaše deti?

Môže za to India

Punč prišiel do Európy z Indie. Krajiny, ktorá je dnes pre mnohých synonymom zaostalosti, chudoby a biedy. Kedysi bola britskou kolóniou Veľkej Británie, ktorá patrila k najväčším veľmociam na svete a veľké investície zrealizovala aj v Indii. Punč je v podstate indické slovíčko. V hindštine znamená výraz „pánč“ číslovku päť. Tá vyjadrovala počet surovín potrebných na vytvorenie tohto legendárneho nápoja. Prísadami boli alkohol, cukor, citrón, voda alebo čaj, korenie.

Cesta do Európy

Z Indie si cenný nápoj priviezli Briti. Zásluhu na tom mali zamestnanci Britskej Východoindickej spoločnosti, ktorí podnikli aj veľa objavov. Oficiálne prvá zmienka o punči pochádza z roku 1632. Spočiatku sa punč vyrábal z vína alebo populárneho brandy, okolo roku 1655 sa pristúpilo k výrobe z jamajského rumu, ktorý je pre dobrý punč charakteristický dodnes.


Tiež by vás mohlo zaujať: Jesenná vitamínová bomba menom burčiak: Prospieva vašej pleti či tráveniu


Pre každý jazýček

Punč prešiel počas svojho života mnohými chuťami. Populárne sú ovocné punče, kde sa používajú ovocné šťavy. Ideálne je vyrobiť si takýto punč doma, tie v obchodoch obsahujú hlavne kyseliny a umelé sladidlá. Druhou alternatívou ako zmeniť chuť punču je zmeniť použitý alkohol. Rovnako sa dá ovplyvniť „sila“ nápoja, obsah alkoholu v nápoji. Niekto obľubuje skôr nealkoholickú verziu, iní nesiahnu po ničom čo má menej ako 30 %.

Ako ho servírovať?

Punč sa podáva teplý a vo veľkých misách, ktoré udržia teplo. Naberá sa naberačkou, takou, aká slúži na naberanie polievky. Môžete ho naliať do predhriatych pohárov, dozdobiť plátkom citrónu, pocukrenou obrubou pohára a nezabudnite dať do pohára lyžičku.


Tiež by vás mohlo zaujať: Nápoj bohov slúži aj ľuďom: Toto všetko pre vás urobí červené víno!


Punč pre drobcov:

Potrebujeme:

  • 1 liter červeného džúsu – červený grep, hrozno alebo podobne výrazný džús
  • 1 liter jablkovo-bazového džúsu (zmiešať môžeme jablkový džús so zarobeným bazovým sirupom)
  • 500 ml vody
  • 2 vrecúška ovocného čaju
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1 škoricové drievko
  • na kocky nakrájané ovocie ako jablko, hruška, pomaranč
  • 1 vanilkový cukor

Džúsy zmiešame, pridáme cukor a vanilkový cukor. Pomaly ohrejeme ale nevaríme. Do prevarenej vody dáme vrecká čaju a dáme vylúhovať. Obe tekutiny nalejeme do pripravenej misy. Ak sme použili džúsy s dužinou, prelejeme ich cez sitko. Napokon pridáme kúsky ovocia, dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť, kým punč nevychladne.


Tiež by vás mohlo zaujať: Víno ako liečivý elixír: Ako vám môže prospieť a koľko ho piť?


Pre veľkých:

Potrebujeme:

  • 1 liter červeného vína
  • 1 liter vody
  • 100 ml rumu
  • 4 vrecká jablkovo škoricového čaju
  • 3 škoricové drievka
  • 6 klinčekov
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • na kocky nakrájané ovocie ako jablko, hruška, pomaranč

Do vína dáme škoricové drievka a klinčeky. Pridáme cukor a pomaly zohrievame, neprevárame. Keď sa začne tvoriť pena, je potrebné víno odstaviť. Do prevarenej vody dáme vrecká čaju a necháme dobre vylúhovať. Medzitým dáme kúsky ovocia do rumu, aby dobre nasiakli. Víno prelejeme cez sitko do misky, pridáme čaj a nasiaknuté ovocie. Pamätajte si, že víno stačí len ohriať, neprevárajte ho. Na zdravie!


Poznáte recept na domáci punč? Napíšte ho ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: photl.com, photl.com, David
Odporúčame