Zlato pre kĺby, črevá aj imunitu: Objavte účinky kurkumy plus chutný návod, ako si ju dopriať

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

V súčasnosti už táto exotická korenina nie je žiadnou novinkou. Avšak jej účinky a schopnosti sú tak širokospektrálne a obohacujúce, že sa stáva stále viac populárnou.

Väčšina z nás kurkumu pozná predovšetkým z kuchyne – hojne ju používame do polievok či omáčok, skvele chutí aj v kombinácii s mäsom. Avšak mimo hrnce by sme jej taktiež mali dať šancu. Je totiž skvelým pomocníkom proti rôznym zdravotným ťažkostiam.

Indické zlato

Kurkuma, známa aj ako indický šafran, pochádza z Juhovýchodnej Ázie, kde sa pestuje ako rastlina kurkumovník. Sypké žlté korenie je mletý sušený podzemok a používa sa samostatne či ako súčasť koreniacich zmesí. Je však možné používať ju aj v čerstvej forme – olúpanú a nakrájanú, sekanú alebo strúhanú. Často sa používa spolu so strúhaným zázvorom, kvôli zintenzívneniu preventívneho účinku, napríklad proti nachladnutiu. To, či je čerstvá alebo sušená, nemá veľký vplyv na jej účinok. Vychutnať si ju teda môžete presne podľa seba.


Mohlo by vás zaujať: Kurkuma môže prospieť aj vám: Spoznajte jej účinky na vaše telo


Liečivý kurkumín

Je najaktívnejšou zlúčeninou kurkumy a pre náš organizmus má nesmierny prínos:

– zlepšuje trávenie
– podporuje žalúdočnú činnosť, a rovnako činnosť žlčníka a pečene
– pomáha pri trávení stravy bohatej na tuky
– je silný antioxidant a pôsobí protirakovinovo
– je vhodnou prevenciou pred Alzheimerovou chorobou
– pôsobí protizápalovo a zlepšuje imunitu
– dokáže pomôcť pri príznakoch depresie
– zlepšuje problémy s artritídou

Okrem zdravia celého tela poteší aj vašu ústnu dutinu. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, žlto-oranžový koreň dokáže zuby účinne vybieliť. Korenie alebo kurkumový olej zmiešajte s kokosovým olejom a krúživými pohybmi naneste na zuby. Používajte maximálne jedenkrát denne. Nielenže sa môžete tešiť na žiarivý úsmev, ale táto procedúra pomôže aj pri zápaloch ďasien, bolesti, problémoch so zubnou sklovinou či ustupujúcimi ďasnami.

Vypestovať sa dá aj u nás

Dobrou správou je, že je možné si ju vypestovať aj v našich domácich podmienkach. Potrpí si na teplé a svetlé zázemie s vysokou vlhkosťou vzduchu. Zemina v nádobe by mala byťpiesočnatá, ílovitá, a dôležitá je tiež drenážna vrstva na dne kvetináča. V dobe, kedy kurkuma rastie a kvitne je nevyhnutné výdatné zavlažovanie a občasné prihnojenie.


Mohlo by vás zaujať: Kurkuma je viac ako korenie: „Indický šafran“ pôsobí proti rakovine aj žltým zubom


3 skvelé kurkumové nápoje proti ochoreniu

V aktuálnom ročnom období je dôležité starať sa o svoje zdravie o čosi intenzívnejšie. Preto je nevyhnutné hľadať rôzne spôsoby, ako si posilniť imunitu a čeliť chladným dňom. Odpoveďou môže byť práve kurkuma, ktorá má skvelý vplyv aj na našu imunitu. Pripravili sme pre vás tri chutné recepty na nápoje, ktoré vás nabudia a posilnia.

Super hrejivá bomba

Do 2 dcl prevarenej vody pridáme dve čajové lyžičky medu, pol čajovej lyžičky sušenej kurkumy a citrónovú šťavu. Podľa chuti môžeme pridať tiež zázvor, ktorý len podporí preventívny účinok kurkumy a okamžite zahreje.

Ligotavé lahodné mliečko

Budete potrebovať: 120 ml nesladeného mlieka,1 lyžičku kurkumy, ½ lyžičky mletého zázvoru (alebo strúhaného, podľa vašej chuti), ½ lyžičky škorice, štipku čierneho korenia, 1 lyžička medu alebo javorového sirupu.

Následne spolu všetko premiešajte a priveďte k varu. Na miernom ohni varte asi 10 minút. Nápoj preceďte cez jemné sitko a ozdobte štipkou škorice. Chutný a zdravý elixír má vás po dlhom a náročnom dni dokonale naladí na vlnu oddychu.

Tradičný indický nápoj Lassi

Na výrobu tejto lahodnej tekutiny potrebujeme: 2 šálky bieleho jogurtu, 2 banány, 2 čajové lyžičky strúhaného zázvoru, 2 čajové lyžičky nepasterizovaného medu, polovicu odšťaveného citróna, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, 3-4 čajové lyžičky kurkumy, 4-5 kociek ľad.

Všetky ingrediencie rozmixujeme do hladka, podľa potreby pridáme ešte jeden jogurt a skvelý nápoj môžeme ihneď podávať.


Na čo všetko využívate kurkumu vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close