Žlčníkové kamene vedia potrápiť: Akú stravu si dopriať a čomu sa radšej vyhnúť?

Žena

profimedia.sk

Žlčníkové bolesti patria do skupiny tých horších, ktoré môže človek zažiť. Ak aj vy patríte do skupiny žlčnikárov, pravdepodobne viete o čom je reč. Mnohým z vás sa možno tento malý orgán ozval počas uplynulých vianočných sviatkov, kedy dostal v dôsledku nadmerného hodovania poriadne zabrať. Ako ho upokojiť a stravovať sa, aby ste sa v budúcnosti bolestivým žlčníkovým záchvatom vyhli?

Prečo vás rozbolí?

Žlčník slúži na hromadenie žlče. Ak sa v ňom z určitých príčin vytvoria kamene, môžu brániť jej vytekaniu, prípadne upchať prívod žlče zo žlčníka, čo spôsobuje dané bolesti. Výskyt žlčníkových kameňov je zaznamenaný u 10 – 20% dospelých, takže ide o pomerne častý problém. Až 90% kameňov je cholesterolového pôvodu a zvyšných 10% tvoria kamene pigmentové (bilirubínové). Žlčníkové kamene sa môžu nachádzať v žlčníku (cholecystolitiáza) alebo v žlčových cestách (choledocholitiáza).


Mohlo by vás zaujať: Zápal slepého čreva vás môže pripraviť o život: Viete rozpoznať varovné signály?


Žlčníková kolika môže byť smrteľne nebezpečná

Vzniká niekoľko desiatok minút až hodín po zjedení dráždivého jedla. Prejavuje sa prudkou bodavou bolesťou pod pravým rebrovým oblúkom, ktorá môže byť spojená aj so zvracaním a horúčkou. Ak tento stav trvá viac ako jeden deň, rozhodne vyhľadajte lekára, pretože sa môžu pridružiť vážne zdravotné komplikácie, ako napríklad infekcia a zápal žlčníka, až zápal pankreasu, ktorý môže skončiť dokonca smrteľne.

Žlčník môže aj prasknúť

Taktiež sa môže stať, že pri upchaní žlčovodu môže žlčovod alebo žlčník prasknúť. Vtedy je potrebná urgentná operácia, inak môže byť človek tak isto ohrozený na živote. Liečba akútneho stavu patrí do rúk lekára, preto nečakajte a pri stupňujúcich a neutíchajúcich bolestiach ho ihneď vyhľadajte. Ak akútny záchvat po pár hodinách prejde, mali by ste si nasadiť aspoň 2 – 3 dňovú šetriacu diétu. Nemali by ste jesť nijakú tuhú stravu, piť len čistú vodu bez bubliniek a jablkový džús, prípadne si dať len varenú ryžu a sucháre. K normálnej strave sa vracajte opatrne a postupne a jedlám, ktoré vám spôsobili záchvat, sa už rozhodne vyhýbajte.


Všetko pre zdravé telo a dušu nájdete na www.vysetrenie.sk


Vzniknúť môžu aj kvôli raňajkám

Resp. kvôli ich vynechaniu. Dlhodobé vynechávanie raňajok zo stravovacej štruktúry dňa je totiž jedným z rizikových faktorov vzniku žlčníkových kameňov. Okrem toho k tomu napomôže aj strava s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených mastných kyselín, tukov, poruchy ich metabolizmu, obezita, gravidita, prudké zmeny hmotnosti, ale aj niektoré druhy chorôb, ako napríklad cukrovka, či zvýšený cholesterol.

Ak máte žlčníkové problém, vyhýbajte sa týmto jedlám:

  • údeninám
  • červenému mäsu, baranine, divine
  • mastným jedlám, tučným rybám
  • maku
  • konzervám
  • surovému mäsu
  • smotanovým jedlám
  • tučným mliečnym výrobkom
  • sladkostiam a čokoláde
  • kysnutým a plesňovým jedlám
  • príliš koreneným a soleným jedlám

Mohlo by vás zaujať: Zázračný šípkový olej: Pre mladistvú pleť aj proti žlčníkovým kameňom


Domáce rady na rozpustenie kameňov

  • zaraďte do stravy viac vlákniny a vitamínu C
  • jedzte každý deň postrúhanú bielu reďkovku, pokvapkanú sójovou omáčkou, rozpúšťa kamene
  • pite často jablkovú šťavu alebo hruškový džús
  • raňajkujte – žlč je po noci zhustnutá, raňajky ju pomôžu dostať zo žlčníka a to zabráni vznikaniu kryštálikov
  • vyskúšajte lastovičníkovu tinktúru – 10 – 15 kvapiek 3 krát denne, kúpite v lekárni
  • pite veľa čistej vody
  • dajte si každé ráno nalačno šťavu z ½ citróna a 1 lyžice medu
  • vhodný je aj horec, zemežlč a púpavový koreň

Máte skúsenosti s ochoreniami žlčníka? Čo vám pomáha? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: profimedia.sk, profimedia.sk, Nela
Odporúčame