Zlepšite svoj metabolizmus a schudnite: 6 rád ktoré skutočne fungujú!

Žena

thinkstockphotos.com

,,Mám pomalý metabolizmus,“ tak znie argument mnohých ľudí, ktorým sa nedarí chudnúť. Aj keby toto tvrdenie bolo naozaj pravdivé, nie je nemenné. Každý z nás môže spraviť niečo pre jeho zrýchlenie – a často ide o pomerne jednoduchú úpravu životosprávy. Uvidíte, že to zvládnete aj vy!

Rýchly alebo pomalý metabolizmus nie je niečo, čo dostaneme do vienka po predkoch. Je to predovšetkým vizitka nášho životného štýlu. Pokiaľ držíte rôzne diéty, nepravidelne sa stravujete a striedate obdobia hladovania s mohutnou pažravosťou, váš metabolizmus bude skôr pomalší. No a vy môžete cvičiť, obmedzovať sa, prakticky piť len vodu a chudnutie sa nedostaví, alebo budete dokonca stále priberať. Ak správne nastavíte metabolizmus na rýchle spaľovanie, so stravou si poradí v kratšom čase a tak je šanca na priberanie určite podstatne nižšia. Nezabudnite však, že pri chudnutí vždy platí, že vynaložená energia musí prevyšovať tú prijatú. Úplne bez pohybu tak kilá pôjdu nadol len ťažko. Najmä ak chcete schudnúť dlhodobo a vyhnúť sa jojo efektu.

Menej jedla, ale častejšie

Metabolizmus treba rozhýbať do otáčok pomaly a preto je najvhodnejším spôsobom začať mu dávkovať jedlo častejšie, ale po malých dávkach. Stačí niekedy rozdeliť porcie troch jedál do piatich a uvidíte, že po pár dňoch už budete tráviť akosi lepšie a vaše telo si zvykne na menšie porcie a pravidelnejší rytmus stravovania. To je znak, že sa hýbete správnym smerom. Pozor však na to, aby ste celkový príjem potravy nezvýšili. Ten by mal ostať rovnaký, alebo dokonca nižší, ako keď ste začínali.

Vyberte si správne potraviny

Pri zostavovaní jedál na zrýchlenie metabolizmu sa zamerajte na tie s nízkym glykemickým indexom. Na dlhšiu dobu potláčajú hlad a to spôsobuje, že matabolizmus pracuje bez vážnych výkyvov, ako dobre rozohriaty motor. Nízky glykemický index majú napríklad biele jogurty, avokádo, strukoviny, celozrnné cestoviny, brokolica, paradajky, čerešne, marhule, karfiol aj orechy. Nezabudnite, že tepelným spracovaním sa glykemický index zvyšuje – celozrnné cestoviny al dente ho budú mať vždy nižší (a teda pre vás prospešnejší), ako keď budú rozvarené.


Mohlo by vás zaujať: 25 tipov, ktoré pomôžu schudnúť aj vám: Začnite strácať kilá ešte dnes!


Pridajte čili

Kapsaicín zahrieva telo zvnútra a tým sa podieľa na zvyšovaní obrátok energetického výdaju v našom tele. Najideálnejšie sú čerstvé čili papričky, ale postačí aj sušená forma. Okrem zahrievania zlepšuje aj trávenie, čo má veľmi dobrý efekt na zhodnotení potravy a tým pádom ostáva menej nestrávenej energie pre tukové bunky. Pozor, ak mávate problém s nízkym tlakom – čili ho totiž ešte viac zníži.

Pravidelne pite

Popri jedle je potrebné zamerať sa na príjem tekutín. Voda totiž vyplavuje z tela toxíny a škodliviny, ktoré sa ukladajú v tukoch a preto môžete lepšie chudnúť. Nedostatok vody znamená problémy s látkovou premenou. Dva litre by preto mali byť štandardom.


Mohlo by vás zaujať: Snažíte sa chudnúť a stále nič? Možno vám chýba niektorý z týchto prvkov


Dostatočne spite

Hoci ide o zrýchľovanie, treba vedieť oddychovať a to poriadne. Minimálne šesť hodín spánku a optimálne osem potrebuje naše telo, aby mohol metabolizmus šliapať na plný plyn. Nedostatok odpočinku sa prejavuje únavou a vyššou túžbou na sladké, keďže telo sa snaží energiu získavať inou formou.

Posilnite svaly

Svaly spaľujú aj bez pohybu omnoho viac energie ako tuk. Preto ich treba budovať. Ak vo vašom tele prevláda tuk nad svalovou hmotou, spaľovanie prebieha v nízkych otáčkach. Na naštartovanie vyššej rýchlosti sa odporúča pohyb spojený so silovým tréningom aspoň trikrát do týždňa v trvaní 45 – 60 minút.


Ste spokojný so svojim metabolizmom? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Alex

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close