Zlý cholesterol škodí nenápadne: Čo robiť, aby ste sa ho nemuseli báť?

Srdce

gettyimages

Cholesterol je známy strašiak. No sami nemáme veľa možností zistiť, že jeho hladina prekračuje normu. Najdôležitejšia je v tomto prípade prevencia. Na čo myslieť? Okrem zdravého jedla, pohybu zohráva dôležitú úlohu aj čas, kedy jeme.

V boji proti vysokej hladine cholesterolu záleží aj na čase, kedy jeme. Ak presunieme 100 kilokalórií z neskorých večerných hodín na dobu obeda, zlý cholesterol sa zníži. A keď kalórie pochádzajú z tukov, pokles je ešte výraznejší.

O čase jedla sa nehovorí

Ak sa hovorí o cholesterole, zvyčajne sa vypočítavajú jedlá, ktorým je potrebné sa vyhnúť, len zriedkavo sa hovorí o tých, ktoré hrajú pozitívnu úlohu, a takmer nikdy sa nehovorí o čase konzumácie. Avšak aj to hrá svoju rolu, čo potvrdzuje štúdia z Taiwanu publikovaná nedávno na stránkach internetového časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Pri tomto výskume vedci hodnotili konzumáciu potravín a úroveň tukov v krvi u viac ako 1200 dospelých osôb. Prepočítali, že vďaka presunu konzumácie 100 kilokalórií z neskorého večera na hodinu obeda, LDL cholesterol (zlý) sa znížil, hoci nie o veľa. Ale keď oných 100 kilokalórií pochádzalo výhradne z tukov, redukcia cholesterolu bola výraznejšia.

Hladina rastie v noci

Táto štúdia potvrdzuje skoršie pozorovania,hovorí Massimo Federici, riaditeľ Centra pre výskum aterosklerózy na rímskej poliklinike Tor Vergata. Ostatne produkcia cholesterolu má tendenciu rásť v noci a vždy v rovnakom čase. U zvierat bolo pozorované, že absorpcia cholesterolu z potravín je v noci vyššia,dodáva.

Mohlo by vás zaujímať: Pravdy a mýty o cholesterole: Čomu veriť a čo nebrať až tak vážne?

Pozor na sladkosti a červené mäso

Tiež pokiaľ ide o diétu, sú tu okrem známych indikácií nové prvky. V stravovaní je potrebné dávať prednosť zelenine, ovociu, výrobkom z celozrnnej múky, strukovinám, zdravým zdrojom proteínov, ako je mlieko a výrobky z neho s nízkym obsahom tuku, netučná hydina, ryby a sušené ovocie. Naopak je nutné sa predovšetkým vyhýbať sladkostiam, sladeným nápojom a červenému mäsu.

Správna voľba potravín

Potravinový model by mal byť nielen prispôsobený individuálnej kalorickej potrebe a zdravotnému stavu, ale aj osobným preferenciám. Nejde o to predpísať diétu zameranú takmer výhradne na kontrolu tukov a cholesterolu, ale ide o zdravý model prispôsobený požiadavkám jedinca.

Konečne sa kladie dôraz na správnu voľbu potravín, ktoré samy umožňujú kontrolovať nasýtené mastné a transmastné kyseliny a nechávať priestor mononenasýteným a polynenasýteným mastným kyselinám počnúc olivovým olejom, orechami, sušeným ovocím a končiac rozpustnou vlákninou, zvlášť jačmeňom, ovsom, strukovinami, a pokrmom obsahujúcim rastlinné steroly prítomné v obilninách, rastlinných olejoch či ovocí.

Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás vysoký cholesterol? S týmito tipmi sa vám ho podarí znížiť

 

Nezabudnite sa hýbať

Zaujímavá je úloha fyzickej aktivity aeróbneho typu. Stačí päťkrát týždenne 30 minút a hladina cholesterolu sa znižuje.

Dnes sa prikladá menší význam jednoduchým hodnotám cholesterolu, ale väčší význam kardiovaskulárnemu riziku vôbec, uvádza Massimo Federici. Hodnota LDL cholesterolu byť nižšia, ak je toto riziko vysoké. Svoju úlohu hrá aj ‚dobrý‘ cholesterol HDL. V každom prípade ide predovšetkým o zmenu životného štýlu. Kto má kardiovaskulárne choroby či aterosklerózu, mal by znížiť LDL pomocou užívania statínov najmenej o 50 percent, uvádza Federici.

Máte problémy s vysokým cholesterolom? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: Milan, ČTK/Corriere della Sera, gettyimages
Odporúčame