Znásobte účinok jedla na vaše zdravie: Objavte správne potravinové kombinácie

Ryža

thinkstockphotos.com

Pri varení často vytvárame rôzne kombinácie jedál predovšetkým preto, aby sme vytvorili zaujímavú chuť či jednoducho zo zvyku. Existujú však dvojice potravín, ktoré dohromady fungujú pre zdravie oveľa účinnejšie. Skombinujte ich a vaše telo sa vám určite poďakuje.

Ryža a fazuľa

Táto dvojica nie je obľúbená len tak pre nič za nič. Obidve potraviny, ryža aj fazuľa, sú typické pre svoju nízku cenu. Navyše, keď ich spojíte, dostanete niečo, čomu sa vraví kompletný proteín. To v praxi znamená, že pripravené jedlo obsahuje dostatočné množstvo všetkých deviatich aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje.

Zelený čaj a citrón

Pár kvapiek citróna spraví oveľa viac ako len to, že zvýrazní chuť zeleného čaju. Výskumníci zistili, že citrusová šťava umožňuje lepšie vstrebávanie zdravých antioxidantov – katechínov zo zeleného čaju do organizmu. Tie sa rozhodne spájajú s lepšou činnosťou srdca a zdravým mozgom. Takisto znižujú riziko rakoviny. Jednoducho, zelený čaj a citrón je dokonalá kombinácia.


Mohlo by vás zaujať: Aj v stovke môžete byť plní síl: Osvojte si týchto 15 stravovacích návykov


Jogurt a banány

Okrem toho, že sú základom pre výborné smoothie, sú zároveň aj ideálnou dvojicou pre opravu zničených svalov po tréningu. Ich význam potvrdzuje aj športová dietologička Monique Ryanová. Podľa výskumov konzumácia týchto dvoch potravín dohromady krátko po tréningu urýchľuje regeneráciu svalovej hmoty. Spojenie sacharidov a proteínov zvyšuje hladinu inzulínu. Vďaka tomu dokážu svaly prijať živiny potrebné na opravu, ako sú aminokyseliny a glukóza, takže sa aj po tréningu stávajú silnejšími.

Ovsené vločky a pomarančový džús

Súčasťou ovsených vločiek je poriadna dávka železa a vitamín C prítomný v pomarančovom džúse pomáha lepšiemu vstrebávaniu železa do krvi. Takže keď si najbližšie budete dávať na raňajky misku ovsených vločiek, nezabudnite si k tomu naliať aj pohár pomarančového džúsu. Vaše telo bude schopné prijímať oveľa viac železa ako bez tejto kombinácie.


Mohlo by vás zaujať: Viac ich do úst nedáte: Tieto potraviny môžu spôsobiť rakovinu


Cibuľa a cesnak

Všimli ste si niekedy v koľkých receptoch sa táto dvojica spája? Dokážu totiž jedlu pridať nezameniteľnú chuť. Aj osobitne znižujú riziko mŕtvice, rôznych srdcových ochorení aj viacerých druhov rakoviny. Keď ich spojíte, vznikne vám antioxidantová bomba.

Paradajky a brokolica

Obe farebné zeleniny obsahujú zlúčeniny bojujúce s rakovinou vrátane vysokého množstva vitamínu C v paradajkách a fytochemikálií v brokolici. Podľa štúdie zaoberajúcej sa rakovinou prostaty je prijímanie paradajok a brokolice dohromady oveľa efektívnejšie pri spomaľovaní rastu nádoru prostaty ako keď sú prijímané samostatne.


Mohlo by vás zaujať: Jedzte a chudnite: S týmito potravinami to naozaj dokážete


Ryby a víno

Je pravdou, že k rybám s chuťovo víno  veľmi hodí, na ich spoločnú konzumáciu je však o dôvod viac. Európski vedci zistili, že primerané množstvo vína podporuje omega-3 mastné kyseliny v rybách. Tie okrem iného chránia telo aj proti ischemickej chorobe srdca.

Jablká a jablkové šupky

Odborníci odkazujú, že je zdravé jesť ovocie a zeleninu spolu so šupkami. Fytochemikálie ukryté v jablkovej šupke spolu s tými ukrytými priam v dužine bojujú proti vzniku rakoviny v tele. To, že šupky sú veľmi dôležité, platí aj pre iné druhy ovocia a zeleniny, samozrejme pre tie s jedlými šupkami.  V šupkách sa nachádza veľké množstvo dôležitých živín, ktoré najlepšie fungujú práve s dužinou. Navyše aj dohromady chutia dobre.


Ktoré spomínané dvojice potravín pravidelne konzumujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mária
Odporúčame