Zo zdravotnej sestry podnikateľkou: Inšpiruje tento príbeh aj vás?

Petra Kovandová

facebook.com

Podnikateľka Petra Kovandová (42) si splnila svoj ďalší sen – otvorila v Tábore Múzeum čokolády a marcipánu. Je najväčšie svojho druhu v Česku a jedno z najväčších v Európe. Na investíciu 34 miliónov českých korún získala európsku dotáciu. Okrem múzea riadi firmu s ročným obratom 42 miliónov korún. Niekoľko mesiacov nemala voľno, teší sa, že s batohom odíde do Talianska a zabudne na časový stres.

Zdravotná sestra svoju podnikateľskú kariéru začala v dvadsiatich rokoch, keď vo veľkej privatizácii vydražila samoobsluhu v Černoviciach na Pelhřimovsku. Po piatich rokoch ju už samoobsluha neuspokojovala, a tak pribrala veľkoobchod. Sedem rokov cestovala po Českej republike aj po Slovensku a keď sa vedúci predajní začali zháňať po ingredienciách na pečenie, povedala si, že s tým musí niečo urobiť. Trend zážitkovej gastronómie ju priviedol k cukrárstvu, snívala o tom, že by sa jej páčilo mať vlastnú fabriku na výrobu bonbónov, obchod s pralinkami.


Mohlo by vás zaujímať: Povolanie snov: Objavte taje náročného života degustátorov čokolády


Dnes je majiteľkou dvoch obchodných značiek: Kovanda s.r.o. – Gastronomické dekorácie, ktorá 17 rokov dodáva špeciality na pečenie a na varenie do obchodných reťazcov, a sieť obchodov s čokoládou a s marcipánom Bon Bon. Spoločnosť vyrába v domovskej prevádzke v Černoviciach originálne ručne tvarovanú čokoládu, pralinky a špeciality z nugátu a marcipánu. V stálej ponuke má približne 110 druhov praliniek.

Okrem praliniek vyrába aj marcipánové a čokoládové figúrky a originálne špeciality. Produkty dodáva pre domáce aj profesionálne pečenie. Do siete hypermarketov dodá ročne 20 ton marcipánu. Celkovo za rok vyprodukuje okolo 36 ton praliniek.

„Naša činnosť musí byť zárobková. Je síce trošku cítiť všeobecnú recesiu, ľudia zvažujú, za čo utratiť peniaze, ale pre nás je to výzva, že o to lákavejšie pralinky musíme vyrobiť, musíme inovovať, pracovať na dizajne, na značke, aby mala stále väčší ohlas, aby ľudia boli ochotní za čokoládu utrácať, „povedala.


Mohlo by vás zaujímať: Exotická špiónka Mata Hari: Jej život bol plný sexu a intríg!


Spolu s majstrom cukrárov Janom Kopeckým vymyslela pre Múzeum čokolády originálne pralinky, do ktorých náplne sa pridávajú extrakty z byliniek a korenia. „Asi desať druhov fresh praliniek sa dá kúpiť len v múzeu. Sú zvláštne, majú chuť kôpru, wasabi (veľmi ostrý japonský chren) alebo napríklad madagaskarskej vanilky. Sú úžasné a hrozne nás to baví,“ opísala Kovandová. V budúcom roku sa chystá prenajať záhradu, kde byliny bude pestovať vo veľkom, zatiaľ ich získava z vlastnej záhradky. Už má aj ďalšie plány, ako napríklad v dome, kde dnes sídli Múzeum čokolády, zaviesť wellness služby.

Zdroj: facebook.com, facebook.com, ČTK
Odporúčame