Zostala vám uvarená ryža? Skvelé, prichystajte z nej tieto dobroty

Ryžový nákyp so škoricou

thinkstockphotos.com

Ani vám sa vždy nepodarí odhadnúť množstvo ryže, ktorú treba uvariť ako prílohu k mäsu? Nevadí, na večeru z nej môžete vykúzliť celkom iné jedlo, ktoré určite poteší vás, ale aj ostatných stravníkov. Výhodou týchto receptov je, že ich príprava nie je náročná na čas a zvládne ju aj začiatočník. Objem ostatných ingrediencií prispôsobte množstvu ryže.

Mliečna ryža

Potrebujeme:

  • uvarenú neosolenú, alebo len trochu osolenú ryžu
  • hrnček mlieka
  • jablko (prípadne hrušku či iné vhodné ovocie)
  • škoricu
  • maslo
  • práškový cukor

Postup: Ryžu dáme do kastróla a zalejeme mliekom. Pridáme nakrájané jablká a trochu cukru. Varíme na miernom ohni, kým sa mlieko takmer nevsiakne a jablká nezmäknú. Potom naložíme na tanier, na vrch dáme trochu masla a posypeme škoricou a cukrom. Kto nemá rád škoricu, môže ju vymeniť napríklad za vanilkový cukor.


Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!


Pikantná pražená ryža

Potrebujeme:

  • uvarenú ryžu
  • sójovú omáčku
  • chilli
  • cibuľu (môže byť červená, jarná, alebo iná podľa chuti)
  • zeleninu podľa chuti – cukinu, hrášok, kukuricu…
  • kešu orechy (ak nemáme, môžeme použiť arašidy)
  • 1-2 vajcia
  • trochu oleja
  • ak máme, sezamový alebo iný olej výraznejšej chuti

Postup: Vajcia rozšľaháme vidličkou s trochou soli a zmes vylejeme na panvicu. Urobíme si v podstate praženicu, ale pozor, aby nám vajíčka nezačali hnednúť. Potom ich dáme na tanier a odložíme bokom. Na tú  istú panvicu s trochou oleja hodíme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky a zeleninu, ktorú chceme použiť. Restujeme, kým nie je takmer hotová. Potom pridáme hrsť orechov a ešte chvíľu restujeme, pridáme sójovú omáčku a trochu čilli. Varenú ryžu rozdrobíme, aby bola sypká a dáme ju na panvicu. Vajcia rozkúskujeme na malé časti, pridáme k zmesi a premiešame. Počkáme kým sa ryža poriadne nezohreje a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Jemný ryžový nákyp

Potrebujeme:

  • uvarenú ryžu
  • mlieko
  • vanilkový cukor
  • cukor
  • zavarené broskyne, višne, alebo iné ovocie podľa chuti
  • 1-2 vajcia
  • maslo

Postup: Ryžu dáme do mlieka a povaríme, kým nezmäkne a mlieko sa nevsiakne. Mlieka nedávame príliš veľa, aby sa ryža úplne nerozvarila. Kým sa varí, vymiešame 1-2 žĺtka s jedným balením vanilkového cukru a bielko/a vyšľaháme na sneh. Keď sa mlieko vsiakne, ryžu odstavíme, pridáme asi lyžicu masla a premiešame. Chvíľku počkáme, kým ryža trochu nevychladne a pridáme aj žĺtka a ovocie a poriadne premiešame. Nakoniec zapracujeme aj sneh z blielkov. Ochutnáme, či netreba prisladiť. Potom zmes prelejeme do vymasteného pekáča a pečieme cca pri 180-200 stupňoch asi polhodinku. Na záver pocukrujeme a môžeme poliať kompótovou šťavou.


Mohlo by vás zaujať: Výborné hubové rizoto s parmezánom: Doprajte vášmu telu deň bez mäsa


Aké chutné jedlá z ryže si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close