Zostala vám uvarená ryža? Skvelé, prichystajte z nej tieto dobroty

Ryžový nákyp so škoricou

thinkstockphotos.com

Ani vám sa vždy nepodarí odhadnúť množstvo ryže, ktorú treba uvariť ako prílohu k mäsu? Nevadí, na večeru z nej môžete vykúzliť celkom iné jedlo, ktoré určite poteší vás, ale aj ostatných stravníkov. Výhodou týchto receptov je, že ich príprava nie je náročná na čas a zvládne ju aj začiatočník. Objem ostatných ingrediencií prispôsobte množstvu ryže.

Mliečna ryža

Potrebujeme:

  • uvarenú neosolenú, alebo len trochu osolenú ryžu
  • hrnček mlieka
  • jablko (prípadne hrušku či iné vhodné ovocie)
  • škoricu
  • maslo
  • práškový cukor

Postup: Ryžu dáme do kastróla a zalejeme mliekom. Pridáme nakrájané jablká a trochu cukru. Varíme na miernom ohni, kým sa mlieko takmer nevsiakne a jablká nezmäknú. Potom naložíme na tanier, na vrch dáme trochu masla a posypeme škoricou a cukrom. Kto nemá rád škoricu, môže ju vymeniť napríklad za vanilkový cukor.


Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!


Pikantná pražená ryža

Potrebujeme:

  • uvarenú ryžu
  • sójovú omáčku
  • chilli
  • cibuľu (môže byť červená, jarná, alebo iná podľa chuti)
  • zeleninu podľa chuti – cukinu, hrášok, kukuricu…
  • kešu orechy (ak nemáme, môžeme použiť arašidy)
  • 1-2 vajcia
  • trochu oleja
  • ak máme, sezamový alebo iný olej výraznejšej chuti

Postup: Vajcia rozšľaháme vidličkou s trochou soli a zmes vylejeme na panvicu. Urobíme si v podstate praženicu, ale pozor, aby nám vajíčka nezačali hnednúť. Potom ich dáme na tanier a odložíme bokom. Na tú  istú panvicu s trochou oleja hodíme cibuľu nakrájanú na polmesiačiky a zeleninu, ktorú chceme použiť. Restujeme, kým nie je takmer hotová. Potom pridáme hrsť orechov a ešte chvíľu restujeme, pridáme sójovú omáčku a trochu čilli. Varenú ryžu rozdrobíme, aby bola sypká a dáme ju na panvicu. Vajcia rozkúskujeme na malé časti, pridáme k zmesi a premiešame. Počkáme kým sa ryža poriadne nezohreje a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Päť receptov pre zaneprázdnených: Sú hotové raz-dva-tri!


Jemný ryžový nákyp

Potrebujeme:

  • uvarenú ryžu
  • mlieko
  • vanilkový cukor
  • cukor
  • zavarené broskyne, višne, alebo iné ovocie podľa chuti
  • 1-2 vajcia
  • maslo

Postup: Ryžu dáme do mlieka a povaríme, kým nezmäkne a mlieko sa nevsiakne. Mlieka nedávame príliš veľa, aby sa ryža úplne nerozvarila. Kým sa varí, vymiešame 1-2 žĺtka s jedným balením vanilkového cukru a bielko/a vyšľaháme na sneh. Keď sa mlieko vsiakne, ryžu odstavíme, pridáme asi lyžicu masla a premiešame. Chvíľku počkáme, kým ryža trochu nevychladne a pridáme aj žĺtka a ovocie a poriadne premiešame. Nakoniec zapracujeme aj sneh z blielkov. Ochutnáme, či netreba prisladiť. Potom zmes prelejeme do vymasteného pekáča a pečieme cca pri 180-200 stupňoch asi polhodinku. Na záver pocukrujeme a môžeme poliať kompótovou šťavou.


Mohlo by vás zaujať: Výborné hubové rizoto s parmezánom: Doprajte vášmu telu deň bez mäsa


Aké chutné jedlá z ryže si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora
Odporúčame