Zostali vám uvarené zemiaky? Vyčarujte z nich celkom nové jedlo!

Pizza

thinkstockphotos.com

Varené zemiaky patria medzi obľúbenú prílohu mnohých Slovákov. Niekto vždy takmer presne odhadne potrebné množstvo, iným sa však neraz stane, že uvarené zemiaky zvýšia. A čo potom s nimi? M“žete si ich pripraviť s cibuľkou alebo opiecť, ale existujú aj ďalšie možnosti. Máme pre vás hneď niekoľko tipov!

Pečené zemiaky s klobáskou a syrom

Potrebujeme:

  • niekoľko celých varených zemiakov
  • klobásu
  • tavený syr
  • tvrdý syr na posypanie
  • trochu oleja

Postup: Zemiaky nakrájame na kolieska. Uložíme ich na jemne vymastený plech (môžeme použiť papier na pečenie) a na každý zemiak dáme trochu taveného syra a koliesko či dve klobásy (podľa veľkosti zemiaka). Posypeme tvrdým syrom a dáme do rúry. Pečieme na 180 stupňoch, kým sa syry neroztopia. Ako príloha je vhodný ľahký zeleninový šalát či kyslé uhorky.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT: Syrovo klobáskové zemiaky: Túto pochúťku „zbaští“ každá návšteva


Zemiaková pizza

Potrebujeme:

  • väčšie množstvo uvarených zemiakov
  • lyžicu masla
  • soľ
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • rozšľahané vajce
  • paradajkový pretlak
  • posekané bylinky (bazalka, oregano…)
  • mozzarellu na posypanie (prípadne iný syr)
  • ingrediencie na oblohu: klobásu, salámu, olivy, papriku, šampiňóny…

Postup: Zemiaky poriadne roztlačíme na jemnú kašu. Pridáme do nej maslo, cesnak, soľ, bylinky a vajce. Spracujeme a roztlačíme na plech či do pizzovej formy. V rúre predhriatej na 220 stupňov pečieme asi 8-10 minút. Cesto by malo za ten čas stuhnúť. Potom ho vyberieme, rozotrieme paradajkový pretlak a rozložíme ingrediencie podľa chuti. Výborná je klobása alebo pikantná saláma, pridať môžete aj diablove rohy, hríby a pod. Posypeme mozzarellou alebo iným syrom a pečieme v rúre asi 20 minút (alebo kým sa syr neroztopí).


Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Lokše

Potrebujete:

  • varené zemiaky, pokojne z predchádzajúceho dňa
  • polohrubú múku
  • kačaciu či bravčovú masť
  • vajce 
  • trochu soli

Postup: Vychladené zemiaky roztlačte a pridajte soľ, vajce a múku. Pomer zemiaky:múka môže byť rôzny, ale zemiakov by malo byť aspoň dvakrát toľko, ako múky. Dobrú chuť dodá aj lyžica masti. Na poriadne pomúčenej doske vaľkáme okrúhle lokše. Pečieme sa kovovej platni alebo suchej panvici, (ak máte, použite keramickú). Nezabudnite ju plochu priebežne čistiť od zvyškov múky. Každú lokšu po opečení potrite husacou alebo bravčovou masťou. Ako plnka vám poslúži napríklad mak či mleté orechy s cukrom, kakaovo-oriešková nátierka alebo rozmixovaná pečienka.    


Máte radi zemiaky? Aké dobroty si z nich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora
Odporúčame