Zvládnite túru bez nehody: Pomôže vám šálka kávy pred odchodom!

turisti

sita

Káva môže pomôcť predísť nehodám na túrach. Jej povzbudivé účinky pomáhajú udržať turistu v strehu, čo mu môže zachrániť život. „Dôležité je však dávkovanie,“ vysvetľujú odborníci. Každý rok zomrie v Tatrách minimálne jeden človek. Pri desiatkach úrazov zasahuje záchranná služba. Okrem podcenenia prípravy je častou príčinou strata koncentrácie a únava. Svojou troškou môže pomôcť práve káva. Inštitút kávy zmapoval celosvetový výskum v oblasti správneho pitia kávy a v spolupráci so skúseným „Tatrancom“ priniesol niekoľko rád, ktoré turistom pomôžu udržať bdelosť pri náročných túrach vo Vysokých Tatrách.

„Základom pre maximálne využitie povzbudivého účinku kofeínu na centrálny nervový systém je priebežné dávkovanie,“ uviedol odborník na výživu a garant Inštitútu kávy Peter Minárik. Podľa neho si turisti majú dať jednu šálku kávy 30 minút pred túrou a následne môžu konzumovať jednu šálku približne každých 90 minút. „Pri dlhých túrach si urobím kávu do termosky a počas pravidelných prestávok si vždy usrknem pár dúškov,“ dodal Pavol Kulanga, nadšený milovník Tatier a miestny rodák.


Mohlo by vás zaujímať: Turistická sezóna je tu: Na čo pri výlete do hôr nesmiete zabudnúť?


Celkové množstvo vypitej kávy by však nemalo prekročiť dennú odporúčanú dávku, ktorá u „priemerného“ človeka predstavuje štyri bežne dávkované šálky (300 mg kofeínu/deň). Tolerancia ľudí na kávu a kofeín je však značne individuálna a mnohí znesú aj viac šálok kávy, napr. 5 – 6/deň. Naopak, citlivejším konzumentom budú stačiť aj 2 – 3 šálky za deň. „V nástupe účinkov kofeínu sa však môžu jednotlivci líšiť. Hrá tu úlohu viac faktorov, napríklad rýchlosť metabolizmu kofeínu alebo to, či pijeme kávu po jedle alebo nalačno. Každý by si mal vyskúšať účinky kávy sám na sebe a stanoviť si tak svoj ideálny rytmus v konzumácii kávy,“ uzavrel Minárik.

Viaceré štúdie dokazujú pozitívne účinky kávy na ľudský organizmus – napríklad pri prevencii rizika cukrovky II. typu, Alzheimerovej choroby. Turisti by si však v žiadnom prípade nemali kávu zamieňať za poctivú prípravu, rešpekt k horám a odhad svojich schopností, odkazuje a upozorňuje Minárik: „Ani to najprecíznejšie dávkovanie kofeínu nemôže nahradiť zdravý rozum a pud sebazáchovy.“

Zdroj: sita, SITA, TASR
Odporúčame