Zvyšnú knedľu nevyhadzujte: Vyčarujete z nej výborné večere aj sladké chuťovky

Knedľa

pixabay.com

Čo so zvyšnou knedľou z predchádzajúceho obeda? Klasická knedľa vo vajci neublíži, ale po toľký raz už vaše chuťové bunky asi neohúri. Knedľa – kysnutá, zemiaková alebo žemľová má v slovenskej kuchyni stabilné miesto a segedínsky guláš si už bez nej nevieme predstaviť. O tom, ako ušetriť a čarovať v kuchyni zo zvyškov knedle vás presvedčíme v nasledujúcich chutných receptoch, ktoré pracujú najmä so surovinami “čo dom dal”.

“Dvojposchodová” knedľa v trojobale

Potrebujeme:

  • Knedľu
  • Šunku
  • Plátkový syr
  • Kečup
  • Suroviny na trojobal – múku, vajíčka, strúhanku, soľ
  • Olej

Postup: Knedľu pred krájaním vložte na 15 – 20 minút do chladničky, predídete tak jej drobeniu. Nakrájajte z nej plátky o hrúbke 1 cm. Každý plátok potrite z jednej strany kečupom. Do vnútra medzi dve knedle vložte “trio” – plátkový syr, plátok šunky a opäť plátkový syr tak, aby ich kečupové strany zovreli. Na spojenie použite 2 špáradlá, ktoré zapichnete skrz knedľu krížom proti sebe. Takto naplnené knedle obaľte v klasickom trojobale – múka, vajíčko, strúhanka a osmažte na rozhorúčenom oleji z obidvoch strán.

Náš tip: Na vnútornú plnku medzi dve knedle môžete použiť aj jemnú praženicu s hubami a cibuľkou pokrájanou na drobno. Aby vám držali v trojobale pokope, nezabúdajte na špáradlá.


Mohlo by vás zaujímať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti


Rýchla večera z jedného pekáča

Potrebujeme:

  • Knedľu
  • Maslo
  • Salámu / šunku / orestované kuracie mäso / slaninu (podľa chuti)
  • 200 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • Syr
  • Cibuľu
  • Petržlenovú vňať
  • Soľ a obľúbené koreniny
  • Paradajky, papriku alebo huby

Postup: Zapekaciu misu vymastite maslom. Knedľu i mäsovú časť nakrájajte nadrobno a opečte na troche masla do zlatista. Preložte do zapekacej misky a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. V mlieku rozmiešajte vajíčka, ochuťte soľou a obľúbenými koreninami. Túto zmes rovnomerne prelejte cez obsah v zapekacej miske a zhora zasypte tvrdým strúhaným syrom. Podľa chuti môžete na vrch doplniť kúsky paradajok (napríklad malé cherry paradajky), kolieska papriky alebo podusené huby, napríklad šampiňóny. V rúre zapekajte pri 180 °C, kým sa suroviny nespoja v jeden chutný knedľovo-mäsovo-syrový “nákyp” so zlatistým povrchom.


Mohlo by vás zaujímať: Ako na domácu knedľu? Vyskúšajte tieto 3 recepty, kupovanú už nebudete chcieť


Základ netradičnej pizze

Potrebujeme

  • Knedľu
  • 100 -150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • Soľ
  • Kečup
  • Sálam alebo šunku
  • Syr, napríklad mozarellu
  • kukuricu
  • olivy

Postup: Ak vám zostala viac ako polovica knedle, nakrájajte ju na tenké plátky a následne na kocky. Rozložte tieto knedľové kocky na menší plech alebo do zapekacej misky (podľa toho, ako veľa knedle vám zvýšilo). V 100 – 150 ml mlieka rozmiešajte 1 celé vajce so štipkou soli a rovnomerne prelejte knedľovú vrstvu. Počkajte, kým sa mlieko vsiakne a vidličkou hmotu rovnomerne roztlačte. Vložte do rúry na čiastočné zapečenie – cca 10 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí potrite knedľové “cesto” vrstvou kečupu a naukladajte ingrediencie tak, ako keby ste pripravovali pizzu. Vložte naspäť do rúry a zapekajte do zlatista.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu


Knedľa ako sladká dobrota

Potrebujeme

  • Knedľu
  • Maslo
  • 2 vajcia
  • 50 ml mlieka
  • Vanilkový a škoricový cukor

Postup: Knedľu natrhajte na kúsky a na rozpálenom masle ju opečte do zlatista. Vajíčka rozmiešajte s mliekom a balíčkom vanilkového cukru. Zalejte opečené kúsky a opatrne premiešavajte do stuhnutia. Na záver posypte na tanieri škoricovým alebo práškovým cukrom podľa chuti.


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes


Falošné buchty z kysnutej knedle

Potrebujeme:

  • Knedľa
  • Lekvár alebo džem
  • Kakaový prášok s cukrom
  • Maslo

Postup: Knedľu narežte na plátky a polovicu z nich potrite lekvárom. Druhou časťou tieto potreté plátky prikryte a dajte ich na pár minút spariť a prehriať. Potom stačí už len vrchnú vrstvu nahusto posypať kakaom zmiešaným s práškovým cukrom (alebo grankom) a preliať roztopeným maslom.

Alebo môžete vyskúšať dva plátky knedle spojené džemom zľahka namočiť do rozmiešaného vajíčka s práškovým cukrom a opiecť na panvici (ako knedľu vo vajci). Na záver posypať škoricovým cukrom a sladká dobrota je na svete.


Aké chutné jedlá si z knedle pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Lucia
Odporúčame