7 potravín nabitých zdravím: Na vašom stole by určite nemali chýbať!

hruška

freedigitalphotos.net

Kedysi ste si možno mohli dať balíček chipsov, na to dva krémeše a ako večerný dezert klobásku, s pribúdajúcimi rokmi si však treba dávať predsa len na zdravie trochu pozor. Priemerný vek stúpa a tak sa o svoje telo treba starať, aby bolo čo najdlhšie v čo najlepšej forme.

Olivovým olejom k zdravému srdcu

Ideálny je extra panenský, lisovaný za studena. Olivový olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré dokážu znižovať cholesterol a znižovať pravdepodobnosť srdečných chorôb. Podľa výsledkov štúdie EurOlive, počas ktorej skúmali 200 zdravých mužov sa tieto vlastnosti potvrdili a ako ideálne množstvo odporúčajú dve lyžice olivového oleja denne. Podľa niektorých výskumov nenasýtené mastné kyseliny tiež dobre vplývajú na hladinu inzulínu v krvi. Okrem toho olivový olej obsahuje vitamín E, antioxidanty a podporuje aj trávenie. Ani s olivovým olejom to však netreba preháňať.

Hrušky proti rakovine hrubého čreva

Mnoho z nás si hrušku dožičí len raz za čas a pritom práve tento plod je vhodnou prevenciou aj proti rakovine hrubého čreva. Vláknina v hruške totiž na seba naväzuje žlčové kyseliny – a to aj tie sekundárne, ktorých prítomnosť vo vyššom množstve zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Ďalšie výskumy zas naznačujú, že hruška pôsobí aj proti rakovine pažeráka. Okrem toho a v nej nachádza vitamín C a vitamín K. Jej pozitívom je aj fakt, že len málo ľudí má na ňu alergiu.


Mohlo by vás zaujať: Konope je zázrak prírody: Prečistí črevá, predĺži mladosť a prospieva svalom


Ovsené vločky pre dobré trávenie

Ovsené vločky sú pre telo ľahkým sústom, pretože ich dokáže jednoducho spracovať. Získavajú sa z ovsa a patria medzi na živiny najbohatšie obilniny. Ovsené vločky  obsahujú  vlákninu, ktorá upravuje trávenie a pomáha tak lepšie vylúčiť z tela zvyšky. Vďaka nízkemu glykemickému indexu, dokážu na dlhšiu dobu zasýtiť organizmus. Okrem toho majú bohatý obsah vitamínov skupiny B a železa. Nezabudnite, že aby ovsené vločky naozaj boli prospešné naplno, nemal by sa do nich pridávať cukor.

Horkou čokoládou k zdravým tepnám

Väčšina ľudí uprednostňuje mliečnu čokoládu, ten pravý zázrak je však kvalitná horká čokoláda (s minimálne so 70 percentným obsahom kakaa). Tmavá čokoláda obsahuje flavonidy a polyfenoly pôsobia proti upchatiu artérii. Podľa výsledkov štúdie kolínskej Univerzitnej nemocnice približne 30 kalórií v podobe tmavej čokolády denne znižuje cholesterol a nemá žiadne vedľajšie účinky ako napríklad priberanie. Okrem toho malé dávky horkej čokolády znižujú riziko mŕtvice u žien o 20 percent.


Mohlo by vás zaujať: Top zelenina proti rakovine a iným neduhom: Naservírujte si ju ešte dnes!


Brokolica proti zápalom

Nepatrí medzi najpopulárnejšiu zeleninu, hoci je veľmi chutná a najmä veľmi zdravá. Je bohatá na vlákninu, železo, antioxidanty a vitamíny A, C, B6 a K. Je bombou plnou vitamínov, prospieva zraku, červeným krvinkám aj imunitnému systému. Vďaka obsahu glukosinolátov pôsobí protizápalovo. Brokolicu skúmali vedci vo viac ako 300 štúdiách a uznávajú ju ako vhodnú prevenciu pred rakovinou prostaty, vaječníkov, hrubého čreva, močového mechúra. A pritom všetkom obsahuje minimum kalórií.

Jablká vás prečistia

Obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu – pektín. Okrem toho, že napomáha procesu trávenia a prečisťuje črevá. Pektín zabraňuje vstrebávaniu a pomáha tiež dostať z tela toxické látky a ťažké kovy. Podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny vďaka fytochemikáliam chránia bunky pred poškodením. Sú tak nielen prevenciou, ale dokonca dokážu aj zastaviť rast tumoru. Jablká treba jesť aj so šupkou.

Quinoa telu dá, čo mu chýba

Juhoamerické semienka quinoa je výborným zdrojom proteínov. Má v sebe množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov – napríklad železo, horčík, vápnik, vitamíny B a E. Vďaka svojmu zloženiu telu dodávajú množstvo potrebných látok. Jednoznačne by ju mali do svojho jedálnička zaradiť vegetariáni a vegáni, aj všetkým ostatným však jej zloženie môže jedine prospieť.


Snažíte sa vekom zlepšovať svoj jedálniček? Ak áno, ako? Ktoré potraviny si doprajete a ktorým sa, naopak, vyhýbate? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Viera
Odporúčame