O špagetovej tekvici ste už možno čo to počuli, no použili ste ju niekedy pri varení? Špagetová tekvica je priam zázračná zelenina. Veľmi jednoducho z nej vyčarujete obľúbené špagety, avšak s tým rozdielom, že neublížia postave. Tekvica je ľahko stráviteľná a zdravá.
Obsahuje málo sacharidov, je ideálna na večeru a v kombinácii s lahodnou omáčkou predstavuje priam gurmánsky zážitok. Tekvicové špagety môžete pripraviť na viacero spôsobov a prinášajú spestrenie bezlepkového stravovania.
Keďže tu máme jeseň, o tekvice nie je núdza a tú špagetovú zoženiete na každom dobrom trhu. Ideálny čas, naučiť sa variť tekvicové špagety. Prezradíme vám recept a poradíme s čím ich podávať.
Tekvicové špagety
Budeme potrebovať:
- špagetovú tekvicu
- 2 dcl vody
Postup:
Tekvicu umyjeme, pozdĺžne prekrojíme na polovicu a zbavíme dužiny aj semienok. Vezmeme zapekaciu misu alebo hlboký plech, dáme do nej obe polovice tekvice reznou stranou nadol a podlejeme vodu. Vrch zapekacej misy prikryjeme alobalom, urobíme do neho dierky a pečieme v rúre asi 45 minút na 205 °C.
Upečenú tekvicu otočíme a vyškriabeme vidličkou, čím vzniknú „špagety“. Tekvicové špagety môžete podávať s obľúbenou omáčkou alebo sa nechajte inšpirovať tými našimi.
S kuracím mäsom v orechovej omáčke
Potrebujeme:
- olivový olej
- 500 g kuracích pŕs
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g vlašských orechov
- 2 dcl bieleho vína
- muškátový oriešok a soľ na dochutenie
- petržlenová vňať
Postup:
Mäso umyjeme, nakrájame na pásiky a orestujeme na rozpálenom oleji. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak a restujeme. Vlašské orechy nemelieme ale nasekáme aby krásne chrumkali a vmiešame do zmesi.
Všetko podlejeme vínom, dochutíme muškátovým orieškom, soľou a dusíme, kým sa víno zredukuje a omáčka mierne zhustne. Servírujeme s tekvicovými špagetami, posypané petržlenovou vňaťou.
S talianskou omáčkou a parmezánom
Potrebujeme:
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 1 menšiu cibuľu
- 2 mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 pl medu
- olivový olej
- bazalku
- parmezán
Postup:
Paradajky nakrájame na malé kúsky a v hrnci rozpálime olivový olej. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na oleji a podusíme spolu s nastrúhanou mrkvou.
Keď je mrkva mäkká, pridáme paradajky, prelisovaný cesnak a varíme kým omáčka zhustne. Na záver primiešame med a bazalku. Dobre pomiešame, nalejeme na tekvicové špagety, hojne posypeme parmezánom a dozdobíme bazalkou.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na