Snažíte sa po sviatkoch obmedziť, klasický olej ste vymenili za olivový, namiesto sladkostí jete banány a smotanový jogurt ste vymenili za nízkotučný? Pozor, ani tieto (samozrejme pozitívne) zmeny nemusia znamenať, že máte vyhraté.
Aj po zdravej výžive môžete pribrať. Pocit sýtosti po skonzumovaní zdraviu prospešných potravín je nízky. To môže paradoxne skôr prispievať k epidémii obezity, než aby ju to znižovalo. Uvádza sa to v štúdii americkej Cornellovej univerzity, ktorá sa zaoberá psychológiou spotreby potravín.
Zdravého si dožičíme viac
Je to zdravé? Tak toho môžem zjesť viac. Takáto úvaha môže vo svojich dôsledkoch viesť paradoxne k tomu, že priberáme na váhe. Ako sa uvádza na internetových stránkach Food and Brand Lab Cornellovej univerzity, ktorá sa zaoberá psychológiou spotreby potravín, vedci vychádzali z predpokladu, že keď spotrebitelia konzumujú pokrmy, ktoré považujú za zdravé, majú tendenciu ich zjesť viac. A skutočne: ich predpoklady potvrdili aj výsledky výskumu.
Zdravé = menej sýte
Vedci realizovali tri štúdie, ktorych výsledky sa v podstate zhodovali. Viedli k záveru, že spotrebitelia spájajú zdravé jedlo s menším pocitom sýtosti a že ich tento pocit podnecuje k tomu, aby ho zjedli viac. Označenie jedla za zdravé, alebo nezdravé mení úsudok a správanie i tých, ktorí tvrdia, že nesúhlasia s myšlienkou, že zdravé jedlo menej sýti.
Mohlo by vás zaujať: Light potraviny v našich obchodoch: Naozaj vám pomôžu schudnúť?
Ani olivový olej vás nezachráni
,,Nesprávne chápanie zdravých potravín môže viesť k zvýšenému príjmu kalórií,“ vysvetľuje riaditeľ Výskumného strediska pre potraviny a výživu v Ríme Andrea Ghiselli. ,,Stáva sa napríklad, že si človek myslí, že môže zjesť viac sladkostí pripravených s olivovým olejom, ako tých, ktoré boli zhotovené s maslom,“ dodáva.
Chyták menom „light“
Podobne je tomu s potravinami označovanými ako light, ktorými je trh presýtený. ,,Skutočnosť je taká, že spotrebitelia kupujú produkty light, aby toho mohli zjesť viac. Je však lepšie si kúpiť‚ ‚ nezľahčenú‘ potravinu, než dávať prednosť potravinám s nízkym obsahom tuku. Výrobca totiž tam, kde uberie tuky, pridá niečo iné, často cukor, aby bol výrobok chutný. Z nutričného hľadiska to potom má len malý zmysel,“ zdôrazňuje Andrea Ghiselli.
Mohlo by vás zaujať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?
Pozor aj na ovocie
Je síce zdravé, ale obsahuje množstvo cukrov. Konzumujte ho radšej doobeda a ak počítate kalórie, nezabudnite ho zahrnúť do svojich záznamov. 100 gramov banánu či hrozna obsahuje okolo 255 kJ – nehovoriac o tom, že často zjeme aj väčšie množstvo. Ovocie si, samozrejme, pokojne doprajte. Ale malo by mať plnohodnotné miesto vo vašom jedálničku – napríklad na desiatu. Nedávajte si ho „navyše“ popri všetkých ostatných jedlách. Tiež pozor na smoothies či ovocné kokteily – nutrične vám 3 dcl na desiatu úplne postačia, nedávajte si už nič iné.
Uprednostňujete aj vy „light“ potraviny? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na