Ako dlho variť zemiaky? Niektoré finty vás dostanú, vďaka nim budú vždy chutné!

ako dlho variť zemiaky

Viete, ako dlho variť zemiaky? (Zdroj: GettyImages)

Zemiaky patria k neodmysliteľnej súčasti nielen slovenskej kuchyne. Sú lacné, chutné, zasýtia a pripraviť si ich môžeme na množstvo spôsobov.  Aj keď sa v prípade diét neodporúča ich konzumácia vo veľkom množstve vedzte, že zemiaky sú bohaté na minerálne látky a vitamín C.

Viete povedať, ako dlho sa varia? Všetko záleží od veľkosti zemiakov, typu a aj toho, či ich varíme v tlakovom hrnci alebo v tom obyčajnom. Poďme si to teda zhrnúť.

Obyčajný alebo tlakový

V obyčajnom hrnci s osolenou vodou sa ošúpané zemiaky varia približne 10-12 minút, pod pokrievkou. Takto pripravené ich stačí iba zliať, dochutiť petržlenovou vňaťou alebo plátkami klasického masla. V tlakovom hrnci bude  proces varenia značne rýchlejší. Variť ich stačí približne 5-6 minút.

Zemiaky v šupke

Ak sa rozhodnete variť zemiaky v šupke, vybrať by ste si mali približne rovnakú veľkosť zemiakov. Inak sa vám môže stať, že tie malé môžu byť už rozvarené ale veľké sa naopak ešte ani poriadne neohriali vo vode. Pred varením ich dobre poumývajte a zbavte klíčkov. Zemiaky v šupke sa varia približne 20 minút. 

Pečenie

Pokiaľ ste si vybrali ako prílohu pečené zemiaky, môžete ísť na to dvomi spôsobmi. Tým prvým a dlhším je, že surové zemiaky dáte na plech a budete piecť približne hodinu pri 180-200 °C. Rýchlejším variantom je, ak ich pred pečením predvaríte v osolenej vode a až potom dáte zapiecť. Poprípade ak ich opečiete na panvici s roztopeným maslom.

Piecť môžete aj zemiaky v šupke. Robí sa tak najmä s mladými zemiakmi, ktoré majú tenkú šupku. V takomto prípade ich stačí umyť pod teplou vodou a po šupke prejsť klasickou drôtenkou, aby sa dobre odstránili nečistoty.

Babské triky pri varení zemiakov:

  • Ak pridáte do vody trochu soli alebo oleja, zemiaky pri varení nepopraskajú.
  • V prípade, že máte doma iba väčšie zemiaky a potrebujete ich uvariť, poprepichujte ich vidličkou. Vďaka tomu nebudú zvnútra surové.
  • Po uvarení zemiakov v šupke, ich rýchlo schlaďte studenou vodou, budú sa vám ľahšie šúpať.
  • Čím mladší zemiak, tým rýchlejšie sa uvarí. Myslite na to. Mladé zemiaky navyše obsahujú veľa vody.
  • To, či sú zemiaky uvarené viete skontrolovať tak, že do nich pichnete špajdľu alebo špáradlo. Ak to pôjde ľahko, je to jasný znak toho, že zemiaky už sú uvarené.
  • Pri varení starých zemiakov (približne 30min) použite viac vody a pomôžte si cukrom. Vďaka tomu budú o čosi chutnejšie.
  • Zrýchliť proces varenia vám pomôže aj kus masla vo vode.
  • Pokiaľ chcete zachovať čo najviac vitamínov v zemiakoch, varte ich na pare.
  • Ak potrebujete uvariť väčšiu porciu zemiakov, zvoľte na to dva hrnce. Dôležité je, aby boli celé prikryté vodou a horúca voda mohla medzi nimi ľahko prúdiť.
Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame