Rakovina hrubého čreva a konečníka: Ako sa dá tejto zákernej chorobe najlepšie predísť?

Muž

Rakovine hrubého čreva je možné predísť (Zdroj: Thinkstockphotos)

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí k dobre liečiteľným onkologickým ochoreniam, je však veľmi dôležité zachytiť ju v prvotnom štádiu. Predstavuje druhú najčastejšiu formu rakoviny a jej začiatočné štádiá sú často asymptomatické, teda bez prítomnosti príznakov, priblížil lekár Štefan Mucha z Gastrocentra Nemocnice Agel Košice-Šaca.

Dôležité je včasné zachytenie

Rakovina hrubého čreva a konečníka sa na Slovensku častejšie vyskytuje u mužov. Najčastejšie vzniká z predrakovinových štádií, v ktorých sa tvoria výrastky, takzvané polypy. Trvá to roky. „Ak pri kolonoskopickom vyšetrení zachytíme polypy, ktoré odstránime, rakovina nevznikne. Týmto spôsobom vieme vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka zabrániť,“ vysvetlil Mucha.

Ochoreniu sa dá podľa jeho slov najefektívnejšie predchádzať správnou životosprávou a onkologickým skríningom. „Celonárodný skríningový onkologický program na zistenie rakoviny hrubého čreva a konečníka sa týka každého zdravého jedinca nad dosiahnutý 50. rok života a zahŕňa kolonoskopické vyšetrenie každých desať rokov alebo vyšetrenie stolice na skryté krvácanie každé dva roky,“ priblížil Mucha.

Pozor si treba dať na stravu

Vyšetrenie stolice alebo sprostredkovanie kolonoskopického vyšetrenia sa realizuje prostredníctvom praktického lekára. Niektoré poisťovne zasielajú svojim poistencom aj sety na samovyšetrenie stolice na skryté krvácanie. Vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka podľa lekára ovplyvňuje okrem vrodených predispozícií životospráva, nedostatok pohybu, obezita, fajčenie, alkohol a konzumácia mäsa, hlavne červeného.

„Najnevhodnejšie je bravčové mäso, pričom nezanedbateľný je tiež spôsob prípravy mäsa. Nevhodné je vyprážané, pečené a grilované mäso. Rovnako tak sa neodporúča ani konzumácia mäsových výrobkov, údenín a horúcich nápojov,“ zhrnul Mucha.



Zdroj: plnielanu.sk, TASR
Odporúčame