Urobte si v separovaní poriadok: Kam patria tetrapaky a kam obaly od vajíčok či pizze?

recyklácia papiera

Viete, ako správne recyklovať tetrapaky či kartóny? (Zdroj: GettyImages)

Recyklovanie odpadu napomáha udržiavať rovnováhu v prírode, ktorú ľudstvo svojimi odpadkami dlhodobo narúša. Spoločnosť čoraz výraznejšie apeluje na environmentálne riešenia v domácnosti, no triedenie odpadu nie je také jednoduché, ako sa môže zdať. Viete ako správne recyklovať? Aby ste si nerobili zbytočnú robotu, ktorá môže vyjsť nazmar, prečítajte si niekoľko tipov a trikov, ako na to.

Nebezpečné odpady či veľkokapacitné odpady ako nábytok patria zase na zberné dvory. Elektroopad, použité batérie alebo akumulátory sa odovzdávajú v miestach spätného zberu – napríklad elektropredajniach. Miestami spätného zberu sú aj lekárne. Odovzdávajú sa tam nespotrebované lieky, čo je tiež potenciálne veľké riziko pre životné prostredie.

Rolky toaletného papiera a obaly vajec

Papier, ktorý je veľmi často používaným materiálom, nie je donekonečna recyklovateľný ako sklo a kovy. „Napriek tomu má veľký význam ním čo najviac šetriť a ak už má skončiť ako odpad, tak potom ho treba odhodiť do toho správneho kontajnera,“ hovorí Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. Do modrých kontajnerov patria aj rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze.

Základnou zásadou správneho triedenia odpadov z papiera je, aby neskončili v prírode ani zmesovom kontajneri. Je pravda, že papier v prírode podlieha pomerne rýchlemu rozkladu a nerobí takú šarapatu ako plasty a sklo, do prírody však zásadne nepatrí. Papierové krabice treba pred vyhodením dôkladne postláčať, ideálne potrhať. V závislosti od ich veľkosti sa dá takto ušetriť až 80 percent obsahu kontajnera. 

Do modrých kontajnerov patria noviny, časopisy, kartónové krabice, kancelársky papier aj rolky od toaletného papiera a obaly od vajíčok. „Pre recyklátora nie je problémom ani obal od pizze, a to aj v prípade, že je na ňom aj zopár mastných fľakov,“ poznamenal Brinzík.

Ako správne recyklovať tetrapaky

Nápojové kartóny, ktoré zvykne verejnosť označovať názvom tetrapaky, sú zdrojom mimoriadne cenných surovín. Preto sa oplatí ich správne triediť. Majte však na pamäti, že systém ich triedenia nie je na Slovensku jednotný. Najčastejšie sa tieto druhy obalov z viacvrstvových kombinovaných materiálov na báze lepenky využívajú na balenie džúsov, ovocných štiav a mlieka.

Tetrapaky obsahujú v priemere 70 až 80 percent veľmi kvalitného papiera a podľa konkrétneho druhu nápojového kartónu aj ďalšie vrstvy tvorené plastom alebo kovom (hliníkom), prípadne aj oboma naraz, ako je to v prípade najznámejšieho nápojového kartónu – tetrapaku. Na takýchto obaloch sa nachádza recyklačný symbol v podobe trojuholníka s označením C/PAP a číslicami 81 – 86.

Dohľadajte si potrebné informácie

Základnou zásadou správneho triedenia je, aby takýto obal neskončil ani v prírode, ani v zmesovom kontajneri. V prípade ich odhodenia do zmesového kontajnera ich na drvivej väčšine územia Slovenska čaká smutný osud na niektorej zo skládok odpadov. Tam, kde ich vyhadzujeme do triedeného zberu, odporúčam prečítať si pokyny zberovej spoločnosti na nálepkách na kontajneroch, alebo na webovej stránke miestnej samosprávy, kde musí byť systém triedenia vysvetlený,“ pripomína Brinzík.

Nápojovým kartónom prislúcha oranžová farba, veľmi často sa však triedia spoločne s kovmi do kontajnerov červenej farby a čoraz častejšie sa triedia v kontajneroch žltých, spoločne s plastmi a kovovými obalmi. Veľmi dôležité pri správnom triedení je obsah nápojového kartónu dôkladne spotrebovať, a najmä v prípade hustejšieho obsahu (napríklad paradajkový pretlak) zľahka vypláchnuť a následne postláčať. Takto minimalizujeme riziko, že sa tento obal znehodnotí na svojej ceste k recyklátorovi.

Z vyzbieraných nápojových kartónov sa recykláciou vyrábajú rôzne papierové materiály ako utierky a servítky. Podľa konkrétnej technológie sa ďalej spracúva aj plast polyetylén, napríklad na výrobu syntetického oleja a do recyklácie putuje aj cenný kov hliník pri tých druhoch, ktoré ho v niektorej z vrstiev obsahujú.

Zdroj: TASR

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close