Vlašské orechy, ktoré vydržia celé roky? Poznáme jedinečný spôsob, pochvaľujú si ho aj skúsené gazdinky

vlašské orechy

Ešte ste nepočuli o zaváraní vlašských orechov? Je to najlepšia forma ich uskladnenia! (Zdroj: GettyImages)

Každý, kto má za domom mohutný orech alebo dobrého suseda vie, že úroda nebýva každý rok rovnaká. Príroda nám toho niekedy nadelí veľa a inokedy komora zíva prázdnotou. Preto je dobré využiť prajnú sezónu a oriešky uskladniť tak, aby boli poruke, keď prídu horšie časy.

Ideálne v škrupinke

Existuje niekoľko možností skladovania orechov. Môžete ich nechať napríklad v škrupine, dobre vysušené a umiestnené na suchom mieste tak vydržia do jari. S vylúskanými orechmi je to však ťažšie. Jadrá zvyknú žltnúť, zhorknúť, sú náchylné na pleseň a lákajú mole. Tomuto môžete zabrániť, ak ich dáte do chladničky, no tam vydržia iba 2 mesiace. Preto veľa ľudí orechy mrazí, ale ani v mrazničke nemôžu byť večne, maximálne 6 mesiacov.

Suché zaváranie

Zaváranie, alebo sterilizácia, je takisto dobrý spôsob, ako zabezpečiť, aby si orechy zachovali chuť a kvalitu. Skúsené gazdinky nedajú na zaváranie orechov dopustiť, a to z jednoduchého dôvodu. Vraj takto budú aj po niekoľkých rokoch chutiť ako čerstvé!

Na zaváranie sa používajú vylúskané a dobre vysušené orechy. Nesmú byť medzi nimi žiadne plesnivé, alebo inak poškodené jadrá. Inak je celý proces veľmi jednoduchý a zaberie minimum času. Ponúka sa vám hneď niekoľko spôsobov zavárania orechov. Všetky sú rovnako efektívne a záleží iba na tom, ktorý vám viac vyhovuje.

Kúpeľ v hrnci

Orechy nasypte do suchých, čistých pohárov, zaviečkujte a dajte do hrnca s vodou. Poháre by mali byť do polovice ponorené. Sterilizujte pri miernom vare 10 minút. To je dostatočný čas, aby viečko chytilo. Potom poháre vytiahnite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť pod utierkou.

V horúcej rúre

Poháre naplnené orechmi uložte na plech vystlaný novinami a podlejte vodou. Poháre nechajte bez viečka a vložte do rúry, vyhriatej na 70 °C. Počkajte 10 minút a na poháre položte viečka. Bez zaťahovania a nechajte v rúre ešte 10 minút. Vytiahnite, zatiahnite viečka a aby ste mali istotu, že chytili, nechajte poháre vychladnúť otočené hore dnom.

Jednoducho, v mikrovlnke

Postup je podobný ako pri zaváraní v rúre, avšak doba sterilizácie je kratšia. Naplnené poháre bez viečka vložte do mikrovlnky, nastavenej na plný výkon. Na každý pohár rátajte 2 minúty času. Poháre vytiahnite, okamžite zaviečkujte a nechajte otočené hore dnom asi 10 minút. Potom ich prevráťte, nechajte vychladnúť a šup s mini do komory.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close