Vlašské orechy, ktoré vydržia celé roky? Poznáme jedinečný spôsob, pochvaľujú si ho aj skúsené gazdinky

vlašské orechy

Ešte ste nepočuli o zaváraní vlašských orechov? Je to najlepšia forma ich uskladnenia! (Zdroj: GettyImages)

Každý, kto má za domom mohutný orech alebo dobrého suseda vie, že úroda nebýva každý rok rovnaká. Príroda nám toho niekedy nadelí veľa a inokedy komora zíva prázdnotou. Preto je dobré využiť prajnú sezónu a oriešky uskladniť tak, aby boli poruke, keď prídu horšie časy.

Ideálne v škrupinke

Existuje niekoľko možností skladovania orechov. Môžete ich nechať napríklad v škrupine, dobre vysušené a umiestnené na suchom mieste tak vydržia do jari. S vylúskanými orechmi je to však ťažšie. Jadrá zvyknú žltnúť, zhorknúť, sú náchylné na pleseň a lákajú mole. Tomuto môžete zabrániť, ak ich dáte do chladničky, no tam vydržia iba 2 mesiace. Preto veľa ľudí orechy mrazí, ale ani v mrazničke nemôžu byť večne, maximálne 6 mesiacov.

Suché zaváranie

Zaváranie, alebo sterilizácia, je takisto dobrý spôsob, ako zabezpečiť, aby si orechy zachovali chuť a kvalitu. Skúsené gazdinky nedajú na zaváranie orechov dopustiť, a to z jednoduchého dôvodu. Vraj takto budú aj po niekoľkých rokoch chutiť ako čerstvé!

Na zaváranie sa používajú vylúskané a dobre vysušené orechy. Nesmú byť medzi nimi žiadne plesnivé, alebo inak poškodené jadrá. Inak je celý proces veľmi jednoduchý a zaberie minimum času. Ponúka sa vám hneď niekoľko spôsobov zavárania orechov. Všetky sú rovnako efektívne a záleží iba na tom, ktorý vám viac vyhovuje.

Kúpeľ v hrnci

Orechy nasypte do suchých, čistých pohárov, zaviečkujte a dajte do hrnca s vodou. Poháre by mali byť do polovice ponorené. Sterilizujte pri miernom vare 10 minút. To je dostatočný čas, aby viečko chytilo. Potom poháre vytiahnite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť pod utierkou.

V horúcej rúre

Poháre naplnené orechmi uložte na plech vystlaný novinami a podlejte vodou. Poháre nechajte bez viečka a vložte do rúry, vyhriatej na 70 °C. Počkajte 10 minút a na poháre položte viečka. Bez zaťahovania a nechajte v rúre ešte 10 minút. Vytiahnite, zatiahnite viečka a aby ste mali istotu, že chytili, nechajte poháre vychladnúť otočené hore dnom.

Jednoducho, v mikrovlnke

Postup je podobný ako pri zaváraní v rúre, avšak doba sterilizácie je kratšia. Naplnené poháre bez viečka vložte do mikrovlnky, nastavenej na plný výkon. Na každý pohár rátajte 2 minúty času. Poháre vytiahnite, okamžite zaviečkujte a nechajte otočené hore dnom asi 10 minút. Potom ich prevráťte, nechajte vychladnúť a šup s mini do komory.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame