Artritída: Vyhnite sa konzumácii týchto potravín a uľavte si tak od dlhotrvajúcej bolesti kĺbov!

Artritída

Viete, ktoré potraviny pri artritíde určite nekonzumovať? (Zdroj: Freepik/dimaberlin)

Artritída je autoimunitné ochorenie spôsobené poruchou imunitného systému. V súčasnosti existuje len liečba stanovenými liekmi, no vedci sa snažia nájsť aj iné spôsoby, ako by pacientom mohli výrazne pomôcť uľaviť si od tohto ochorenia.

Vo všeobecnosti však platí, že zlepšenie životosprávy a správny životný štýl výrazne pomáha potlačiť rôzne druhy ochorení. V článku preto prinášame prehľad potravín, ktoré by ste určite nemali konzumovať v prípade, že vás trápi artritída.

Rafinované cukry

Biela múka a cukry sú prijateľné, no všetko s mierou. „Rafinované sacharidy môžu prispieť k produkcii látok v tele, u ktorých sa ukázalo, že stimulujú zápal,“ hovorí dietologička Rachel Fine. Výskum tiež dokazuje, že biele cukry a múka, ako napríklad tie, ktoré sa nachádzajú v mnohých raňajkových cereáliách a balených pochutinách, majú tiež vplyv na zdravie vašich čriev, čo môže zhoršiť zápal.

Nápoje sladené cukrom

Podobne vysoko spracované cukry (a výsledný nárast hladiny cukru v krvi) nachádzajúce sa v sladených nápojoch súvisia s navyšovaním intenzity chronického zápalu. Zistilo sa, že najmä sóda zvyšuje symptómy artritídy u žien. Podľa štúdie publikovanej v American Journal of Clinical Nutrition, stačí zhruba 3,5 deci sódy denne, aby sa vám zvýšilo riziko reumatoidnej artritídy o 63 %.

Omega-6 tuky

Ak je to možné, obmedzte slnečnicový, svetlicový, kukuričný, sójový a hroznový olej, pretože majú vyšší pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín v porovnaní s inými olejmi. „O molekulách nazývaných eikosanoidy, ktoré sú odvodené od omega-6 mastných kyselín, je známe, že zvyšujú krvný tlak, spúšťajú imunitnú odpoveď a zhoršujú zápal,“ vysvetľuje dietologička Rachel Fine.

Spracované mäso

Spracované mäso vrátane slaniny, klobás a niektorých mäsových lahôdok obsahujú AGE látky, ktoré zvyšujú zápal. Zvoľte radšej možnosti ako je hovädzie alebo kuracie mäso, ktoré nie je spracované. Navyše tieto potraviny, ktoré zle vplývajú na artritídu, majú tendenciu mať vyšší obsah sodíka, čo môže viesť k väčšiemu zadržiavaniu vody a následne spôsobiť opuch kĺbov.

Mrazené pizze a iné polotovary

Jeden z popredných zdrojov sodíka v strave, akým je napríklad mrazená pizza, podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), môže viesť aj k zápalu kĺbov. To platí najmä vtedy, ak si vezmete plátok pizze, ktorý je upečený z rafinovaného sacharidového cesta, pokrytý feferónkami a spracovanými mäsovými produktami – to je trojica najhorších potravín na artritídu, všetko v jednom súste.



Zdroj: bhg.com, plnielanu.sk
Odporúčame