Bohatá úroda jabĺk? Poradíme vám, čo s ňou!

jablká

photl.com

Milujete jeseň kvôli záhrade plnej šťavnatých jabĺk? Predĺžte si toto obdobie čo najviac! Poradíme vám, na aké všakovaké spôsoby môžete obľúbený druh ovocia využiť. Fantázii sa ani tentoraz klásť medze rozhodne nebudú.

Uskladnenie

Ak patríte k fanúšikom jabĺk v tej najprirodzenejšej forme, priestorom na ich uskladnenie by ste mali venovať patričnú pozornosť. Najideálnejšia je ovocná komora chránená proti premŕzaniu s celoplošným odvetraním, ktoré sa dá v zime dobre uzatvoriť. Táto miestnosť by mala byť zároveň tmavá s teplotou do 8 °C. Ak chcete, aby vám jablká zostali čerstvé čo najdlhšie, ukladajte ich na police v jednej vrstve stopkami smerom nadol. Vhodné sú len jablká oberané zo stromu, v žiadnom prípade nie opadané, pozbierané spopod neho. Takto uskladnené ovocie aspoň raz týždenne skontrolujte a nahnité plody okamžite odstráňte.

Zimnú odrodu jabĺk môžete uskladniť tiež v polyetylénových vrecúškach. Do jedného z nich vmestíte 5 až 6 kíl jabĺk, nezabudnite však urobiť 2-3 dierky a vrecko dobre zaviazať.

 

Zaváranie

Strúhané jablká: Táto forma je ideálna, ak plánujete jablká využiť ako plnku do koláčov či domácej štrúdle. Aj tu však existujú dva spôsoby, ako to zvládnuť. Pri prvom z nich stačí nazbierané jablká umyť, nastrúhať, natlačiť do fliaš, zaviečkovať a sterilizovať. Šikovnejšie gazdinky však zvyknú plody najskôr ošúpať, potom postrúhať a následne prevariť s cukrom. Celá zmes je jemnejšia a netreba ju príliš dochucovať pred samotným použitím. Stačí ju len zavariť a po otvorení je ihneď pripravená na použitie.

Detská výživa: Jablká najskôr olúpte a dokonale odstráňte jadrovníky a obité miesta. Poukladajte ich do hrnca, do polovice zalejte vodou a duste ich tak dlho, kým nezmäknú. Ešte v horúcom stave ich prepasírujte v site, lepší výsledok však dosiahnete použitím ponorného mixéra. Pridajte cukor v pomere 1:5 a pretlak priveďte do varu a vami požadovanej hustoty. Takto pripravenou výživou naplňte menšie zaváracie poháre, ktoré následne sterilizujte pol hodiny pri stostupňovej teplote.

 

Zmrazovanie

Pri zmrazovaní jabĺk by ste mali byť obzvlášť opatrní. Vhodné je len úplne zrelé ovocie, no zmrazovanie celých jabĺk sa neodporúča. Ak na mrazenú formu nedáte dopustiť, zvoľte radšej vyššie spomínaný pasírovaný pretlak. Ten môžete po vychladnutí preliať do plastovej nádoby a vložiť do mraziaceho boxu.

 

Sušenie

Pri sušení sa síce vyhnete šúpaniu, pripravte sa však na prácne krájanie. Jablká narežte na krúžky alebo mesiačiky o hrúbke v rozmedzí 0,5 – 0,7 mm. Všetky kúsky ponorte na jednu až tri minúty do dvojpercentného roztoku kyseliny citrónovej a nechajte odkvapkať. Niektoré gazdinky samotné sušenie skúšajú aj v teplovzdušnej rúre, obracanie nakrájaných kúsok ich však skôr či neskôr odradí. Ak máte radi sušené ovocie, rozhodne sa oplatí investovať skôr do sušičky.

 

Šťavy

Ak máte jabĺk naozaj dostatok, doprajte si vitamínovú bombu plnú antioxidantov, ktorá vás dokonale zasýti. Potrebovať budete len odšťavovač, ktorý dostať v každom dobrom elektre. Pripravte sa však na to, že pri odšťavovaní jabĺk vám vznikne pomerne veľa odpadu.

Zdroj: photl.com, SITA, Emma
Odporúčame