Chcete konečne schudnúť? Zistite, aký ste jedák a zatočte s kilami navyše

dezert

sxc.hu

Zvyk je železná košeľa. Toto známe úslovie platí o všetkých našich prehreškoch, stravovanie nevynímajúc. Pokiaľ sa práve striktne nedržíme diétneho plánu, zvyčajne celý život inklinujeme k nezdravým stereotypom v otázkach konzumácie jedál. Každý z nás má odlišnú povahu, pričom vonkajšie faktory nás ovplyvňujú do rozličnej miery. A to sa nevyhnutne odráža aj na našom jedálnom lístku. Zajedáte stres, citové vypätie alebo v noci vybielite celú chladničku? Odhaľte svoje slabosti a možno sa ručička váhy konečne rozhýbe smerom nadol.

Emočný jedák

Ak patríte do tejto kategórie, kameňom úrazu pre vás sú nezvládnuté pocity a nálady. Či už ste smutní, osamelí, unavení, máte depresiu alebo pociťujete úzkosť, vždy zatúžite po jedle. Telo akoby si pýtalo dopamín, ktorý sa do krvného riečiska uvoľňuje pri zmyslovom pôžitku z dobroty na tanieri. Zlou správou je, že toto nutkanie niektorí ľudia pociťujú aj vtedy, ak nimi lomcujú pozitívne emócie.

Riešenie: Je tiež možné, že sa jedlom snažíte riešiť svoje problémy. Uvedomte si, že toto nie je cesta. Ťažkosti takto nevyriešite a ešte bude mať aj kilá navyše. Zistite, čo vás trápi a riešte podstatu. So spokojnejším životom sa zrejme vytratí aj nutnosť zajedania. Vytraťte sa s miesta, na ktorom je pre vás jedlo ľahko dostupné. Ak na vás doľahne emočný apetít, zamestnajte si myseľ nejakou aktivitou alebo sa choďte poprechádzať. Do práce si nenoste žiadne maškrty a zbavte sa všetkých zásob, ktoré máte v pracovnom stole alebo v skrinke.

Podvedomý jedák

Ak by si tento typ jedáka poctivo zapisoval, čo všetko počas dňa vloží do úst, zoznam by bol prekvapivo dlhý. Ľudia z tejto skupiny často nemajú ani poňatia, na čom všetkom si pochutnali, pretože to robia mimovoľne – bez toho, aby si to uvedomovali. Najčastejšie ide o maškrtenie pri pozeraní televízie, pri čítaní alebo pri varení.

Riešenie: Je nevyhnutné zaťať zuby a sústrediť sa na hlavné jedlá. Dožičte si vyvážených päť porcií denne alebo jedzte výhradne za stolom a plnú pozornosť venujte jedlu (nepozerajte televíziu, nepracujte, nečítajte atď.) Všetky cukríky a keksíky pomimo si zakážte. Je celkom možné, že po čase si na ne ani nespomeniete.


Mohlo by vás zaujímať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Stresový jedák

Nestíhate v práci plniť normy alebo termíny, máte množstvo nevybavených telefonátov a neviete, kde vám hlava stojí? Mozog v takejto situácii zvyčajne zúfalo volá o pomoc v podobe sacharidov. Nezriedka však vo vypätých situáciách na počkanie zjeme celú čokoládu alebo vrecko čipsov.

Riešenie: Snažte sa najskôr vnútorne upokojiť, zhlboka dýchajte, prípadne sa trochu poprechádzajte. Ak potrebujete dobiť energiu, doprajte si len niečo malé a výživné – napríklad hrsť orieškov, čerstvý banán alebo sušené ovocie.

Nočný jedák

Je preňho typické, že počas dňa zje veľmi málo a až viac než 50% zo svojho kalorického príjmu kompenzuje medzi večerou a nočným spánkom. Výsledkom je rýchle ukladanie tuku a prudký nárast hmotnosti.

Riešenie: Základom je pravidelné stravovanie počas dňa a dostatok tekutín. Deň zakončite ľahkou večerou a potom robte všetko pre to, aby ste sa od jedla držali čo najďalej. Vyvenčite psa, zatelefonujte priateľom, choďte skôr spať – robte všetko pre to, aby vám maškrty ani nezišli na um. Dobrý tip na večer je aj unaviť sa napríklad behaním či iným cvičením (pri ňom ozaj jesť nemožno). Po ňom by mala nasledovať len sprcha, umytie zubiv, knižka a spánok.


Mohlo by vás zaujímať: Keď sa chudnutie nedarí: Vyrátajte si, koľko kalórii by ste mali prijať práve vy!


Jedák – čistič

Títo jedáci pri stole neodložia príbor, pokiaľ tanier nie je celkom prázdny. Často majú v sebe zakódované mravné spôsoby ťažkých čias, podľa ktorých sa na jedlo nehovorí „fuj“ a neplytvá sa ním. Pokiaľ sa v rodine cítia uvoľnene, nemajú problém dokonca vylízať riad.

Riešenie: Nakladajte si len toľko, koľko naozaj potrebujete na zasýtenie. Každé sústo dôkladne prežujte. Ak sa stravujete v reštaurácii skúste sa dohodnúť s vašou polovičkou na rozdelení porcie. Veď ak ešte budete hladní, vždy si môžete jedlo doobjednať.

Skrytý jedák

Robíte si doma alebo v práci tajné zásoby dobrôt na miestach, kde by ich nikto nečakal? Patríte ku skrytým jedákom, ktorí si pred ostatnými zoberú len veľmi málo alebo vôbec nič. Všetko však doženú vo chvíli, keď ich nikto nevidí. Vtedy na posedenie dokážu do seba doslova nahádzať kvantum jedla rôznych chutí.

Riešenie: Vaše postavenie je o to ťažšie, že sa nemôžete spoľahnúť na pomoc okolia. Pri jedení maškŕt vás totiž často nikto nevidí. Existuje iba jeden recept – skrýše vyprázdniť a znova nenapĺňať, prípadne si začať skrývať zdravšie a menej kalorické „pamlsky“ – oriešky či čokoládu s vysokým percentom kakaa – lepšie ako chipsy alebo plnené čokoládové tyčinky.


Mohlo by vás zaujímať: Zbavte sa konečne tuku na bruchu: Naservírujte si týchto osem potravín


Víkendový jedák

Celý pracovný týždeň svoje chute držíte na uzde, no cez víkend trávite polovicu času v kuchyni a hľadáte, čo by ste ešte ochutnali? Vitajte medzi víkendovými jedákmi.

Riešenie: Pripravte si na víkend plán. Premyslite si, čo by ste chceli jesť a to si pripravte v primeranom kalorickom limite. Druhou možnosťou je rapídne zvýšiť energetický výdaj celodennou túrou, cyklistikou a podobne. Odpustite si pri veľkom sobotnom nákupe v košíku množstvo sladkostí. Poviete si síce, že je to na celý týždeň – ale úprimne – nájde sa v nedeľu večer niečo, čo by ste nezjedli? Kupujte sladkosti a chipsy len na deň-dva dopredu (prípadne vôbec).

Jedák – preskakovač

Hlavné jedlo mu nič nehovorí, hladom však rozhodne netrpí, práve naopak. V prenesenom zmysle slova by sa dalo povedať, že tento typ jedáka sa naje len raz za deň – celý deň. Neexistujú preňho presne stanovené porcie typu raňajky alebo večera. Pochrumkáva si bez rozmyslu na všetkom, na čo má práve chuť alebo čo sa mu dostane pod ruku. V podobnom duchu sa nesie aj jeho nakupovanie.

Riešenie: Opäť pomôže len silná vôľa a pomoc blízkych. Tohto jedáka je potrebné donútiť stolovať s ostatnými počas hlavných chodov dňa a držať ho od špajze mimo nich.

Dojedák

Cítite sa sýti a nevládzete dojesť to, čo máte pred sebou na tanieri? Dojedák pri stole vám s tým ochotne pomôže. Tento návyk si zvyčajne vypestujeme pri vychovávaní najmenších, keď po nich dojedáme výživu, mixovanú zeleninu a podobne. Ak sa to nazbiera, potom naozaj vyzeráme tak, akoby sme jedli za dvoch.

Riešenie: Svoje a dosť! Ak sa budete držať tohto jednoduchého pravidla a nakladať si primerané porcie, kilá pôjdu postupne dole. Je vám ľúto vyhadzovať zvyšky jedla? Naučte sa variť presné množstvo pre vašu rodinu a každému naložte len toľko, koľko naozaj zje. Prípadne zvyšky zrecyklujte v podobe nového jedla v ďalší deň. V rodinnom dome máte možnosť chovať, napríklad, sliepky, ktoré nespotrebované jedlo spotrebujú ako šrotovník.


K akému typu jedákov sa radíte vy? Patríte do viacerých kategórií súčasne? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Emma
Odporúčame