Rasca je jednou z najstarších korenín sveta, chuťovo výnimočná, nenahraditeľná a zdravotne prospešná. Pre nás je to celkom obyčajná korenina, no naši predkovia jej pripisovali omnoho väčší význam a okrem zdravotných prínosov, bola pre nich v dávnych dobách aj prostriedkom ochrany pred zlými duchmi. Jej príbuzný aníz bol zas v stredoveku taký vzácny, že ho používali ako platidlo.
Rasca je jednou z najstarších korenín sveta, chuťovo výnimočná, nenahraditeľná a zdravotne prospešná. Pre nás je to celkom obyčajná korenina, no naši predkovia jej pripisovali omnoho väčší význam a okrem zdravotných prínosov, bola pre nich v dávnych dobách aj prostriedkom ochrany pred zlými duchmi. Jej príbuzný aníz bol zas v stredoveku taký vzácny, že ho používali ako platidlo.
Pochádza už z doby kamennej
Podľa archeologických vykopávok tvorila rasca súčasť prípravy jedál už v dobe kamennej, teda tisíce rokov dozadu. Počas obdobia antiky a stredoveku bola jednou z najpoužívanejších korenín, kuchári ju dávali do polievok, či fazuľových a kapustových pokrmov. O niečo neskôr si svoju obľubu získala ako prísada na zeleninu či ovocie. Už z týchto dôb boli tiež známe jej liečivé účinky, resp. účinky podporujúce zdravie. Rasca obsahuje silice, triesloviny, bielkoviny, olej, sacharidy, ale aj zdraviu veľmi osožné flavonoidy.
Liečivá korenina
Ako väčšina z vás dobre vie, rasca je vhodná pri problémoch s nadúvaním. Okrem toho je však prospešná aj pri:
- kardiovaskulárnych problémoch
- pomáha pri menštruačných ťažkostiach
- odstraňuje zápach z úst
- zlepšuje krvotvorbu
- dezinfikuje črevá
- pomáha pri reume
- uľahčuje vykašliavanie
Pridajte ju k jedlám, z ktorých vás nafukuje
Ak si rascu pridáte do jedál, z ktorých máte tráviace problémy a nadúva vás z nich, jej prítomnosť daný efekt zneguje a celkový efekt tak bude neutrálny. Vy si tak budete môcť pochutiť na vašich obľúbených jedlách bez toho, aby ste po ich konzumácii trpeli týmito nepríjemnými tráviacimi ťažkosťami.
Nadúva vás? Pripravte si odvar:
- z rasce – asi ½ lyžičky rasce zalejte 200 ml vriacej vody a nechajte 5 – 10 minút vylúhovať. Potom prelejte cez sitko a pite 2 krát denne
- z anízu – 1 lyžičku anízu zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Prelejte cez sitko a pite viackrát denne
Aníz – nie len na nadúvanie
Máte radi pelendreky? Ak áno, tak je aníz niečo pre vás. Je to korenina, ktorá nápadne pripomína ich chuť. Je príbuzná rasci a feniklu a prioritne sa používa v rozličných zmesiach na obmedzenie nadúvania. Aníz obsahuje éterické oleje, cholín, mastné oleje, proteíny a sacharidy. Má využitie aj ako aróma do osviežovačov vzduchu, či do rozličných parfumov. Ako korenina sa zas uplatňuje pri dochucovaní rybacích jedál, polievok, morských plodov, ale aj do rôznych koláčov a preníkov. Čaj z neho pôsobí aj ako mierne preháňadlo.
Vhodný je aj pri liečbe mnohých ďalších problémov
Napríklad:
- prečisťuje krv
- priaznivo pôsobí na nervovú sústavu
- podporuje chuť do jedla
- zlepšuje trávenie
- zvyšuje tvorbu žlče
- pomáha pri črevných problémoch
- má schopnosť rozpúšťať hlieny a uľahčovať vykašliavanie, preto sa čaj z neho používa aj pri tomto probléme
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na