Napiekli ste na Vianoce hneď niekoľko druhov cukroviniek? A už viete, ako ich budete servírovať? Máme pre vás tip! Vyrobte si etažér z drevených guľatín. Jednoduchý a štýlový stojan nielen na pečivo dovedie vašu vianočnú výzdobu do dokonalosti.
Potrebujeme:
- 3 rôzne veľké drevené guľatiny (ideálne s viditeľnými letokruhmi na reze)
- okrúhlu drevenú tyč (priemer asi 1,5 cm)
- pílku
- akuvŕtačku so špeciálnym nástavcom zvaným sukovník
- brúsnu špongiu
- lepidlo na drevo
- štetec (veľ. 1,5″)
- akrylátový lak, ktorý má atest pre styk s potravinami
Postup:
Široký výber guľatín rôznych druhov dreva nájdete na internete. Pokiaľ použijete vlastné drevo, nechajte ho najskôr poriadne vyschnúť, inak vám guľatina popraská. Najprv pomocou sukovníka vyvŕtajte do stredu všetkých troch guľatín otvor s priemerom asi 14 mm.
Drevenú tyč podľa potreby pílkou skráťte približne na dĺžku 45 cm.
Následne guľatiny aj tyč natrite bezfarebným lakom, ktorý krásne zvýrazní kresbu dreva a predĺži jeho životnosť. Zvoliť môžete lesklé alebo matné vyhotovenie.
Než sa pustíte do natierania, omeťte drevo od pilín, prachu a ďalších nečistôt. Povrch musí byť suchý, hladký a zbavený vosku a mastnoty. Lak opatrne premiešajte tak, aby v ňom nevznikli vzduchové bubliny. Aplikujte ho pomocou plochého štetca z oboch strán v smere dreva. Aby sa vám pri natieraní guľatiny lepšie držali, môžete použiť drevenú tyč, ktorú prevlečiete vyvŕtaným otvorom.
Tyč na záver nezabudnite natrieť tiež. Prvú vrstvu nechajte zaschnúť asi 1 až 2 hodiny. Potom povrch jemne zdrsnite pomocou brúsnej huby a na všetky časti etažéra naneste druhú vrstvu náteru.
Po zaschnutí laku zostáva už iba etažér zostaviť. Na okraj tyče naneste lepidlo a vložte ju do otvoru uprostred guľatiny s najväčším priemerom. Až lepidlo zatvrdne, navlečte na tyč aj zvyšné dve guľatiny, ktoré opäť pomocou lepidla pripevnite do výšky tak, aby vytvorili jednotlivé poschodia.
Po zaschnutí lepidla je podnos hneď pripravený na servírovanie. Na každé poschodie pritom môžete vyskladať iný druh cukroviniek alebo ďalšie pochutiny.
Zdieľať na
Zdieľaní