Falafel je tradičné arabské jedlo, ktoré sa podáva v pite alebo tortille. Sú to guľôčky pripravované z namletého cíceru. Tieto guľôčky môžeme brať ako náhradu mäsa, preto si k nim môžete pripraviť akúkoľvek prílohu, ako je ryža, zemiaky. Alebo môžete zvoliť – ako v tomto recepte – tortillu. Samotný falafel by bol v tortille suchý, preto ho doplníme osviežujúcim guacamole a zdravým špenátom.
Cícer, z ktorého sa falafel vyrába, je v našich končinách menej známou strukovinou, čo je obrovská škoda, keďže zo všetkých druhov strukovín obsahuje najviac bielkovín a zároveň nespôsobuje nepríjemné nafukovanie. Okrem nich v ňom nájdeme aj množstvo minerálov, najmä železa, vápnik, vitamíny A, B, C, E a K a, samozrejme, rovnako ako v ostatných strukovinách, vlákninu.
Potrebujeme (3 tortilly):
- za hrsť špenátu
- 3 tortilly
guacamole:
- 2 ks zrelého avokáda
- limetku
- malú červenú cibuľku
- 5 cherry paradajok
- strúčik cesnaku
- soľ, korenie
falafel guličky:
- konzervu sterilizovaného cíceru
- ½ červenej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 6-7 PL cícerovej múky (môže byť aj iná)
- 3 PL tahini pasty
- 1 PL sušeného koriandru
- 2 PL sezamových semienok
- limetku
- soľ, korenie
Mohlo by vás zaujímať: Zdravé a chutné avokádo: Skúste výborné recepty pre teplú aj studenú kuchyňu
Postup:
![]() |
Zrelé avokáda vydlabeme a spolu s cesnakom, limetkou, soľou a korením popučíme vidličkou na kašu. |
![]() |
Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cherry paradajky. |
Mohlo by vás zaujímať: Mexiko, to nie sú len telenovely: Vychutnajte si ich rýchle a výživné pochúťky |
|
![]() |
Cícer zlejeme (necháme iba 2 PL šťavy z neho), pridáme šťavu z limetky a rozmixujeme. Pridáme ostatné ingrediencie – nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, múku, pastu, koriander, sezam a dochutíme soľou a korením. Poriadne premiešame. |
![]() |
Zo zmesi vyformujeme guličky, ktoré sa budú trochu lepiť, tak treba viac trpezlivosti a upečieme ich v rúre. |
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč |
|
![]() |
Na suchej panvici si opečieme tortillu z oboch strán. |
![]() |
Na každú tortillu dáme guacamole, trochu špenátu a pár guličiek. Tortillu zatočíme a prekrojíme, aby sa lepšie konzumovala. |
Máte radi tortillu? Napíšte ostatným čitateľom aké recepty si pripravujete vy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na