Vonku sa otepľuje a s odchádzajúcou zimou sa zväčša prispôsobuje aj náš jedálniček. Mastné zimné dobroty pomaly meníme za ľahšie pokrmy, ktoré nielen chutia a zasýtia, ale berú ohľad aj na našu postavu. Koniec koncov, naši predkovia dobre vedeli, prečo sa vyplatí držať po zime 40 dní pôst. Ak hľadáte jednoduchý recept na zdravú a nie priveľmi kalorickú dobrotu, možno vás osloví práve tento.
Potrebujeme:
- jeden stredne veľký karfiol
- 3-4 cesnakové strúčiky
- petržlenovú vňať
- strednú plechovku paradajkového pretlaku – cca 150 g
- 20 dkg tvrdého syra na strúhanie
- trochu oleja
- čierne korenie
- soľ
Postup:
![]() |
Najskôr si pripravíme suroviny. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a tiež nasekáme nadrobno. Karfiol umyjeme a rozdelíme na malé ružičky. |
Mohlo by vás zaujať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako? |
|
![]() |
Dáme do hrnca olej a na miernejšom plameni chvíľku opečieme vňať a cesnak – ani jedným nešetríme. Naozaj iba chvíľu, aby nezhorkol. |
![]() |
Pridáme ružičky karfiolu a premiešame. Chvíľu počkáme kým sa olej do karfiolu vsiakne. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Cesnaková polievka: Počas zimných dní zahreje a nakopne imunitu |
|
![]() |
Pridáme paradajkový pretlak a trochu vody. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžeme prikryť a dusíme kým karfiol nezmäkne a voda sa nevyparí. |
![]() |
Medzitým si postrúhame najemno syr. |
Mohlo by vás zaujať: Karfiol trikrát inak: Chutná a zdravá večera pre celú rodinu |
|
![]() |
Keď ej karfiol hotový a väčšina omáčky sa vyparí, nasypeme syr. |
![]() |
Na chvíľu prikryjeme, aby sa syr roztopil. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Diétny bojovník proti rakovine: Pripravte si karfiolovú polievku |
|
![]() |
Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou s trochou masla. Dobrú chuť! |
Aké ďalšie chutné jedlá z karfiolu si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na