Nemáte čo spraviť s tohtoročnou zeleninovou úrodou? Poradíme vám ako sa môžete zásobiť zeleninovým šalátom aj na zimu. Pripravili sme si jednoduchý recept na domáci bulharský šalát, ktorý stačí zasterilizovať a môžete ho kedykoľvek podávať. Bonus v podobe ľahkého jedla bohatého na vitamíny a minerály tak určite využijete v blížiacej sa jeseni a zime – období bohatom na ťažšie dobroty a vírusové infekcie.
Potrebujeme:
- 1 kg papriky
- 1 kg paradajok
- 1 kg cibule
- 2 dcl oleja
- 5 lyžíc cukru
- 2 lyžice soli
- 1 veľkú konzervu kukurice
- 1 veľkú konzervu šampiňónov
- 1 veľký paradajkový pretlak
- chilli papričky podľa vlastnej chuti
Postup:
Paradajky a papriku dôkladne očistíme. Z papriky vyberieme jaderník. Paradajky prekrojíme na polovicu, odstránime zelené časti a všetko nakrájame na kolieska | |
Mohlo by vás zaujať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia |
|
Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. Sprudka ju opražíme na tuku a pridáme ostatnú zeleninu. Plameň si dáme na slabšie. Dochutíme zmes cukrom a soľou a necháme dusiť 20 minút. | |
Pridáme šampiňóny v konzerve, ktoré podľa potreby nakrájame na menšie kúsky. Chilli papričky zbavíme stopiek a v prípade potreby odstránime jadierka a nakrájame na kolieska. Spolu s pretlakom prilejeme do hrnca. | |
Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý? |
|
Do zmesi pridáme kukuricu a po zvarení všetko odstavíme. Necháme chvíľu postáť a 20 minút sterilizujeme v menších zaváraninových pohároch. | |
Podávame ako prílohu k mäsu alebo samostatne. Pred servírovaním jedlom môžete pridať ďalšie suroviny podľa vašej vlastnej chuti – napríklad syr. |
Zdieľať na