FOTORECEPT Vyskúšajte bulharský šalát: Spravíte ho už za pár minút

Domáci bulharský šalát

plnielanu.sk/Anka

Nemáte čo spraviť s tohtoročnou zeleninovou úrodou? Poradíme vám ako sa môžete zásobiť zeleninovým šalátom aj na zimu. Pripravili sme si jednoduchý recept na domáci bulharský šalát, ktorý stačí zasterilizovať a môžete ho kedykoľvek podávať. Bonus v podobe ľahkého jedla bohatého na vitamíny a minerály tak určite využijete v blížiacej sa jeseni a zime – období bohatom na ťažšie dobroty a vírusové infekcie.

Potrebujeme:

  • 1 kg papriky
  • 1 kg paradajok
  • 1 kg cibule
  • 2 dcl oleja
  • 5 lyžíc cukru
  • 2 lyžice soli
  • 1 veľkú konzervu kukurice
  • 1 veľkú konzervu šampiňónov
  • 1 veľký paradajkový pretlak
  • chilli papričky podľa vlastnej chuti

Postup:

Paradajky a papriku dôkladne očistíme. Z papriky vyberieme jaderník. Paradajky prekrojíme na polovicu, odstránime zelené časti a všetko nakrájame na kolieska

Mohlo by vás zaujať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia


Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. Sprudka ju opražíme na tuku a pridáme ostatnú zeleninu. Plameň si dáme na slabšie. Dochutíme zmes cukrom a soľou a necháme dusiť 20 minút.
Pridáme šampiňóny v konzerve, ktoré podľa potreby nakrájame na menšie kúsky. Chilli papričky zbavíme stopiek a v prípade potreby odstránime jadierka a nakrájame na kolieska.  Spolu s pretlakom prilejeme do hrnca.

Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Do zmesi pridáme kukuricu a po zvarení všetko odstavíme. Necháme chvíľu postáť a 20 minút sterilizujeme v menších zaváraninových pohároch.
Podávame ako prílohu k mäsu alebo samostatne. Pred servírovaním jedlom môžete pridať ďalšie suroviny podľa vašej vlastnej chuti – napríklad syr.

Zdroj: plnielanu.sk/Anka, thinkstockphotos.com, Anka
Odporúčame