Pokrmy z mletého mäsa všetci dobre poznáme, no najčastejšie ich pripravujeme z hovädzieho či bravčového. Dnes vyskúšame mletú kuracinu s teplým šalátom. K tomuto jedlu nepotrebujete prílohu, keďže cícer je veľmi sýty a plnohodnotne nahradí hocijakú inú prílohu. Navyše, cícer obsahuje veľa vlákniny a iných prospešných látok, ktoré sa varením nestrácajú.
Keďže cícer patrí do rodiny strukovín, je bohatý najmä na bielkoviny. Ďalej obsahuje vápnik, vitamíny z rodiny B i železo. Z minerálnych látok, ktoré obsahuje, stojí za zmienku draslík, vďaka ktorému cícer znižuje krvný tlak a pozitívne pôsobí na činnosť srdca. Pôsobením nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať hladinu cholesterolu a blahodárne vplýva na pokožku. Keďže neobsahuje lepok, je vhodný aj pre ľudí trpiacich celiakiou.
Potrebujeme:
(4 osoby):
- 600 g kuracieho mäsa
- 2 vajíčka
- ¾ pohára ovsených vločiek
- ¾ pohára vlažného mlieka
- cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- olej
- 2 PL parmezánu
- 250 g cíceru
- 250 g šampiňónov
- veľkú cuketu
- sójovú omáčku
- 1 dcl zeleninového vývaru
- korenie, soľ
Postup:
Deň dopredu si namočíme cícer do vlažnej vody. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Karbonátky s červenou kapustou: Vyskúšajte túto silnú kombináciu |
|
Ovsené vločky zalejeme mliekom a necháme odležať 30-40 minút. | |
Vodu z cíceru zlejeme, zalejeme čerstvou vodou, osolíme a dáme variť. | |
Mohlo by vás zaujímať: Dodajte telu živiny v podobe kapusty: Pripravte si karbonátky či zapekaný koláč |
|
Cuketu a šampiňóny nakrájame na väčšie časti. | |
Mäso osolíme, okoreníme, pridáme majorán, mletú červenú papriku, trochu soli, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. | |
Mohlo by vás zaujímať: Večera bohatá na bielkoviny: Zasýti vás fazuľový šalát či lososové karbonátky |
|
Mäso poriadne premiešame, pridáme vajíčka, parmezán a vločky, ktoré nasiakli mliekom. | |
Formujeme karbonátky, ktoré opečieme na oleji. | |
Mohlo by vás zaujímať: Čerstvý hrášok je skutočná lahôdka: Ochutnajte hráškové prílohy či karbonátky |
|
Na masle a pár kvapkách oleja opečieme cuketu a šampiňóny. Tie ochutíme ľubovoľným korením, sójovou omáčkou a pridáme aj trochu soli. | |
Cícer uvaríme do mäkka, precedíme, pridáme k zelenine. | |
Mohlo by vás zaujímať: Parádne recepty: Stačia vám iba 2 ingrediencie aby ste vykúzlili nebíčko v papuľke |
|
Chvíľu povaríme a podávame s mäsom. |
Máte radi karbonátky? Na aké spôsoby si ich doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.