FOTORECEPT Žĺtkové rezy z orechového cesta zmiznú skôr, než stuhne poleva: Takto ich robili už naše babičky, recept si dobre odložte

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept

Žĺtkové rezy s orechovým cestom sa aj u vás doma stanú tradíciou (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Každá rodina má obľúbený koláč, ktorý sa pečie pri výnimočných udalostiach. U nás doma sú to žĺtkové rezy. Odkedy si pamätám, boli na stole vždy, keď sa stretli starí rodičia, deti, vnúčatá a teraz už aj pravnúčatá. Najskôr piekla babka, potom mama a teraz som štafetu prebrala ja. Žĺtkové rezy nie sú žiadna rýchlovka. Bude sa miešať, šľahať a zašpiní sa nejedna miska, no keď uvidíte výsledok, rýchlo na neporiadok zabudnete.

Budeme potrebovať:

  • 160 g hladkej múky
  • 250 g vlašských orechov
  • 550 g práškového cukru
  • 1 kypriaci prášok
  • 250 g masla
  • 5 vajec
  • 1 lyžičku mletej škorice

Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Tradičné žĺtkové rezy zo starej knihy receptov chutia presne ako tie od babičky


Postup:

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Všetky suroviny si nachystáme dopredu. Múku preosejeme, orechy pomelieme, rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielkov.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Múku zmiešame s kypriacim práškom, orechy so škoricou, zmäknuté maslo vyšľaháme s 250 g cukru a z bielkov urobíme tuhý sneh. Nezabudneme pritom na starý fígeľ – bielka vyšľaháme so štipkou soli.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Maslovú zmes spojíme so snehom a orechmi. Ingrediencie pridávame po lyžiciach a len zľahka vmiešame. Vznikne nám nadýchané cesto s konzistenciou pripomínajúcou krém.


Mohlo by vás zaujať: 50+ koláčov na každú príležitosť: Tieto recepty si dobre odložte, nikdy neviete, kedy sa zídu!


Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Šupneme do rúry, vyhriatej na 180 °C. O 15 – 20 minút máme základ na koláč upečený.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Teraz prídu na rad odložené žĺtky. Vyšľaháme ich so zvyšným cukrom do nadýchanej peny. Penu opatrne nanesieme na horúci korpus. Kým koláč vychladne, žĺtková pena stuhne.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Hotový koláč krájame na povestné rezy. Chce to tenký nôž, horúcu vodu a pevnú ruku. Počas krájania si radšej pár kúskov uchmatnite, pretože stačí chvíľka a sú fuč.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close