Každá rodina má obľúbený koláč, ktorý sa pečie pri výnimočných udalostiach. U nás doma sú to žĺtkové rezy. Odkedy si pamätám, boli na stole vždy, keď sa stretli starí rodičia, deti, vnúčatá a teraz už aj pravnúčatá. Najskôr piekla babka, potom mama a teraz som štafetu prebrala ja. Žĺtkové rezy nie sú žiadna rýchlovka. Bude sa miešať, šľahať a zašpiní sa nejedna miska, no keď uvidíte výsledok, rýchlo na neporiadok zabudnete.
Budeme potrebovať:
- 160 g hladkej múky
- 250 g vlašských orechov
- 550 g práškového cukru
- 1 kypriaci prášok
- 250 g masla
- 5 vajec
- 1 lyžičku mletej škorice
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Tradičné žĺtkové rezy zo starej knihy receptov chutia presne ako tie od babičky
Postup:
1. Všetky suroviny si nachystáme dopredu. Múku preosejeme, orechy pomelieme, rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielkov.
2. Múku zmiešame s kypriacim práškom, orechy so škoricou, zmäknuté maslo vyšľaháme s 250 g cukru a z bielkov urobíme tuhý sneh. Nezabudneme pritom na starý fígeľ – bielka vyšľaháme so štipkou soli.
3. Maslovú zmes spojíme so snehom a orechmi. Ingrediencie pridávame po lyžiciach a len zľahka vmiešame. Vznikne nám nadýchané cesto s konzistenciou pripomínajúcou krém.
Mohlo by vás zaujať: 50+ koláčov na každú príležitosť: Tieto recepty si dobre odložte, nikdy neviete, kedy sa zídu!
4. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Šupneme do rúry, vyhriatej na 180 °C. O 15 – 20 minút máme základ na koláč upečený.
5. Teraz prídu na rad odložené žĺtky. Vyšľaháme ich so zvyšným cukrom do nadýchanej peny. Penu opatrne nanesieme na horúci korpus. Kým koláč vychladne, žĺtková pena stuhne.
6. Hotový koláč krájame na povestné rezy. Chce to tenký nôž, horúcu vodu a pevnú ruku. Počas krájania si radšej pár kúskov uchmatnite, pretože stačí chvíľka a sú fuč.
Zdieľať na