FOTORECEPT Žĺtkové rezy z orechového cesta zmiznú skôr, než stuhne poleva: Takto ich robili už naše babičky, recept si dobre odložte

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept

Žĺtkové rezy s orechovým cestom sa aj u vás doma stanú tradíciou (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Každá rodina má obľúbený koláč, ktorý sa pečie pri výnimočných udalostiach. U nás doma sú to žĺtkové rezy. Odkedy si pamätám, boli na stole vždy, keď sa stretli starí rodičia, deti, vnúčatá a teraz už aj pravnúčatá. Najskôr piekla babka, potom mama a teraz som štafetu prebrala ja. Žĺtkové rezy nie sú žiadna rýchlovka. Bude sa miešať, šľahať a zašpiní sa nejedna miska, no keď uvidíte výsledok, rýchlo na neporiadok zabudnete.

Budeme potrebovať:

  • 160 g hladkej múky
  • 250 g vlašských orechov
  • 550 g práškového cukru
  • 1 kypriaci prášok
  • 250 g masla
  • 5 vajec
  • 1 lyžičku mletej škorice

Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Tradičné žĺtkové rezy zo starej knihy receptov chutia presne ako tie od babičky


Postup:

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Všetky suroviny si nachystáme dopredu. Múku preosejeme, orechy pomelieme, rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielkov.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Múku zmiešame s kypriacim práškom, orechy so škoricou, zmäknuté maslo vyšľaháme s 250 g cukru a z bielkov urobíme tuhý sneh. Nezabudneme pritom na starý fígeľ – bielka vyšľaháme so štipkou soli.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Maslovú zmes spojíme so snehom a orechmi. Ingrediencie pridávame po lyžiciach a len zľahka vmiešame. Vznikne nám nadýchané cesto s konzistenciou pripomínajúcou krém.


Mohlo by vás zaujať: 50+ koláčov na každú príležitosť: Tieto recepty si dobre odložte, nikdy neviete, kedy sa zídu!


Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Šupneme do rúry, vyhriatej na 180 °C. O 15 – 20 minút máme základ na koláč upečený.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Teraz prídu na rad odložené žĺtky. Vyšľaháme ich so zvyšným cukrom do nadýchanej peny. Penu opatrne nanesieme na horúci korpus. Kým koláč vychladne, žĺtková pena stuhne.

Žĺtkové rezy s orechovým cestom, Pečenie, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Hotový koláč krájame na povestné rezy. Chce to tenký nôž, horúcu vodu a pevnú ruku. Počas krájania si radšej pár kúskov uchmatnite, pretože stačí chvíľka a sú fuč.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame