Nenápadná zelenina s obrovským potenciálom: Zaraďte do stravy hlávkový šalát, budete sa diviť účinkom!

Šalát v košíku

Hlávkový šalát by vo vašom jedálničku nemal chýbať (Zdroj: Freepik/jcomp)

Hlávkový šalát je ideálna jarné zelenina, nevadí mu totiž ani chlad, ani kolísanie denných a nočných teplôt, ktoré sú pre toto ročné obdobie typické. Okrem príjemnej chuti je plný vitamínov a rôznych iných prospešných látok.

Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém či zlepšuje videnie. V šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny.

Odstraňuje únavu, pomáha tráviť

Konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme. Pre svoj nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti. Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov.

Vitamín C a betakarotén v šaláte zase chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík prítomný v hlávkovom šaláte znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu („dobrého cholesterolu“) a zároveň na zníženie hladiny LDL („zlého cholesterolu“).

Znižuje aj riziko cukrovky

Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín.

Hlávkový šalát tiež pomáha pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky. V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje zrak a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu.

Pripravte si ľahké šaláty ešte dnes

Potrebujeme

  • 1 ks listového šalátu (napríklad hlávkový, ľadový či kučeravý)
  • 4 ks reďkoviek
  • 3 ks sušených paradajok
  • 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
  • 3 ks vajec uvarených natvrdo
  • cibuľovú vňať, pažítku
  • jogurtovú alebo horčicovo-medovú zálievku

Jogurtová zálievka: 150 ml bieleho jogurtu zmiešame s 1 ČL horčice a 1 ČL kečupu.

Horčicovo-medová zálievka: Zmiešame po 1 ČL horčice a medu s 1 PL olivového oleja.

Postup

Umyté a odkvapkané listy šalátu poukladáme do hlbokej misy, pridáme nakrájanú zeleninu a kúsky tuniaka. Vajcia pokrájame na štvrtiny a poukladáme na šalát. Posypeme nasekanou vňaťou, pažítkou a polejeme zálievkou podľa chuti.

Viac zaujímavých receptov na šalát nájdete TU.



Zdroj: TASR
Odporúčame