Huby v kuchyni: Ochutnajte krémovú omáčku alebo šťavnatú bravčovú roládu

Huby

gettyimages

Rastú? Rastú! Takto nejako vyzerá najbežnejší rozhovor dvoch hubárov počas hubárskej sezóny. A tá je práve v plnom prúde.

Huby skutočne rastú, preto treba využiť priaznivý čas a naplno si vychutnať prechádzku v prírode. Nech už do lesa chodíte „na istotu“ alebo dostávate huby ako darček od blízkych, použite ich do tých najlepších receptov. Určite vám budú chutiť na chlebe, v mäsovej roláde aj zapečené so smotanou.

HUBOVÁ OMÁČKA

Potrebujeme:

  • 4 lyžice masla
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 250 g čerstvých húb, ideálne všetkých veľkostí a tvarov
  • 1 smotanu na varenie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ, kmín a mleté čierne korenie

Náš tip na zaujímavé podujatie: Cigánski Diabli – turné s novým CD KONE

Postup: Dve lyžice masla rozpustíme v širšom hrnci. Cibuľu nakrájanú najemno necháme zosklovatieť, pridáme dobre očistené, umyté, usušené a na plátky nakrájané huby a prudko osmažíme. Premiešame, osolíme a posypeme drveným kmínom. Po 10 minútach opekania prilejeme smotanu, privedieme k varu, necháme mierne pobublávať a podľa potreby zahustíme stredne tmavou zásmažkou pripravenou zo zvyšného masla a hladkej múky. Omáčku dochutíme mletým čiernym korením a podávame so žemľovou knedľou alebo chlebom.

CESNAKOVO-HUBOVÉ CHLEBY

Potrebujeme:

  • 50 g masla
  • 200 g lesných húb
  • pol lyžičky kmína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu jemne nasekaného tymianu
  • biely chlieb s tmavšou kôrkou, pokrájaný na plátky
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie

Postup: Polovicu masla necháme rozpustiť na panvici a 3 až 4 minúty na ňom opekáme huby. Keď ľahko zhnednú a pustia šťavu, pridáme zvyšné maslo, kmín, cesnak a tymian. Premiešame a opekáme, aby sa odparila tekutina. Dochutíme soľou a korením. Chleby opečieme, navrch dáme huby a posypeme petržlenovou vňaťou a tymianom.

Mohlo by vás zaujať: Zdravá jesenná hostina: Vyskúšajte niektoré z našich hubových receptov

BRAVČOVÁ ROLÁDA S HUBOVOU PLNKOU

Potrebujeme:

  • 1 lyžicu masla a olej
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste zmesi húb
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 vetvičku rozmarínu
  • 1-2 žĺtky
  • 30 g nasekaných vlašských orechov
  • 3 plátky toastového chleba pomletého na strúhanku
  • 2 lyžice parmezánu
  • 1 kg bravčového karé v celku
  • soľ, korenie

Postup: Maslo rozpustíme na panvici a 5 minút na ňom opekáme cibuľu. Potom pridáme cesnak a po minúte aj huby. Necháme ich celkom zmäknúť a zároveň odpariť všetku tekutinu. Osolíme a okoreníme, stiahneme z ohňa, necháme ľahko vychladnúť a primiešame citrónovú šťavu, rozmarín, žĺtky, parmezán, orechy a čerstvú strúhanku z toastového chleba. Odložíme bokom.

Mäso pozdĺžne rozrežeme (nie úplne do konca), roztvoríme ako motýlie krídla a naklepeme do obdĺžnika (cca 15×20 cm). Z oboch strán osolíme a potom naň rozprestrieme plnku. Po dlhšej strane zrolujeme a zviažeme kuchynskou niťou. Roládu zo všetkých strán opečieme na pekáčiku s troškou oleja, aby sa mäso zatiahlo, potom dáme do rúry a pečieme 45-50 minút pri teplote 190 ºC. Vyberieme z rúry a po piatich minútach nakrájame. Dobrú chuť!

Aké chutné jedlá z húb si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka, gettyimages
Odporúčame