Rastú? Rastú! Takto nejako vyzerá najbežnejší rozhovor dvoch hubárov počas hubárskej sezóny. A tá je práve v plnom prúde.
Huby skutočne rastú, preto treba využiť priaznivý čas a naplno si vychutnať prechádzku v prírode. Nech už do lesa chodíte „na istotu“ alebo dostávate huby ako darček od blízkych, použite ich do tých najlepších receptov. Určite vám budú chutiť na chlebe, v mäsovej roláde aj zapečené so smotanou.
HUBOVÁ OMÁČKA
Potrebujeme:
- 4 lyžice masla
- 1 väčšiu cibuľu
- 250 g čerstvých húb, ideálne všetkých veľkostí a tvarov
- 1 smotanu na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ, kmín a mleté čierne korenie
Náš tip na zaujímavé podujatie: Cigánski Diabli – turné s novým CD KONE
Postup: Dve lyžice masla rozpustíme v širšom hrnci. Cibuľu nakrájanú najemno necháme zosklovatieť, pridáme dobre očistené, umyté, usušené a na plátky nakrájané huby a prudko osmažíme. Premiešame, osolíme a posypeme drveným kmínom. Po 10 minútach opekania prilejeme smotanu, privedieme k varu, necháme mierne pobublávať a podľa potreby zahustíme stredne tmavou zásmažkou pripravenou zo zvyšného masla a hladkej múky. Omáčku dochutíme mletým čiernym korením a podávame so žemľovou knedľou alebo chlebom.
CESNAKOVO-HUBOVÉ CHLEBY
Potrebujeme:
- 50 g masla
- 200 g lesných húb
- pol lyžičky kmína
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu jemne nasekaného tymianu
- biely chlieb s tmavšou kôrkou, pokrájaný na plátky
- 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Postup: Polovicu masla necháme rozpustiť na panvici a 3 až 4 minúty na ňom opekáme huby. Keď ľahko zhnednú a pustia šťavu, pridáme zvyšné maslo, kmín, cesnak a tymian. Premiešame a opekáme, aby sa odparila tekutina. Dochutíme soľou a korením. Chleby opečieme, navrch dáme huby a posypeme petržlenovou vňaťou a tymianom.
Mohlo by vás zaujať: Zdravá jesenná hostina: Vyskúšajte niektoré z našich hubových receptov
BRAVČOVÁ ROLÁDA S HUBOVOU PLNKOU
Potrebujeme:
- 1 lyžicu masla a olej
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 hrste zmesi húb
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 1 vetvičku rozmarínu
- 1-2 žĺtky
- 30 g nasekaných vlašských orechov
- 3 plátky toastového chleba pomletého na strúhanku
- 2 lyžice parmezánu
- 1 kg bravčového karé v celku
- soľ, korenie
Postup: Maslo rozpustíme na panvici a 5 minút na ňom opekáme cibuľu. Potom pridáme cesnak a po minúte aj huby. Necháme ich celkom zmäknúť a zároveň odpariť všetku tekutinu. Osolíme a okoreníme, stiahneme z ohňa, necháme ľahko vychladnúť a primiešame citrónovú šťavu, rozmarín, žĺtky, parmezán, orechy a čerstvú strúhanku z toastového chleba. Odložíme bokom.
Mäso pozdĺžne rozrežeme (nie úplne do konca), roztvoríme ako motýlie krídla a naklepeme do obdĺžnika (cca 15×20 cm). Z oboch strán osolíme a potom naň rozprestrieme plnku. Po dlhšej strane zrolujeme a zviažeme kuchynskou niťou. Roládu zo všetkých strán opečieme na pekáčiku s troškou oleja, aby sa mäso zatiahlo, potom dáme do rúry a pečieme 45-50 minút pri teplote 190 ºC. Vyberieme z rúry a po piatich minútach nakrájame. Dobrú chuť!
Aké chutné jedlá z húb si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.