Husacie stehno dvakrát inak: Oživte svôj stôl jesenným menu

Pečené husacie prsia

plnielanu.sk

Čas husacích pochúťok je tu. Nepatria síce medzi najzdravšie pokrmy, ale raz za čas predsa len nezaškodia. Ak máte chuť vyskúšať si prípravu netradičného menu aj sami doma, ponúkame vám dva tipy od šéfkuchára hotela Mercure Michala Hečka.

Pečené husacie prsia, sladký zemiak, šípkové želé

Potrebujeme:

  • husacie prsia
  • 300 g sladkých zemiakov
  • 50 ml smotany
  • maslo
  • 180 ml šípkového džemu (ideálne domáci)
  • 1 PL medu
  • badián, škoricu
  • 50 ml vody
  • 1 balík želatíny (asi 10 gramov)
  • olej
  • soľ, korenie
Postup: Sladký zemiak nakrájame na väčšie kocky, premiešame s trochou oleja, osolíme, okoreníme a dáme upiecť do trúby na 160°C až kým nezmäknú. Rozmixujeme so smotanou a studeným maslom, poprípade dochutíme. Na želé si dáme prevariť džem s vodou a medom, pridáme badián a celú škoricu, prevaríme a prepasírujeme cez sitko. Plátky želatíny dáme namočiť do vlažnej vody kým nezmäknú. Vyberieme ich, vyžmýkame a vmiešame do teplého roztoku, až kým sa nerozpustia. Vlejeme do formy a necháme zatuhnúť. Husacie prsia opracujeme, posolíme, okoreníme, kožu narežeme, opečieme z obidvoch strán a dáme piecť na 180°C, pokiaľ nebudú „potiť krv“. Potom ich vyberieme, položíme na ne kocku masla a necháme pár minút odpočinúť.

Tiež by vás mohlo zaujať: Chrumkavá a voňavá husacina: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?


Rillette z husacieho stehna, kapustové pyré, fritovaná lokša

Suroviny:

  • 1 pár husacích stehien
  • 400 g červenej kapusty – nastrúhanej
  • 1 ks zemiakovej lokše
  • ½ červenej cibule
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 dcl červeného vína
  • masť
  • soľ
  • korenie čierne aj nové
  • bobkový list
  • pár vetvičiek tymiánu

Postup: Stehná dobre nasolíme a vypečieme kožu. Vložíme do pekáča, vlejeme tuk z panvice, ktorý sa nám vypiekol a doplníme roztopenou a ochutenou kačacou/husacou masťou tak, aby boli zaliate. Pridáme vetvičku tymiánu, bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, zakryjeme a pečieme na 120°C asi 2 hodiny tak, aby bolo mäso úplne jemné. Potom ho oberieme od kosti a s pomocou kuchynského robota rozsekáme na malé kúsky a za pochodu vlejeme asi 3 PL masti. Na oživenie môžeme vmiešať aj orechy. Skontrolujeme, či je mäso dobre dochutené a natlačíme ho do formy vystlanej papierom na pečenie. Na pyré spravíme základ z cibule, karamelizovaného cukru a červeného vína, podusíme na ňom kapustu. Keď bude úplne mäkká, rozmixujeme ju, prepasírujeme cez jemné sitko, dochutíme a nakoniec za tepla našľaháme trošku studeného masla. Z lokše si môžeme vykrajovať ľubovoľné tvary a vyfritujeme ich v panvici s troškou masti, posolíme.


Ktoré ďalšie chutné dobroty z husaciny si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom .

Zdroj: plnielanu.sk, Mercure, Zora, Mercure
Odporúčame