Jar v znamení piva: Doprajte si ho aj v pochúťkach na tanieri

Rýchle lievance k pivu

Pivo patrí medzi obľúbené nápoje mnohých Slovákov, a tak niet divu, že si našlo cestu aj do rôznych pokrmov. Tak ako víno, aj zlatistý mok dokáže dodať jedlu ten správny šmrnc. Ak patríte medzi medzi fanúšikov tohto nápoja a radi doma pripravujete zaujímavé jedlá, určite vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov.

Šalát s bryndzovými kroketami a hruškovým čatní na zázvorovom pive

Šalát s bryndzovými kroketami a hruškovým čatní na zázvorovom pive

Recept pripravil šéfkuchár hotela TERMAL Vyhne, Matej Homola

Potrebujeme:

  • 250 g bryndze
  • 60 g chlieb                              
  • 4 ks slepačích vajec
  • 40 g strúhanky                      
  • sezam                        
  • ľanové semiačko       
  • olej                            
  • 60 g rukoly                           
  • 120 g hrušky                         
  • 200 g cukru                          
  • balsamico                  
  • 250 ml zázvorového piva

Postup: Bryndzu vymiešame s na kocky nakrájaným bielym toastovým chlebom do kompaktnej masy a tvarujeme guľky (odporúčame 5ks na porciu). Vytvarované guľky obalíme vo vajíčku a v zmesi strúhanky, sezamu a ľanového semiačka. Následne vypražíme a podávame na rukolovom šaláte s očistenou hruškou, dochutíme medom a olivovým olejom. Hrušky očistíme, nakrájame na malé kocky. Z cukru spravíme karamel, zalejeme zázvorovým pivom, vložíme ¾ hrušky a varíme 10minút. Pridáme najemno nasekaný, očistený zázvor a zmes rozmixujeme. Podľa potreby zahustíme solamylom a dochutíme štipkou soli. Zvyšnú ¼ hrušiek pridáme do pokrmu na záver.


Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené


Šalotkové tarte tatin s kozím syrom

Šalotkové tarte tatin s kozím syrom

Recept pripravil šéfkuchár hotela Best Western Plus Belassi Bojnice, Jozef Hladík

Potrebujeme:

  • 200 g šalotky
  • olivový olej
  • 15 g cukru
  • 25 g masla
  • soľ
  • korenie
  • tmavé pivo
  • 200 g lístkového cesta
  • 200 g kozieho syra
  • med
  • hľuzovkový olej
  • 30 g rukoly

Postup: Skaramelizujeme šalotku, podlejeme troškou tmavého piva a povaríme.  Z lístkové cesta si vykrojíme okrúhle tortičky cca 10cm. Potrieme olivovým olejom, naplníme skaramelizovanou šalotkou, zapečieme a pred dokončením pridáme kozí syr a ešte chvíľu zapekáme. Ozdobíme rukolou a pokvapkáme hľuzovkovým olejom.


Mohlo by vás zaujať: „Obyčajné“ droždie je poklad pre vaše telo: Skúsite toto bioliečivo 3. tisícročia?


Marinovaný sumec so špargľou

Marinovaný sumec so špargľou

Recept pripravil šéfkuchár z hotela Zátoka v Senci, Vincent Bubis.

Potrebujeme:

  • 600 g sumca
  • 12 ks čerstvej špargle
  • 0,5 l svetlého piva
  • 80 g sušených paradajok
  • 0,2 l smotany na varenie 12 %
  • 0,2 l svetlého piva
  • bazalku
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • olivový olej

Postup: Sumca naložíme do marinády, ktorú sme si pripravili z piva, bazalky, soli, korenia a olivového oleja. Na chladnom mieste necháme postáť asi 2 hodiny. Špargľu očistíme a povaríme v osolenej vriacej vode 5 minút. Potom ju vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú špargľu položíme na plátok sumca a zavinieme. Potom rybu vložíme do pekáča, podlejeme marinádou a dáme piecť  pri teplote 180° C 12 minút. Uduseného sumca vyberieme  a položíme na vyhriaty tanier, aby nevychladol.


Spoznajte tajomné účinky piva vďaka jedinečnej publikácii>>


Rýchle lievance k pivu

Rýchle lievance k pivu

Recept pripravil šéfkuchár z hotela Podhradie, Miroslav Ryljak.

Potrebujeme:

  • 300 ml mlieka
  • 200 ml svetlého piva
  • 300 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 15 g droždia
  • 1 vajce
  • 150 ml oleja
  • 150 g údeného bravčového mäsa
  • 80 g čerstvých šampiňónov
  • 20 g petržlenovej vňati

Postup: Z múky, piva, mlieka, vajíčka, soli a droždia pripravíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočinúť(vykysnúť). Formu na lievance vymastíme, zohrejeme a malou naberačkou nalievame cesto, do ktorého sme vložili na kocky nakrájané údené mäso a jeden malý šampiňón a z oboch strán upečieme do zlata. Teplé lievance posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: Zdolá zlatý mok chrípku? Pivo ako tajná zbraň proti ochoreniam!


Aké ďalšie chutné jedlá s použitím piva si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

 
Odporúčame