Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma

Jedlo

freedigitalphotos.net

Čínska kuchyňa sa aj u nás teší čoraz väčšej obľube. Je chutná, nie je natoľko exotická, aby ju nestrávil každý a je aj relatívne zdravá. Množstvo zeleniny, ktoré vďaka čínskej kuchyni do seba dostanete, by ste inak pravdepodobne nikdy nezjedli. Prinášame pár chutných receptov, ktoré si zvládne pripraviť skutočne každý.

Ostrokyslá polievka

Potrebujeme:

  • 300 g kuracieho mäsa
  • slepačí bujón (nemusí byť)
  • biele tofu
  • 2 hrste uchovca bazového
  • 2 vajcia
  • 7 šampiňónov
  • 2 mrkvy
  • polovicu konzervy bambusových výhonkov
  • malý paradajkový pretlak
  • zázvor
  • kápiu
  • sójovú omáčku
  • chilli
  • ocot
  • solamyl
  • cukor
  • soľ

Postup: Pripravíme si 3 litre vody, dáme variť. Varíme spolu s kuracím mäsom, najlepšie prsia, ale použiť môžete čokoľvek. Pridáme slepačí bujón a necháme variť. Zatiaľ si nakrájame bambusové výhonky, šampiňóny, mrkvu, tofu, kápiu a zázvor. Nakrájame aj uchovec bazový, ktorý sme mali predtým pol hodinku v teplej vode. Keď sa mäso uvarí, vyberieme ho a do hrnca s vodou pridáme na kúsky pokrájanú mrkvu, bambusové výhonky a šampiňóny. Na kocky nakrájame aj mäso a neskôr ho pridáme nazad spolu s kápiou, zázvorom, chilli, pretlakom, uchovcom bazovým a octom, podľa chuti osolíme. Stiahneme plameň a pridáme tofu. Vo vode rozmiešame solamyl a za stáleho miešania ho vlejeme do polievky. Necháme zovrieť. Na samý záver do polievky vlejeme rozmixované vajíčka a podávame.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma


Ostré kung-pao

Potrebujeme:

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 1 červenú papriku
  • 1 zelenú papriku
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice solamylu
  • 2 polievkové lyžice mletého zázvoru
  • pol kávovej lyžice pikantnej mletej papriky

Postup: Mäso nakrájame na drobné kocky. Posypeme ho zázvorom, pridáme solamyl a pár hodín ho necháme odležať. Z každej strany ho opražíme na oleji, potom pridáme sójovú omáčku a necháme dusiť asi 5 minút. Papriky nakrájame na drobné kúsky a dusíme ďalších 5 minút. Na záver dosypeme mletú papriku, dobre premiešame a odstavíme. Podávame s ryžou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Kuracie mäso s bambusovými výhonkami

Potrebujeme:

  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 konzervu bambusových výhonkov
  • sójovú omáčku
  • čínske korenie
  • múku
  • olivový olej

Postup: Bambusové výhonky dáme na sitko, aby z nich odtiekla šťava. Rozpálime si olej. Pripravíme si na kocky nakrájané kuracie prsia, ktoré si ochutíme čínskym korením. Na panvici osmažíme bambusové výhonky, potom ku nim pridáme kuracie prsia. Podľa chuti pridáme sójovú omáčku a podlejeme trochou vody. Dodatočne môžeme ešte okoreniť a na záver pridáme múku na zahustenie. Ako takmer každé čínske jedlo, aj toto podávame s ryžou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Huby nemusíte spotrebovať hneď: Vďaka týmto receptom vám vydržia dlhšie


Jarné rolky

Potrebujeme:

  • 400 g bravčového mäsa
  • 300 g kuracích pŕs
  • 2 zelené papriky
  • 4 jarné cibuľky
  • ryžové cesto
  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 4 čajové lyžičky kukuričného škrobu
  • plechovku bambusových výhonkov
  • 16 malých reďkoviek
  • 2 kusy ľadového šalátu
  • cukor
  • rastlinný olej

Postup: Mäso nakrájame na drobné kúsky, okoreníme, osolíme a dáme variť. Kúsky musia byť skutočne veľmi malé. Po vychladnutí pridáme rastlinný olej, cukor a sójovú omáčku. Premiešame a dáme na pol hodinku do chladu. Medzitým si na malé kúsky nakrájame cibuľku aj s vňaťou, bambusové výhonky a papriku. Na panvici rozpálime olej a krátko pražíme všetku zeleninu. Pridáme mäso a celú zmes opečieme spolu. Rozrobíme si škrob s vodou v pomere 1:2 a pridáme k zmesi. Varíme ďalších 5 minút. Zmes necháme vychladnúť. Vezmeme si ryžové cesto. Ide o akýsi jemný ryžový papier, preto s ním treba narábať opatrne. Pred použitím dajte každý kúsok na približne pol minútky do vlažnej vody, aby zmäkol. Na každý z nich si dajte lyžicu pripravenej plnky a zaviňte ho ako palacinku, no konce musíte uzavrieť, aby plnka nevytiekla. Takto si pripravte všetky zvitky. Na panvici si rozpáľte olej a jemne pražte, aby boli rolky chrumkavé. Ako prílohu si nakrájajte reďkovku a ľadový šalát, rolky si môžete namáčať aj do sójovej omáčky.


Poznáte nejaké ďalšie recepty, na ktoré sa dá využiť zoschnutý chlieb? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, David
Odporúčame