Sychravé a čoraz chladnejšie počasie inšpiruje k maškrteniu. Ideálnym jesenným jedlom, ktoré chutí, zahreje a hlavne dodá telu potrebné vitamíny, je kyslá kapusta. Je bohatým zdrojom vitamínu C, ale obsahuje aj K a E. Nachádza sa v nej tiež draslík, betakarotén, kyselina listová a tiamín. Navyše obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá napomáha lepšiemu tráveniu a je prirodzeným posilňovačom imunity.
Kapustový závin
Potrebujeme:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- ½ kocky droždia
- 350 ml mlieka
- 100 g masla
- štipku soli
- 1 lyžičku cukru
Kapustová náplň:
- 500 g kyslej kapusty
- 100 g slaniny
- 1 lyžička rasce
- soľ
- korenie
- olej, alebo masť
Postup: Z múky, mlieka, cukru a droždia necháme vykvasiť. Následne pridáme maslo a soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Na masti alebo oleji upražíme nadrobno nakrájanú slaninku, pridáme kapustu, rascu, korenie a dusíme asi 15 – 20 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, pričom každú vyvaľkáme, naplníme vychladnutou plnkou a zrolujeme. Vrch každej rolády potrieme zmesou vody a oleja, v pomere 1:1. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 45 – 50 minút.
Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Pečené kapustové placky
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 500 g hladkej múky
- 200 g kuracích pŕs
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- rasca
- soľ
Postup: Mäso upražíme, pokrájame na kocky a zmiešame s na kúsky nakrájanou kapustou, olejom, mliekom, soľou, korením a múkou. Vypracujeme cesto, z ktorého formujeme placky. Uložíme ich na vymastený plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C asi na pol hodinu. Pred pečením, aj počas neho môžete placky potrieť rozpusteným maslom.
Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená
Blesková kapustnica
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 50 g slaniny
- 1 cibuľa
- 1 paradajkový pretlak
- 1 klobása
- bobkový list
- nové korenie
- soľ
- čierne korenie
- olej
Postup: Na oleji upražíme slaninku a na nej cibuľu. Pridáme paradajkový pretlak, pokrájanú kapustu, soľ, korenie, nové korenie a bobkový list. Podlejeme vodou a varíme asi 15 minút. Potom vložíme klobásu a uvaríme. Následne klobásu vyberieme, pokrájame a vložíme späť do polievky. Odstavíme a môžeme podávať s kyslou smotanou.
Máte radi kyslú kapustu? Ktoré ďalšie chutné jedlá si z nej pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na