Moderná kuchyňa preferuje steaky, mäso na prírodný spôsob, či na grile. Skúste si však tieto dobroty ozvláštniť aj nejakou omáčkou. Okrem toho, že vás viac zasýti, budete chute v tejto kombinácii vnímať omnoho intenzívnejšie.
Syrovo-mrkvová
Potrebujeme:
1 balenie syrokrému
Baby mrkvičky mrazené
1 sladkú smotanu
Kuracie prsia
Olej, kari korenie
Postup: Na oleji sprudka orestujeme kuracie prsia s kari korením, zalejeme vodou a pridáme k nim baby mrkvičky. Po asi 15-20 minútach, keď je mäso už hotové, vyberieme ho a pridáme syrokrém, ktorý necháme rozpustiť. Zalejeme smotanou a podľa potreby zahustíme.
Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové dobroty: Vyčarte zo zásob chutné jedlo dvakrát inak!
Slivková omáčka
Potrebujeme:
Slivkový lekvár
Hladká múka
Maslo
Cukor, soľ, škorica
Kôra z polovice citróna
Rum na dochutenie
Postup: Do vody dáme slivkový lekvár, alebo sušené slivky, kôru z polovice citróna v celku a trochu škorice. Necháme prevariť. V hrnci si na masle urobíme zápražku a slivkovú zmes do nej vylejeme. Dochutíme koreninami, aj rumom a necháme zavariť. Podľa potreby zahustíme, alebo zriedime vodou.
Mohlo by vás zaujímať: Škola varenia: Zábava a poučenie pre milovníkov dobrého jedla!
Boloňská omáčka
Potrebujeme:
500 gr. mletého hovädzieho mäsa
250 gr. pečienky
500 gr. paradajkovej zmesi
Olivový olej
1 dcl červeného vína
1 cibuľa
1 zeler
1 bujón
Soľ, cukor
Postup: Na olivovom oleji orestujeme cibuľku a následne pridáme nadrobno pokrájaný zeler. Pridáme mleté mäso a nadrobno nakrájané pečienky. Podusíme, podlejeme vínkom. Necháme podusiť, zalejeme vývarom z bujóna a dusíme ešte asi pol hodiny. Keď bude mäso hotové pridáme paradajkovú zmes – pyré, alebo pretlak. Povaríme ešte asi 5 minút a môžeme podávať.
Zdieľať na