Sú plné zdravia, ale musia byť čerstvé: Kde kupovať kvalitné ryby a ako ich spoznáte?

Rôzne druhy rýb

Čerstvú a kvalitnú rybu si treba vedieť vybrať (Zdroj: GettyImages)

Ryby obsahujú veľa dôležitých látok, ktoré naše telo ocení. Navyše, chuťový zážitok z dobre pripravenej morskej maškrty stojí za to. Ako však rozoznať naozaj čerstvé rybie mäso tak, aby ste vždy nakúpili len tie najkvalitnejšie kúsky?

Plné vitamínov aj zdravých tukov

Rybie mäso je ľahko stráviteľné a obsahuje vitamíny: A, D a B, ale aj minerály nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Morské ryby sú navyše prirodzeným zdrojom jódu, ktorý zabezpečuje správny vývoj mozgu a tvorbu hormónov štítnej žľazy. Zaujímavý je aj vysoký podiel zdravých tukov a kvalitných bielkovín, vrátane esenciálnych aminokyselín, ktoré si náš organizmus nedokáže vytvoriť sám. Konzumácia dvoch kusov týždenne zabezpečí ich dostatočný prísun.


Nová kniha Igora Bukovského je bestseller: (Za)chráňte svoje črevo, pečeň, žlčník aj pankreas!


Morská je zrejme mrazená

Najviac týchto zdraviu prospešných látok obsahujú predovšetkým čerstvé ryby. Mrazením strácajú na kvalite, a to najrýchlejšie spomedzi všetkých druhov mäsa. Pri spracovaní sa zvyčajne používa glazúra, ktorá spôsobuje, že pri rozmrazení sa z ryby uvoľňuje viac vody. Obsah glazúry sa pohybuje od 10 do 40 percent. Pri takýchto výrobkoch tak zbytočne platíme za dodanú slanú vodu. Naopak, pri čerstvých sladkovodných rybách sa s tým stretneme len zriedka.

Pri nákupe rýb sa teda zamerajte radšej na lokálnu produkciu, pretože dokáže zaručiť čerstvosť a kvalitu. V porovnaní s morskými rybami, ktoré sú k nám dovážané z rôznych svetadielov, zanecháva len veľmi malú uhlíkovú stopu na životnom prostredí. Súčasne podporíte regionálny rozvoj a zamestnanosť v danej oblasti.


Mohlo by vás zaujať: Ryby sú zdravé i chutné: Slováci ich jedia menej, ako inde v Európe


Kvalitná a čerstvá ryba má mať:

– príjemnú vôňu
– číre, vypuklé oči
– pekný vzhľad, lesklú, nepoškodenú kožu, plutvy či iné časti tela
– pevné šupiny
– sýtočervené žiabre
– pevné, pružné mäso: po stlačení prstom v ňom nesmie zostať jamka

Radšej lokálne

V našej krajine existuje viacero tradičných rybích fariem, na ktorých si môžete celoročne zakúpiť čerstvé ryby podľa vášho výberu. Niektoré z nich ponúkajú tiež možnosť vlastného lovu rýb či športového chytania. Ryby sú kŕmené kvalitnou potravou, ktorá sa v konečnom dôsledku podpisuje aj pod samotnú chuť a kvalitu rybieho mäsa. O kvalite a čerstvosti svedčí aj fakt, že takéto ryby sú vhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou.


Mohlo by vás zaujať: Ryby trikrát inak: Inšpirujte sa rýchlymi receptami pre celú rodinu


Dobrý predajca rybu vykostí

Základnou podmienkou je hygienické prostredie, poriadok a príjemná. Ďalším dôležitým ukazovateľom je obrat zásob. Predajca by nemal mať núdzu o zákazníkov a zároveň by mal mať dostatočný výber. Mal by sa vedieť dobre orientovať v ponúkanom sortimente, vždy ochotne poradiť s výberom a úpravou podľa toho, aké jedlo chcete pripraviť. Veľkou výhodou je, ak vám rybu vykostí, vyčistí alebo naporciuje, čo vám značne uľahčí prácu v kuchyni.

Extra kvalita má značku eko

Ryby z eko chovu sú chované vo svojom prirodzenom prostredí od vyliahnutia z ikry až po vylovenie. Nie sú chované v recirkulačných plastových systémoch, nádržiach či betónových rybníkoch. Každá eko ryba má dostatok priestoru pre život a nie je potrebné jej podávať antibiotiká. Vďaka tomu sa v rybníkoch tvorí množstvo prirodzenej potravy, najmä hmyzu. Rast trvá dlhšie ako pri klasickom chove. Ide však o kvalitné ryby s prirodzeným zafarbením kože i mäsa a s neopísateľnou chuťou.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame