Ktorý Slovák by odolal? Ochutnajte zemiaky v novom šate!

Zemiakové jedlo

thinkstockphotos.com

Sú zrejme najbežnejšou potravinou na Slovensku a na našich tanieroch sa v rozličnej podobe objavujú takmer každý deň. Ak preto máte pocit, že ste už vyskúšali všetky spôsoby ako zemiaky pripraviť, skúste si navariť niektoré z nových zemiakových jedál podľa našich receptov.

Zemiakovú polievku ste už isto ochutnali, so sušenými slivkami však prináša úplne novú chuť!

Zemiaková polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme:

  • 500 g varených zemiakov
  • 200 g sušených sliviek
  • hrsť sušených húb
  • 1,5 l vody
  • 1 veľkú cibuľu
  • hladkú múku
  • olej
  • maslo
  • soľ
  • čerstvý ligurček

Postup: Sušené huby dáme do vody a uvaríme domäkka. Do tohto vývaru pridáme na kocky nakrájané uvarené zemiaky. Z pokrájanej cibule a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku. Nakoniec pridáme sušené slivky a povaríme. V prípade potreby dolejeme vodu. Zjemníme kúskom masla, osolíme podľa chuti a dochutíme najemno nasekaným ligurčekom.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky


Vyskúšali ste už niekedy zemiakový koláč? Upečte si tento a neobanujete!

Zemiakový koláč bez múky

Potrebujeme:

  • 300 g uvarených zemiakov
  • 6 vajec
  • štipku soli
  • 50 g cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 1 lyžičku postrúhanej pomarančovej kôry
  • 2 lyžice pomarančového likéru (podľa chuti)
  • 150 g mletých mandlí
  • 2 lyžice pšeničnej krupice

Na polevu:

  • 150 g čokolády na polevu
  • 1 lyžicu oleja

Postup: Predhrejte rúru a vymastite formu. Uvarené zemiaky ošúpte a prelisujte alebo jemno postrúhajte. Z vaječných bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh a pridajte cukor. Žĺtky s práškovým cukrom a pomarančovou kôrou vymiešajte a podľa chuti pridajte aj pomarančový likér. Do krému zamiešajte prelisované zemiaky a mandle. Nakoniec zľahka vmiešajte striedavo krupicu a sneh. Cestom naplňte formu a pečte asi 50 minút. Vychladnutý koláč polejte čokoládovou polevou, ktorú ste si rozpustili s lyžicou oleja vo vodnom kúpeli.


Mohlo by vás zaujať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka


Sýte zemiakové jedlo ako od babičky

Zemiakový závin so škvarkami

Potrebujeme:

  • 1,5 kg surových zemiakov
  • ¾ l mlieka
  • 12 lyžíc škvariek
  • 4 roztlačené strúčiky cesnaku
  • majorán
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • strúhanku

Postup: Surové zemiaky najemno nastrúhame, necháme na site odkvapkať a potom ich sparíme horúcim mliekom. Pridáme k nim nadrobno posekané škvarky a ostatné prísady. Všetko premiešame a vlejeme do masťou vymasteného alebo papierom na pečenie vyloženého pekáča. Pečieme doružova asi 20 minút. Plát potom ešte teplý zrolujeme do závinu. Podáme s kyslou kapustou alebo hlávkovým šalátom.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami


Zemiakový šalát môže mať aj inú podobu než tradičný majonézový

Zemiakový šalát s paradajkami a zelerom

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 150 g uvareného zeleru
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo
  • 1 jablko
  • 150 g paradajok
  • 50 g cibule
  • 2,5 dl vody
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • 1 dl bieleho vína
  • 2 lyžice oleja

Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Pridáme uvarený pretlačený zeler, vajcia uvarené na tvrdo, olúpané jablko a rajčiny, všetko pokrájané na malé kúsky, cibuľu posekanú na drobno a všetko spolu premiešame. Vodu, soľ, cukor, ocot a víno necháme spolu zovrieť a horúce nalejeme na zemiaky. Nakoniec prilejeme olej, dobre premiešame a necháme vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky nie sú len prílohou: Presvedčia vás tieto nápadité recepty


Zemiaky môžu poľahky nahradiť aj hlavný chod

Zapekané zemiaky s karfiolom a jogurtom

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • soľ
  • olej
  • 40 g cibule
  • 1 karfiol
  • 40 g masla
  • 2 biele jogurty
  • 2 vajcia
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • masť a strúhanka na vymastenie formy

Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu posekanú nadrobno, dáme na zemiaky a premiešame. Očistený a umytý karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka a rozoberieme na ružičky. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a dáme do nej pripravené zemiaky. Na zemiaky rozložíme uvarený karfiol a kúsky masla.  V jogurte rozšľaháme vajcia, soľ, ochutíme korením a nalejeme na karfiol. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Podávame s cviklovým šalátom. 


Aké ďalšie chutné dobroty zo zemiakov si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close