Sú zrejme najbežnejšou potravinou na Slovensku a na našich tanieroch sa v rozličnej podobe objavujú takmer každý deň. Ak preto máte pocit, že ste už vyskúšali všetky spôsoby ako zemiaky pripraviť, skúste si navariť niektoré z nových zemiakových jedál podľa našich receptov.
Zemiakovú polievku ste už isto ochutnali, so sušenými slivkami však prináša úplne novú chuť!
Zemiaková polievka so sušenými slivkami
Potrebujeme:
- 500 g varených zemiakov
- 200 g sušených sliviek
- hrsť sušených húb
- 1,5 l vody
- 1 veľkú cibuľu
- hladkú múku
- olej
- maslo
- soľ
- čerstvý ligurček
Postup: Sušené huby dáme do vody a uvaríme domäkka. Do tohto vývaru pridáme na kocky nakrájané uvarené zemiaky. Z pokrájanej cibule a hladkej múky pripravíme svetlú zápražku a zahustíme ňou polievku. Nakoniec pridáme sušené slivky a povaríme. V prípade potreby dolejeme vodu. Zjemníme kúskom masla, osolíme podľa chuti a dochutíme najemno nasekaným ligurčekom.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pečené plnené zemiaky: Potešia vaše oči aj chuťové poháriky
Vyskúšali ste už niekedy zemiakový koláč? Upečte si tento a neobanujete!
Zemiakový koláč bez múky
Potrebujeme:
- 300 g uvarených zemiakov
- 6 vajec
- štipku soli
- 50 g cukru
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžičku postrúhanej pomarančovej kôry
- 2 lyžice pomarančového likéru (podľa chuti)
- 150 g mletých mandlí
- 2 lyžice pšeničnej krupice
Na polevu:
- 150 g čokolády na polevu
- 1 lyžicu oleja
Postup: Predhrejte rúru a vymastite formu. Uvarené zemiaky ošúpte a prelisujte alebo jemno postrúhajte. Z vaječných bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh a pridajte cukor. Žĺtky s práškovým cukrom a pomarančovou kôrou vymiešajte a podľa chuti pridajte aj pomarančový likér. Do krému zamiešajte prelisované zemiaky a mandle. Nakoniec zľahka vmiešajte striedavo krupicu a sneh. Cestom naplňte formu a pečte asi 50 minút. Vychladnutý koláč polejte čokoládovou polevou, ktorú ste si rozpustili s lyžicou oleja vo vodnom kúpeli.
Mohlo by vás zaujať: Chutný obed alebo večera: Zapečené zemiaky potešia každého Slováka
Sýte zemiakové jedlo ako od babičky
Zemiakový závin so škvarkami
Potrebujeme:
- 1,5 kg surových zemiakov
- ¾ l mlieka
- 12 lyžíc škvariek
- 4 roztlačené strúčiky cesnaku
- majorán
- soľ
- mleté čierne korenie
- strúhanku
Postup: Surové zemiaky najemno nastrúhame, necháme na site odkvapkať a potom ich sparíme horúcim mliekom. Pridáme k nim nadrobno posekané škvarky a ostatné prísady. Všetko premiešame a vlejeme do masťou vymasteného alebo papierom na pečenie vyloženého pekáča. Pečieme doružova asi 20 minút. Plát potom ešte teplý zrolujeme do závinu. Podáme s kyslou kapustou alebo hlávkovým šalátom.
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky sú viac ako len príloha: Vyskúšajte naše recepty a presvedčte sa sami
Zemiakový šalát môže mať aj inú podobu než tradičný majonézový
Zemiakový šalát s paradajkami a zelerom
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 150 g uvareného zeleru
- 2 vajcia uvarené na tvrdo
- 1 jablko
- 150 g paradajok
- 50 g cibule
- 2,5 dl vody
- soľ
- cukor
- ocot
- 1 dl bieleho vína
- 2 lyžice oleja
Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Pridáme uvarený pretlačený zeler, vajcia uvarené na tvrdo, olúpané jablko a rajčiny, všetko pokrájané na malé kúsky, cibuľu posekanú na drobno a všetko spolu premiešame. Vodu, soľ, cukor, ocot a víno necháme spolu zovrieť a horúce nalejeme na zemiaky. Nakoniec prilejeme olej, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujať: Zemiaky nie sú len prílohou: Presvedčia vás tieto nápadité recepty
Zemiaky môžu poľahky nahradiť aj hlavný chod
Zapekané zemiaky s karfiolom a jogurtom
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- soľ
- olej
- 40 g cibule
- 1 karfiol
- 40 g masla
- 2 biele jogurty
- 2 vajcia
- čerstvo mleté čierne korenie
- masť a strúhanka na vymastenie formy
Postup: V šupe uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu posekanú nadrobno, dáme na zemiaky a premiešame. Očistený a umytý karfiol uvaríme v osolenej vode do polomäkka a rozoberieme na ružičky. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a dáme do nej pripravené zemiaky. Na zemiaky rozložíme uvarený karfiol a kúsky masla. V jogurte rozšľaháme vajcia, soľ, ochutíme korením a nalejeme na karfiol. Vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Podávame s cviklovým šalátom.
Aké ďalšie chutné dobroty zo zemiakov si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na