Kyslá kapusta je pre toto obdobie ideálnym pokrmom, pretože posilňuje imunitu a je zdrojom viacerých vitamínov. Jeseň je začiatok jej sezóny a tak by nemala chýbať ani vo vašej kuchyni.
Pre lepšiu imunitu
V kyslej kapuste sa nájde bohatá nádielka vitamínu C, E, B, K, ale je v nej aj fosfor, železo, horčík, draslík a flór. Keďže obsahuje aj laktobacily, ide o hádam najlepšie prírodné probiotikum, aké si viete predstaviť. Aby toho nebolo málo, má aj detoxikačné účinky a dokáže likvidovať tuk. Je teda úplne jasné, že ide o jednu z najzdravších potravín a rozhodne by ste ju mali zaradiť na váš jedálny lístok.
Pozitívne účinky na zdravie si zachováva aj po tepelnej úprave, ale ideálne je dopriať si ju v surovom stave. Obsahuje aj vlákninu, ktorá naštartuje metabolizmus a podporí látkovú výmenu. Kyslá kapusta je preto vhodná aj pri chudnutí.
Tu ale výhody jej konzumácie rozhodne nekončia. Podporuje funkciu svalov, rast buniek, mozog, nervy, tvorbu červených krviniek. K pozitívnym vplyvom na zdravie určite patrí aj fakt, že má protizápalové a antibakteriálne účinky, pomáha pri vírusových ochoreniach a infekciách a dokáže znižovať vysoký krvný tlak aj hladinu cukru v krvi.
Pripravte si obed alebo večeru z kapusty
Jedlá z kyslej kapusty sú ideálne ako obedy aj večere a platí to aj v prípade, že držíte diétu a chcete zhodiť zopár kíl. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými zaujímavými receptami.
Mohlo by vás zaujať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená
Placky s kyslou kapustou
Na prípravu dvoch porcií budeme potrebovať:
- 2 veľké zemiaky
- hrsť kyslej kapusty
- vajíčko
- strúčik cesnaku
- 1,5 PL polohrubej múky (môže byť aj špaldová alebo celozrnná)
- majorán
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Rúru si najskôr predhrejte na 180°C. Zemiaky ošúpte a nastrúhajte, z kyslej kapusty vyžmýkajte tekutinu a pridajte k zemiakom spolu s vajíčkom a múkou. Podľa chuti potom pridajte ešte mleté čierne korenie, majorán, soľ a pretlačený strúčik cesnaku. Celú zmes dôkladne premiešajte.
Na plech dajte papier na pečenie a tvarujte rovnako veľké kôpky, ktoré potom na plechu rozotrite tak, aby výška placky bola cca 1 cm. Placka by mala mať približne veľkosť dlane a nemala by sa dotýkať ostatných. Placky pečte až kým nebudú zlatisté. Ako prílohu môžete servírovať zeleninový šalát.
Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Nákyp s kyslou kapustou
Na prípravu 6-8 porcií si pripravte:
- 700 g mletého bravčového mäsa
- 700 g zemiakov
- 700 g kyslej kapusty
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 väčšiu cibuľu
- 200 ml mäsového vývaru
- 400 ml smotany na varenie
- 3 vajíčka
- 100 g slaniny
- 1 PL masla
- 1 PL bravčovej masti + masť na vymastenie pekáča
- 1 PL kryštálového cukru
- muškátový oriešok
- čierne mleté korenie
- mletú červenú papriku
- soľ
Postup: Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte ich a nakrájajte na kolieska hrúbky cca 0,5 m. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno a osmažte na panvici s rozpálenou masťou. Potom pridajte aj mleté mäso a opekajte ho za stáleho miešania, pridajte červenú papriku. Zmes podlejte vývarom a na miernom ohni nechajte časť vyvariť, nakoniec osoľte a okoreňte. Mäso je potrebné dusiť asi 20 minút.
Kapustu premyte a nechajte v hrnci skaramelizovať spolu s cukrom. Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú slaninu a maslo, potom celé premiešajte. Túto zmes nechajte dusiť asi 10 minút. Vymastite formu na pečenie a na dno uložte asi 1/3 kapusty. Na kapustu poukladajte 1/2 zemiakov a na zemiaky 1/2 mäsa. Rovnako vytvorte aj ďalšiu vrstvu. Smotanu, vajíčka, soľ a koreniny rozšľahajte a vylejte na nákyp. Pri 200°C pečte 35-40 minút.
Ako často a v akých formách si kyslú kapustu doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.