Kyslá kapusta u vás nesmie chýbať: Vyskúšajte ju na netradičné spôsoby

Kapustová polievka

thinkstockphotos.com

Kvasená, kyslá či kapusta zo suda. Prezývok a pomenovaní má mnoho, avšak silu stále rovnakú. Kvasená kapusta je top 1 medzi sezónnymi a lokálnymi zdrojmi výživy. Okrem nespočetného množstva vitamínov a minerálov je totiž aj jedným z najlepších a najúčinnejších prírodných probiotík, stimulantov imunity, antioxidantov a požieračov tukových zásob. S kyslou kapustou to teda máte vyhraté hneď na viacerých poliach a preto si ju treba dopriať čo najčastejšie.

Kapustové šatôčky

Potrebujeme:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 3 dcl vody
  • ½ lyžičky vody

Náplň:

  • 500 g kvasenej kapusty
  • 100 g slaniny
  • 100 g klobásy
  • 1 – 2 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • korenie
  • majoránku

Postup: Droždie pomrvíme vo vode a necháme chvíľku napučať. Následne ho prilejeme do múky a osolíme. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Zemiaky uvaríme, pretlačíme a primiešame ich do pokrájanej kapusty. Slaninku, cibuľku a klobásku si opražíme a pridáme ich ku kapuste. Ochutíme koreninami a premiešame. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho  a pokrájame z neho štvorce dlhé asi 10 cm. Do každého štvorca dáme do stredu zhruba lyžicu kapustovej zmesi a zabalíme do tvaru šatôčky. Môžeme uvariť v osolenej vriacej vode, alebo vypražiť na oleji.


Tiež by vás mohlo zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Cestoviny s kapustou

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 kyslú smotanu
  • ½ balenia cestovín (motýliky)
  • 1 vajce
  • 100 g slaniny alebo šunky
  • 100 g klobásy
  • 3 plátky masla
  • olej
  • soľ
  • korenie

Postup: Kyslú kapustu zlejeme, udusíme na oleji a cestoviny uvaríme. Klobásu aj slaninu (alebo šunku) pokrájame na malé kúsky a opečieme na oleji. Všetko spolu zmiešame, osolíme, okoreníme a nanesieme na plech. Na vrch dáme plátky masla. Dáme zapekať do rúry pri teplote 180°C asi na20 – 30 minút. Následne vyberieme, vyskúšame, či je zmes hotová a ak áno, vylejeme na ňu rovnomerne kyslú smotanu, ktorú sme pred tým zmiešali s vajíčkom, soľou a korením. Dáme ešte zapiecť na 5 minút do rúry a môžeme podávať.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Kapustová polievka s fazuľou

Potrebujeme:

  • 1 hrnček fazule
  • 200 g kyslej kapusty
  • 200 g zemiakov
  • 1 lyžicu bravčovej masti
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • červenú papriku

Postup: Fazuľu si namočíme na 12 hodín do vody. Následne ju dáme v tej istej vode variť. Keď je napoly uvarená, pridáme ku nej pokrájané zemiaky a varíme ďalej. V inom hrnci uvaríme kyslú kapustu. V hrnci si rozpustíme masť, pridáme múku, papriku, chvíľku pomiešame a zalejeme vodou. Poriadne rozmiešame a prilejeme do fazule. Na záver pridáme aj uvarenú kapustu a koreniny a všetko spolu ešte krátko povaríme.


Aké chutné jedlá si z kyslej kapusty pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close