Kvasená, kyslá či kapusta zo suda. Prezývok a pomenovaní má mnoho, avšak silu stále rovnakú. Kvasená kapusta je top 1 medzi sezónnymi a lokálnymi zdrojmi výživy. Okrem nespočetného množstva vitamínov a minerálov je totiž aj jedným z najlepších a najúčinnejších prírodných probiotík, stimulantov imunity, antioxidantov a požieračov tukových zásob. S kyslou kapustou to teda máte vyhraté hneď na viacerých poliach a preto si ju treba dopriať čo najčastejšie.
Kapustové šatôčky
Potrebujeme:
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 30 g droždia
- 3 dcl vody
- ½ lyžičky vody
Náplň:
- 500 g kvasenej kapusty
- 100 g slaniny
- 100 g klobásy
- 1 – 2 zemiaky
- 1 cibuľu
- soľ
- korenie
- majoránku
Postup: Droždie pomrvíme vo vode a necháme chvíľku napučať. Následne ho prilejeme do múky a osolíme. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Zemiaky uvaríme, pretlačíme a primiešame ich do pokrájanej kapusty. Slaninku, cibuľku a klobásku si opražíme a pridáme ich ku kapuste. Ochutíme koreninami a premiešame. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáme ho a pokrájame z neho štvorce dlhé asi 10 cm. Do každého štvorca dáme do stredu zhruba lyžicu kapustovej zmesi a zabalíme do tvaru šatôčky. Môžeme uvariť v osolenej vriacej vode, alebo vypražiť na oleji.
Tiež by vás mohlo zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!
Cestoviny s kapustou
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 1 kyslú smotanu
- ½ balenia cestovín (motýliky)
- 1 vajce
- 100 g slaniny alebo šunky
- 100 g klobásy
- 3 plátky masla
- olej
- soľ
- korenie
Postup: Kyslú kapustu zlejeme, udusíme na oleji a cestoviny uvaríme. Klobásu aj slaninu (alebo šunku) pokrájame na malé kúsky a opečieme na oleji. Všetko spolu zmiešame, osolíme, okoreníme a nanesieme na plech. Na vrch dáme plátky masla. Dáme zapekať do rúry pri teplote 180°C asi na20 – 30 minút. Následne vyberieme, vyskúšame, či je zmes hotová a ak áno, vylejeme na ňu rovnomerne kyslú smotanu, ktorú sme pred tým zmiešali s vajíčkom, soľou a korením. Dáme ešte zapiecť na 5 minút do rúry a môžeme podávať.
Tiež by vás mohlo zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!
Kapustová polievka s fazuľou
Potrebujeme:
- 1 hrnček fazule
- 200 g kyslej kapusty
- 200 g zemiakov
- 1 lyžicu bravčovej masti
- 1 lyžicu hladkej múky
- soľ
- korenie
- červenú papriku
Postup: Fazuľu si namočíme na 12 hodín do vody. Následne ju dáme v tej istej vode variť. Keď je napoly uvarená, pridáme ku nej pokrájané zemiaky a varíme ďalej. V inom hrnci uvaríme kyslú kapustu. V hrnci si rozpustíme masť, pridáme múku, papriku, chvíľku pomiešame a zalejeme vodou. Poriadne rozmiešame a prilejeme do fazule. Na záver pridáme aj uvarenú kapustu a koreniny a všetko spolu ešte krátko povaríme.
Aké chutné jedlá si z kyslej kapusty pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na