Losos je ryba nielen chutná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu. Skvelým bonusom je aj fakt, že vám pri ňom nehrozí kostička v krku. Kedysi síce bola pre svoju cenu tak trochu luxusom, dnes už je však oveľa dostupnejšia – najmä ak ju kupujete vo väčšom množstve. Losos je samozrejme najlepší čerstvý a najvýhodnejší keď ho kúpite celého. Ideálne je, ak máte niekoho, s kým si ho môžete kúpiť na polovicu. Ak nemáte prístup k čerstvým rybám, vyskúšajte mrazené filety. Údený losos je zas vynikajúce spestrenie jedálnička a ak môžete, raz za čas ním obmeňte klasickú salámu či syr.
Zapečený losos s kaparovou omáčkou
Potrebujeme:
2 filety lososa
250 ml smotany na šľahanie (resp. na varenie)
10 dkg eidamu
1 fľaštičku kapár
muškátový oriešok
soľ
2 strúčiky cesnaku
trochu oleja
Postup:
Postrúhame na jemno syr, pokrájame kapary na drobno, roztlačíme jeden strúčik cesnaku a všetko pridáme do šľahačky. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Všetko spolu dobre zamiešame. Zapekaciu misu vymastíme olejom s druhým roztlačeným cesnakom. Uložíme na ňu filety lososa a zalejeme pripravenou omáčkou. Môžeme posypať postrúhaným syrom. Dáme do rúry vyhriatej na cca 180 stupňov približne na 20 minút. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.
Tiež by vás mohlo zaujať: Ryby zo znečistených vôd: Na čo si dať pri kúpe pozor?
Grilovaný losos s tzatziky omáčkou
Potrebujeme:
2 filety lososa
med
čierne korenie
trochu oleja
Na tzatziky:
180 ml kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
soľ
kôpor
Postup:
Filety položíme na grilovaciu panvicu s vrúbkami. Potrieme ich tenkou vrstvou medu a okoreníme. Pečieme ho z každej strany približne 7-8 minút – kým nie je hotový. V prípade potreby môžeme trošku podliať vodou.
Tzatziky omáčku pripravíme zmiešaním smotany, roztlačeného cesnaku, soli a nadrobno pokrájaného kôpru (kto nemá rád kôpor, nemusí ho pridať).
Ako príloha sú výborné zemiaky nakrájané na kolieska a opečené v rúre.
Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!
Nátierka z údeného lososa
Potrebujeme:
10 dkg údeného lososa
20 dkg nátierkového masla bez príchute
3-4 lyžice smotany (môže byť aj viac – podľa toho, akú konzistenciu uprednostňujete)
soľ
čierne korenie (najlepšie čerstvo pomleté)
niekoľko kvapiek citróna
Postup:
Pomixujte nátierkové maslo so smotanou, soľou, korením citrónom kým nie je hmota hladká. Postupne pridávajte aj lososa. Rozmixujte podľa viac alebo menej podľa toho, či chcete, aby v pomazánke zostali celé kúsky, alebo nie. Nátierku možno tiež dochutiť pridaním kôpru alebo kapár. Nátierka je výborná na toastoch z celozrnnej bagety.
Poznáte aj vy dobrý recept na prípravu lososa? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšie ceny v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.
Zdieľať na