Máte na tanieri dosť strukovín? Už naši predkovia vedeli, aké divy robia s telom!

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

V kuchyni našich babičiek mali významné miesto. Dali sa dopestovať v nevľúdnych podmienkach a zasýtili aj najväčších hladošov po namáhavom dni. Je možno na škodu, že ich v našich jedálničkoch nahradila zvýšená konzumácia mäsa a možno tak trochu aj lenivosť či neskúsenosť využiť ich potenciál a pripraviť ich tentokrát inak.

Ako ste na tom vy? Používate strukoviny klasicky do prívarkov a polievok alebo z nich dokážete vo svojej kuchyni vykúzliť zaujímavé kombinácie? Fazuľa, hrach, šošovica, bôb, sójové bôby, tieto chutné a všestranné strukoviny sú nabité dôležitými živinami, ktoré naše telo potrebuje. Môžete z nich pripravovať chutné šaláty a ochutené bylinkami aj koreninami sú zase skvelou prílohou k mäsu.

Najobľúbenejšia je fazuľa

Fazuľa je v našich podmienkach azda najviac rozšírenou strukovinou, ktorú používame hneď v niekoľkých odrodách. Hoci majú svoje presné názvy, rozlišujeme ich najmä podľa farby plodov – fazuľa biela, červená, strakatá… Prečo ju jesť? Je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B. Ich nedostatok sa zvyčajne prejavuje stratou výkonnosti, zhoršenou náladou až depresiou, poruchami spánku aj citovou labilitou. Pre vysoký obsah vlákniny, no zároveň nízky obsah tuku je fazuľa aj výbornou potravinou na chudnutie. Navyše, má aj nízky glykemický index, čím sa jej darí udržať hladinu cukru v krvi bez prudkých výkyvov.

Nedocenený hrach

Hrach je v našich kuchyniach zvyčajne používaný iba ako malé zelené spestrenie príloh – najčastejšie ryže, zemiakových a cestovinových šalátov. Mladý hrášok je nielen chutný a mierne sladký, obsahuje aj vyššie množstvo luteínu, ktorý má veľkú hodnotu najmä pre zdravie nášho zraku. Zlepšuje zrakovú ostrosť, chráni očné bunky pred voľnými radikálmi a rizikom makulárnej degenerácie. Na druhej strane je zase sušený hrach koncentrovanou „bombou“ dôležitých minerálov, ako sú vápnik, horčík, draslík aj fosfor. Udržia vás v lepšej kondícii a dodajú svalom aj kostiam tú správnu vzpruhu. Práve preto je tak populárny u športovcov, celiatikov aj vegetariánov.


Mohlo by vás zaujať: Šošovica, hrášok, fazuľa: Jedlá zo strukovín patria aj na váš stôl!


(Ne)obyčajná šošovica

Je nenáročná na prípravu a na rozdiel od fazule sa s ňou varí rýchlejšie. Isto ju oceníte, ak máte problémy s trávením, alebo ak chcete predchádzať rozvoju chronických ochorení tráviacej aj srdcovocievnej sústavy. V šošovici sa ukrýva viac rozpustnej vlákniny, ktorej sa veľmi dobre darí prečistiť črevá od usadenín. Zároveň obmedzuje vstrebávanie LDL cholesterolu do krvi. Navyše, je v nej dosť kyseliny listovej, ktorej má väčšina z nás v bežnej strave nedostatok. Kyselina listová (alebo aj vitamín B9) prispieva k zníženiu homocysteínu, ktorý je jedným z rizikových faktorov spôsobujúcich vážne ochorenia srdca aj Alzheimerovu chorobu.

Ľahko stráviteľný cícer

Už v starovekom Ríme bol považovaný za vzácnu plodinu, a možno aj preto bolo meno Cicero veľmi populárne. Nie je tak známy a využívaný ako fazuľa či hrach, no na rozdiel od nich nenafukuje a to mu pridáva jeden dôležitý bod v hodnotení navyše. Je priam nadupaný bielkovinami a vlákninou. Môžete si ho pripraviť na sladko aj na slano. Varením nestráca zo svojich výživných látok, má dlhý sýtiaci účinok a menej kalórií. Ak práve stojíte pred otázkou, ako obohatiť svoj diétny jedálniček, vyskúšajte cícerové placky, polievku či šalát, hummus alebo aj samotný s pikantnou omáčkou.

Sója najmä pre ženy

Už 100 g sójových bôbov obsahuje až 36 gramov bielkovín, čím sa stáva veľmi dobrým konkurentom pre mäso. Pre obsah izoflavónov sa sóji pripisuje schopnosť ochrániť orgány tráviacej sústavy pred nebezpečnými zápalmi aj rakovinou. Výskumy poukazujú na lepšie výsledky najmä u žien. Sójové izoflavóny sú fytoestrogénmi – dokážu napodobňovať účinky estrogénu u žien v postmenopauzálnom období. Prispievajú tak k udržaniu kostnej hustoty po dlhšiu dobu a chránia aj pred osteoporózou.


Ktoré zo strukovín si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: Lucka
Odporúčame