Milujete klobásky, špekáčky či slaninku? Pripravte si cestoviny s týmito dobrotami

Cestoviny

thinkstockphotos.com

Nie sú síce veľmi zdravé, ale raz za čas vám rozhodne neuškodia. Pochúťky ako klobáska či dobrý špekáčik by sme si naozaj nemali dávať každý deň, ale len s mierou. Výhodou cestovinových receptov je, že hoci v nich cítite chuť obľúbeného mäsového výrobku, v skutočnosti ho zjete menej, ako keby ste si ho samotný naservírovali na tanier.

Špagety so špekáčikmi

Potrebujeme:

  • 300 g špagiet
  • olivový olej
  • soľ
  • 50 g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 špekáčiky
  • 100 g tvrdého syra

Omáčka:

  • olej
  • cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 400 g paradajok
  • mleté čierne korenie
  • oregano
  • petržlenovú vňať

Postup: Špagety uvaríme podľa návodu, scedíme, polejeme olejom a premiešame. Na rozohriatom masle opražíme pretlačený cesnak rozmiešaný so soľou a vmiešame do špagiet. Kým sa špagety varia, špekáčiky po dĺžke prekrojíme na polovicu, vrchnú stranu viackrát narežeme nožom a na suchej panvici z oboch strán opečieme. Na omáčku si nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak a opražíme ich na rozohriatom oleji. Pridáme sparené, ošúpané a nakrájané paradajky, korenie, soľ, oregano, prikryjeme a podusíme. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou. Špagety podávame poliate omáčkou, posypané strúhaným syrom a ozdobené špekáčikom.


Mohlo by vás zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám


Špagety s hydinovou pečeňou

Potrebujeme:

  • 300 g špagiet
  • olej
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 300 g kuracej pečene
  • 200 g šampiňónov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tymián

Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode, scedíme, polejeme olejom a premiešame s parmezánom. Kým sa špagety varia si na rozohriatom oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme pretlak, osolíme, prikryjeme a niekoľko minút dusíme. Pridáme umytú a osušenú pečeň nakrájanú na jemné rezance, očistené šampiňóny nakrájané na plátky, okoreníme, posypeme tymiánom a niekoľko minút za stáleho miešania pražíme. Špagety podávame poliate omáčkou a posypané syrom.


Mohlo by vás zaujať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás


Rezance so šampiňónmi a hráškom

Potrebujeme:

  • 400 g širokých rezancov
  • 30 g masla
  • soľ
  • petržlenovú vňať
  • 70 g anglickej slaniny
  • 1 cibuľu
  • 200 g šampiňónov
  • 150 g sterilizovaného hrášku
  • citrónovú šťavu
  • 100 g tvrdého syra

Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme a polejeme rozohriatym maslom zmiešaným so soľou a posekanou vňaťou. Medzitým si slaninu nakrájame na drobné kocky, rozškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme. Pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny, citrónovú šťavu, osolíme a necháme podusiť domäkka. Hrášok necháme odkvapkať a zmiešame s hubami. Rezance rozdelíme na taniere, na každú porciu dáme hubovo-slaninovú zmes a posypeme postrúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Kolienka s párkami a pórom

Potrebujeme:

  • 450 g kolienok
  • soľ
  • olej
  • 2 póry
  • 75 g paradajkového pretlaku
  • 2 párky
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenovú vňať

Postup: Kolienka uvaríme v osolenej vode, scedíme a premiešame s trochou oleja. Medzitým si na rozohriatom oleji opražíme očistený a umytý pór nakrájaný na kolieska, pridáme rajčinový pretlak, nakrájané párky, pretlačený cesnak a za občasného miešania dusíme 15 minút. Pórovú zmes premiešame s kolienkami a posypeme posekanou vňaťou.


Mohlo by vás zaujať: Rýchle cestovinové šaláty: Originálna chuť vás poteší nielen v lete


Lasagne s klobáskou

Potrebujeme:

  • 6 plátkov cestoviny
  • olej
  • 200 g pikantnej klobásy
  • 2 cibule
  • 300 g paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu pikantného kečupu
  • 2 zelené papriky
  • soľ
  • oregano
  • 100 g mozzarelly

Omáčka:

  • 30 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 5 dl mlieka
  • soľ
  • mleté biele korenie
  • petržlenovú vňať
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu

Postup: Cestovinu dáme na 5 minút spariť do vriacej vody s 1 lyžicou oleja, vyberieme a rozložíme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a dusíme 10 minút. Pridáme ošúpané nakrájané rajčiny (pred šúpaním ich na chvíľu ponoríme do vriacej vody) a dusíme, kým nepustia šťavu. Klobásu, nakrájanú na malé kúsky, papriku na rezance, pridáme k rajčinám spolu s pretlačeným cesnakom, kečupom a dusíme 15 minút. Omáčku si urobíme tak, že na masle opražíme múky, zalejeme mliekom, posolíme, okoreníme a povaríme. Do uvarenej omáčky vmiešame posekanú vňať, syr a premiešame. Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladáme plátky cestoviny, klobásovej zmesi a polievame omáčkou. Obložíme plátkami mozzarelly a zapečieme vo vyhriatej rúre. 


Aké ďalšie chutné cestovinové jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame