Množstvo antioxidantov a vitamínu C: To všetko nájdete v ríbezliach

Červené ríbezle

sxc.hu

S ríbezľami sa stretnete takmer v každej záhradke. Sú na pestovanie nenáročné, za malú opateru sa odvďačia bohatou úrodou a obsahom vitamínu C, ktorým môžu smelo konkurovať citrónom.

Rastú skoro všade

Podľa farby sú známe ríbezle červené, čierne, biele i ružové. Ich pestovanie je jednoduché a rodia veľa, takže si ich obľúbia aj menej skúsení záhradkári. Znášajú aj čiastočne zatienené stanovištia. Samozrejme potrebujú dostatok vlahy. Ríbezle je najvhodnejšie pestovať ako ker. V tomto tvare dlhšie vydržia na stanovišti. Ríbezle pestované v tvare stromčeka rýchlejšie starnú, ale potrebujú menej priestoru. Pod nimi zostane miesto na kvety, niektoré druhy zeleniny, prípadne jahody. Nezabúdajte na zmladzovanie. Slabo rodiace konáre odstraňujte raz za 3 – 4 roky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Záhradkárčenie dnešných dní: Ide o radosť, nie o peniaze


Čierne ríbezle sú najzdravšie

Čierne ríbezle sa odlišujú od svojich menovkýň najmä chuťou a vôňou. Významné sú však ich liečivé vlastnosti. Pôsobia močopudne a posilňujú žalúdok. Obsah vitamínu C v tomto ovocí niekoľkokrát prevyšuje jeho obsah v iných druhoch ríbezlí a ďaleko prevyšuje odporúčanú dennú dávku pre človeka. Vďaka obsiahnutým antioxidantom je prevenciou voči demencii a starnutiu buniek. Komplex flavonoidov  blahodarne pôsobí na cievy. Obsiahnuté pektíny sú pomocou pri boji s rakovinou. Sušené plody a listy sú pre príjemnú arómu cennou súčasťou liečivých bylinných čajových zmesí. List sa napríklad pridáva do čajov na liečbu močových ciest. Čo sa týka kalorickej hodnoty, ríbezle majú približne 56 – 63 kcal na 100 gramov.

Cassis

Je likér z čiernych ríbezlí, ktorý si poľahky vyrobíte aj doma. Pre svojou originálnu chuť sa používa v miešaných nápojoch.

Na liter likéru potrebujeme ¼ litra čiernych ríbezlí, rovnaké množstvo cukru a najlepšie jemnú vodku. Do sklenej nádoby dáme ríbezle zmiešané s cukrom a dolejeme do objemu 1 liter liehovinou. V chlade necháme 6-8 týždňov, scedíme a môžeme zliať do fľaše.

Obdobný likér je možné vyrobiť i z bielych ríbezlí, no jeho chuť i vôňa budú iné. Pomer základných surovín je rovnaký, ale pridáme vanilkový lusk, kúsok škoricovej kôry, 2-3 klinčeky, trocha zázvoru a obmenou môže byť biely rum.


Tiež by vás mohlo zaujať: Milujete egreše? Tak im spravte miesto vo svojej záhradke!


Koláč s ríbezľovým snehom

Suroviny na menší plech:

3 vajcia, 15 g práškového cukru, 1 lyžica vanilkového cukru, 250 g polohrubej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 50 g masla, 5 lyžíc mlieka, štipka soli, 1 kg ríbezlí, 200 g práškového cukru.

Postup:

Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame do penista s tromi lyžicami horúcej vody a postupne prisýpame cukor. Mäkké maslo s vlažným mliekom pomaly pridáme do žĺtkovej hmoty. Nakoniec prisypeme múku s práškom do pečiva. Cesto uložíme na vymastený plech a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme 15 minút. Medzitým umyjeme a odstopkujeme ríbezle. Z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame cukor. Do snehu opatrne vmiešame ríbezle. Rúru prepneme na 150 stupňov a snehovo-ríbezľovú masu nanesieme na predpečené cesto. Dopekáme ďalších 15 – 20 minút. Podávame vychladené.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Janka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close