Nakupovanie a skladovanie potravín v lete: Aké chyby najčastejšie robíme?

Nákup v kufri auta

Nakupovanie počas letných horúčav má svoje špecifiká a určite je dobré riadiť sa odporúčaniami odborníkov (Zdroj: GettyImages)

Chystáte sa na pravidelný väčší nákup, aby ste si doplnili zásoby potravín? Nakupovanie počas letných horúčav má svoje špecifiká a určite je dobré riadiť sa odporúčaniami odborníkov. Vyhnete sa tak možným zdravotným komplikáciám v podobe hnačky, bolesti brucha či dokonca salmonelózy.

Pri výbere potravín určite pozeráme na dátum spotreby. V lete to však nestačí – mäso či vajíčka sa vám totiž môžu pokaziť už počas cesty domov. Stačí pár desiatok minút v kufri auta a vysoká teplota urobí svoje. A práve nesprávne prenášanie a skladovanie je najčastejší spôsob ich znehodnotenia. Tu je 5 rád + extra tipy, ako sa tomu vyhnúť.

1. Nakupujte len z overených zdrojov

V prvom rade by sme mali nakupovať len v obchodoch, ktorým dôverujeme. To platí aj pre farmárov, ak sme zvyknutí kupovať napríklad vajcia či mlieko od nich. V každom prípade sa radšej vyhnite nákupom pri cestách a na parkoviskách. Predajcovia často tovar ponúkajú za lákavé ceny a hoci sa zdá, že ovociu a zelenine vôbec nič nie je, opak môže byť pravdou. Často bývajú celodenne vystavené slnku a výfukovým plynom.

2. Vyberte si vhodný čas

Vyzerá to ako bezvýznamná hlúposť, v lete je však čas nákupu naozaj dôležitý. Ak nebývate hneď vedľa obchodu a cesta domov vám chvíľu trvá, oplatí sa ísť radšej ráno alebo večer. Vtedy totiž teploty nie sú také vysoké, ako počas obeda.


Mohlo by vás zaujať: Dá sa nakupovať zdravo, kvalitne a pritom lacno? S našimi overenými tipmi to zvládnete


3. Myslite na chladiace tašky a boxy

Potraviny, ktoré sú skladované v chlade, by mali mať nižšiu teplotu zabezpečenú aj počas transportu. Použite chladiace tašky a boxy, potravinám tak nenarušíte chladiarenský reťazec. Platí, že cestou od výrobcu do obchodu za potravinu zodpovedá dodávateľ, no v okamihu, ako za ňu zaplatíme, je jej transport a skladovanie už len na nás.

4. Radšej ich dajte na zadné sedadlo

Ak sme si do obchodu vybehli len po pár vecí a chladiacu tašku so sebou nemáme, je vhodnejšie nákup uložiť na zadné sedadlá auta. V kufri totiž býva najteplejšie. V priestore pre pasažierov počas jazdy otvárame okná či zapíname klimatizáciu, ktorá nám priestor vychladí.

5. Z obchodu choďte čo najrýchlejšie domov

Čím menej času máme medzi nákupmi a cestou domov, tým lepšie. Ak ste teda už nakúpili, zabudnite na potulky po obchodoch a trhoch. Taška s nákupom v rozhorúčenom aute je totiž časovaná bomba.


Nová kniha Igora Bukovského je bestseller: (Za)chráňte svoje črevo, pečeň, žlčník aj pankreas!


Extra rady do kuchyne

Aby zostali potraviny aj po príchode domov čo najdlhšie čerstvé, máme pre vás ešte zopár rád:

– Pred manipuláciou s potravinami a prípravou jedla si dôkladne umyte ruky. Dbajte na dôkladné umytie nožov, kuchynských pomôcok a drezu.

– V lete konzumujte len dôkladne uvarené potraviny, vyhnite sa nedovareným vajciam a mäsu.

– Mäso uskladnené pri teplote 0-4 ºC spotrebujte do 24 hodín, naložené mäso do 48 hodín. Mleté, plnené a obaľované mäso, ryby a hydinu by ste pri uvedenej teplote nemali skladovať dlhšie ako 3 hodiny.

– Očistená a nakrájaná zelenina, ovocné a zeleninové šaláty, varené cestoviny, zemiaky a ryža, ktoré boli prílohou k jedlu, vydržia pri teplote 0-4 ºC uskladnené 12 hodín.

– Mäsové nárezy a strúhané a krájané syry môžete pri uvedenej teplote uchovať 24 hodín.

– Ak máte radi majonézu a nedokážete sa jej vzdať ani v lete, uprednostnite kupovanú pred domácou. Veľký výrobca dokáže lepšie zabezpečiť prísne hygienické požiadavky.

– Na krájanie mäsa majte vyčlenenú osobitnú dosku, zeleninu krájajte zvlášť.

– Nerozmrazujte mäso na kuchynskej linke, ale v chladničke. Po rozmrazení ho znovu nezmrazujte.

– Očistená, nakrájaná zelenina: Vydrží pri teplote 0-4 stupne Celzia 12 hodín, pri teplote 5-8 stupňov Celzia 3 hodiny. Ak ju chcete použiť ako ozdobu, alebo do šalátov, treba ju spracovať najlepšie do 3 hodín

– Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty: Vydržia pri teplote 0- 4 stupne Celzia 12 hodín, pri teplote 5-8 stupňov Celzia 6 hodín

– Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu: Skladujte pri teplote 0-4 stupne Celzia 12 hodín

– Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry: Vydržia pri teplote 0-4 stupne Celzia 24 hodín, pri teplote 5-8 stupňov Celzia 12 hodín

– Jedlo uskladňujte v čistých kuchynských nádobách oddelene, aby sa nedostali do kontaktu suroviny a pripravené jedlá.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close