Paprikáš je maďarské národné jedlo, ktoré ma nepochybne fanúšikov aj u nás. Konieckoncov, maďarská kuchyňa mala vždy na tú slovenskú pomerne veľký vplyv. Klasický kurací papríkáš s cestovinami či domácimi haluškami je tak v repertoári mnohých kuchárok a kuchárov.
Mimochodom, viete, že papríkáš a perkelt nie sú tým istým jedlom? Do druhého menovaného nepridávame smotanu, obsahuje tiež menej papriky a cibule.
Maďarský kurací paprikáš
Potrebujeme:
- 1 kg kuracieho mäsa
- 500 g cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 papriku
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 1 PL mletej štipľavej papriky
- 2 PL bravčovej masti
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 smotanu na varenie
Na halušky:
- 500 g polohrubej múky
- vodu
- vajce
- soľ
Postup: V hrnci rozpálime bravčovú masť, na ktorej opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme lyžicu mletej sladkej papriky a podlejeme troškou vody. Do tohto základu pridáme pripravené mäso, ktoré osolíme a dusíme s malým množstvom vody pod pokrievkou. Následne dodáme na pásky pokrájanú čerstvú papriku a cesnak. Pridáme tiež lyžicu paradajkového pretlaku a dochucujeme sladkou a ostrou paprikou. Paprikáš tak chytí intenzívnu chuť a zároveň bude kvôli množstvu cibule dostatočne hustý. Keď bude mäso hotové, varíme paprikáš už bez pokrievky a necháme vodu postupne odparovať. Do smotany prihodíme dve lyžice horúcej šťavy, zmiešame a vlejeme do hrnca. Chvíľku za stáleho miešania povaríme a môžme odstaviť z ohňa.
Nič sa nevyrovná chuti paprikášu s domácimi haluškami. Tie pripravujeme klasicky zmiešaním múky s vajcom, vodou a soľou a následným “hádzaním” do vriacej osolenej vody. Ak vás omrzelo hádzanie, zadovážte si dávkovač halušiek. Po uvarení a scedení ich môžete premiešať s troškou olivového oleja alebo masti, aby sa nelepili.
Náš tip: Kuracie môžete nahradiť aj králikom, teľacinou, morčacím, ale aj bravčovým mäsom.
Mohlo by vás zaujímať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút
Vegetariánsky paprikáš
Potrebujeme:
- 1 smotanu na varenie
- 2 cibule
- 1 veľkú mrkvu
- 4 papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 paradajky
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- 2 ČL ostrej mletej papriky
- olivový olej
- bobkový list
- soľ, čierne korenie
Postup: Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, pridáme na pásiky nakrájanú papriku, cesnak a pásiky mrkvy. Dochutíme soľou, čiernym korením a prvou lyžičkou papriky. Podlejeme natoľko, aby boli ingrediencie zakryté a necháme podusiť pod pokrývkou. Po asi desiatich minútach pridáme na kocky nakrájané paradajky a bobkový list, ostrú aj sladkú mletú papriku. Varíme ďalšiu štvrťhodinu. Na konci vmiešame do vege-paprikášu smotanu a povaríme, kým nebude dostatočne hustý. Podávame s haluškami alebo cestovinami.
Náš tip: Aby sa smotana v paprikáši nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc variaceho papríkašu, aby sa jednotlivé teploty priblížili.
Na aké spôsoby si paprikáš pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na