Originálne no jednoduché veľkonočné dobrôtky: Ktorú prichystáte svojim hosťom?

Aspikové tortičky so šunkou a chrenom

Dr.Oetker

Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné špeciality. Plnené vajíčka určite majú svoje čaro, ale čo tak pre zmenu pripraviť aj niečo, čo vašich hostí možno príjemne prekvapí? Aspikové tortičky so šunkou a chrenom, či vaječná tlačenka so špenátom, určite potešia nejedného gurmána a pizza barančeky zas isto ulahodia aj deťom.

 

 

 

 

Aspikové tortičky so šunkou a chrenom

Potrebujeme:

  • 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 mrkvu nakrájanú na tenké rezančeky
  • 4 vajcia uvarené natvrdo
  • 4 plátky šunky
  • 200 g tvarohového syra bez príchute (typu Lučina)
  • 2 – 3 PL chrenovej pasty (typu Krenex)
  • petržlen

Postup: Na prípravu aspiku necháme želatínu napučať v 250 ml vývaru počas asi 10 minút. Každý plátok šunky rozrežeme napoly. Zmiešame syr s chrenovou pastou. Plátky šunky pomastíme chrenovou zmesou a zavinieme. Nakrájanú mrkvu krátko povaríme vo zvyšnom vývare tak, aby zmäkla. Napučanú želatínu zamiešame do vývaru s mrkvou a želatínu za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Želatínu necháme mierne vychladnúť a nalejeme ju do mištičiek/formičiek vypláchnutých studenou vodou do výšky asi 0,5 cm, navrch položíme lístok petržlenu. Necháme mierne stuhnúť a potom postupne do každej tortičky vrstvíme polku vajec, šunkový závitok, uvarenú mrkvu a petržlen. Zalejeme zvyšným vývarom. Mištičky/formičky odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Stuhnuté bábovôčky opatrne vyklopíme a uchovávame v chlade.


Mohlo by vás zaujať: Pohostenie na špáradlách za pár minút: Pochutíte si na nich k vínku aj tvrdému


Pizza barančekyPizza barančeky

Potrebujeme:

  • 1 balenie pizze v prášku, klasické cesto na pizzu (pripravíme z 300 g hladkej múky, 10 g droždia, trochou soli a cukru zmiešaním so 150 ml vlažnej vody a 2 polievkovými lyžicami olivového oleja)
  • 2 PL oleja
  • 6 zarovnaných polievkových lyžíc kečupu
  • 9 ks cherry paradajok
  • 1 zarovnanú kávovú lyžičku pizza korenia alebo oregana
  • 80 g strúhaného syra (napr. gouda, eidam)

Postup: Pripravíme si cesto na pizzu, necháme vykysnúť asi 2 hodiny, resp. na prípravu cesta vysypeme zmes na prípravu pizze do misy, pridáme vodu a pripravíme podľa návodu na obale. Cesto rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozdelíme na 6 kusov, z ktorých vytvarujeme 6 oválnych placiek (telíčok) a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Z druhej polovice cesta vytvarujeme hlavičky, nožičky, ušká, chvostíky a rohy a pritlačíme k telíčkam. Barančeky potrieme pomocou štetca alebo pierka olejom. Telíčka barančekov potrieme kečupom. Obložíme 3 polkami paradajok, posypeme korením a syrom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi na 200 stupňov približne 12 minút. Upečené barančeky podávame teplé, alebo ich necháme vychladnúť.


Mohlo by vás zaujať: Netradičné veľkonočné pohostenie: Vyskúšajte maličkosti, ktoré zachutia aj vám


Vaječná tlačenka so špenátomVaječná tlačenka so špenátom

Potrebujeme:

  • 20 g masla
  • 1 ks jarnej cibuľky
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 3 balenia čerstvého listového špenátu (390 g)
  • 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky
  • 400 ml smotany na varenie
  • soľ
  • čierne korenie
  • 150 g tvarohového syra (typu cottage)
  • 5 vajec uvarených natvrdo

Postup: Na prípravu tlačenky osmažíme na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a necháme krátko povariť. Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie zhruba 10 minút. Zvyšnú smotanu necháme v kastróliku zahriať (nevaríme), pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny. Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes. Formu na srnčí chrbát vyložíme mikroténovou fóliou. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou. Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s opečenými toastami alebo iným pečivom.


Aké menej tradičné veľkonočné dobrôtky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: Dr.Oetker, Dr.Oetker, Zora, Dr.Oetker
Odporúčame