Zavrhovali ste doteraz ovsené vločky ako nudnú potravinu bez chuti? Možno vás presvedčí množstvo vlákniny, minerálov, vitamínov a aminokyselín, ktoré obsahujú. Prostredníctvom týchto účinných látok podporujú trávenie, pomáhajú pri chudnutí, znižujú cholesterol a krvný tlak a pôsobia preventívne proti rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam. Nenechajte sa dlho presviedčať a vyskúšajte niektorý z jednoduchých receptov s ovsenými vločkami.
Karbonátky s ovsenými vločkami
Potrebujeme:
- 250 g mletého mäsa
- 100 g ovsených vločiek
- 1 menšiu cibuľu
- cesnak
- petržlenovú vňať
- soľ
- čierne korenie
- majorán
- vajce
- strúhanku
Postup: Vločky uvarte vo vode na hustú kašu. Nechajte ich mierne vychladnúť a pridajte k mletému mäsu, ochuťte nakrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, rozpučeným cesnakom, soľou, mletým čiernym korením a majoránom. Zmiešajte s vajcom a podľa potreby zahustite strúhankou. Vyformujte karbonátky, obaľte v trojobale a vypražte na oleji dozlatista.
Mohlo by vás zaujať: Ovsené vločky zdravo a chutne: Týchto 11 skvelých tipov sa oplatí vyskúšať
Cukina s ovsenými vločkami
Potrebujeme:
- 500 g cukiny
- 100 g ovsených vločiek
- 1 kocku mäsového bujónu
- 1-2 cibule
- olej
- 4 vajcia
- mleté čierne korenie
- rascu
Postup: Cukinu očistite, umyte, osušte a nahrubo postrúhajte. Ovsené vločky zalejte vodou a dajte napučať. Do rajnice dajte olej, nadrobno pokrájanú cibuľu a opražte ju. Pridajte cukinu, rozpustenú kocku bujónu, soľ, rascu, všetko dobre premiešajte a zakryté duste domäkka. V inom hrnci uduste vločky a pridajte ich k cukine. Spolu chvíľu poduste, pridajte rozšľahané vajíčka, dobre zamiešajte a nechajte zhustnúť. Podávajte so zemiakmi alebo chlebom.
Mohlo by vás zaujať: Ovsenými vločkami zabijete dve muchy jednou ranou: Schudnete a zlepšíte si zdravie
Vločkové placky
Potrebujeme:
- 2 lyžice ovsených vločiek
- 2 lyžice strúhaného eidamu
- 2 lyžice vody
- 2 vajcia
- soľ
- olej
Postup: Ovsené vločky sparte a zmiešajte s ostatnými surovinami. Z cesta vytvarujte placky, ktoré vypražte dozlatista.
Mohlo by vás zaujať: Praženica, cereálie alebo chlieb: Aké raňajky sú pre vás najzdravšie?
Karbonátky z ovsených vločiek s hubami
Potrebujeme:
- 120 g ovsených vločiek
- 30 g masla
- 1 menšiu cibuľu
- 100 g sušených húb
- 1/3 l vody
- soľ
- 1 vajce
- petržlenovú vňať
- 50 g salámy
- hladkú múku
- strúhanku
- vajce na trojobal
Postup: Na masle upražte doružova nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte sparené a na rezančeky pokrájané huby a ovsené vločky. Zalejte osolenou vodou a varte dovtedy, kým sa zmes nezačne oddeľovať od stien hrnca. Do vychladnutej kaše primiešajte vajce, posekanú petržlenovú vňať (na zlepšenie chute môžete pridať i nakrájanú salámu). Na pomúčenej doske vytvarujte ploché karbonátky, obaľte v trojobale a vypražte.
Mohlo by vás zaujať: Chudnutie pomocou müsli a cereálií: Ktoré vám kilá uberú a ktoré skôr pridajú?
Ovsený mozoček
Potrebujeme:
- 60 g ovsených vločiek
- 1 cibuľu
- 2 vajcia
- soľ
- pažítku
- olej
Postup: Vločky vopred namočené do vody nechajte napučať. Potom na oleji opečte pokrájanú cibuľku, pridajte vločky, vajcia, soľ a miešajte ako praženicu. Ovsený mozoček môžete podávať teplý so zemiakmi, alebo studený na chlebe. Pred podávaním posypte nasekanou pažítkou.
Mohlo by vás zaujať: Na chudnutie aj proti nespavosti: Ovsené vločky prospejú aj vám
Zeleninová polievka s ovsenými vločkami
Potrebujeme:
- 1 mrkvu
- 100 g zeleru
- 1 petržlen
- 100 g kelu
- 3 lyžice ovsených vločiek
- 2,5 dl mlieka
- 30 g masla
- karí korenie
- soľ
- vegetu
- petržlenovú vňať
Postup: Zeleninu očistite a nakrájajte. Na rozohriatom masle opražte karí korenie, pridajte zeleninu, vločky, zalejte vriacou vodou, mliekom a za občasného miešania varte domäkka. Nakoniec posoľte, ochuťte vegetou a posypte petržlenovou vňaťou.
Mohlo by vás zaujať: Štyri potraviny, ktoré spomaľujú starnutie: Poznáte ich?
Polievka z ovsených vločiek s droždím
Potrebujeme:
- 60 g ovsených vločiek
- 1 lyžicu masla
- 1 cibuľu
- 100 g koreňovej zeleniny
- 40 g droždia
- 1 žĺtok
- 1 lyžicu nasekaného ligurčeka
- soľ
Postup: Ovsené vločky zalejte osolenou vodou a dajte variť. Na masle opražte cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájanú na rezančeky, pridajte droždie a spolu ešte chvíľu opražte. Všetko dajte do polievky a varte do zmäknutia zeleniny. Po odstavení zamiešajte žĺtok rozmiešaný vo vode. Pri podávaní na tanieri posypte nasekaným ligurčekom.
Aké ďalšie chutné jedlá z ovsených vločiek si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na