Praktický postup, ako prezimovať muškáty: Budú nádherné aj o rok

ako prezimovať muškáty

Poradíme vám, ako prezimovať muškáty (Zdroj: GettyImages)

Muškáty patria k najobľúbenejším ozdobám našich okien, terás a balkónov. Ide o viacročné rastliny, a preto pri správnej starostlivosti nemusíte každú jar kupovať nové sadenice. Ako úspešne prezimovať muškáty? Vo svetle alebo v tme? So zálievkou alebo bez vody?

Tieto krásne a bohato kvitnúce rastliny pochádzajú z južnej Afriky. Hoci zvládnu nižšie teploty a menšiu dávku svetla, neporadia si s mrazivými zimami. Niektoré kultivary ukazujú najbohatší rast a kvitnutie až po niekoľkoročnom raste. Ak chcete mať budúcu sezónu najkrajšie muškáty na ulici, poradíme, ako sa o ne na zimu postarať!

Žiadne hnojivo, menej vody

S prezimovaním muškátov majú našinci bohaté skúsenosti. Je predsa škoda také krásne a silné rastliny na konci jesene iba vyhodiť do kompostu! S prípravou na zimné uskladnenie začíname už koncom jesene. Muškáty zvládajú prvé chladné noci a dokonca tak môžu posilniť svoju budúcoročnú odolnosť. Ak však prídu do kontaktu so skutočným mrazom, nevyjdú z neho ako víťazi.

Koncom augusta ukončíme prihnojovanie muškátov, od septembra uberáme aj zo zálievky. Korene aj existujúce vetvy muškátu musia dozrieť, spomaliť rast a aklimatizovať sa na menší prísun vody.

Venujte sa iba zdravým muškátom

Skôr ako sa pustíme do skracovania muškátov, vyberieme spomedzi z nich tých najsilnejších a najkrajších zástupcov. Ak niektoré rastliny nevyzerali dobre už cez rok, netreba im dávať ďalšiu šancu. Pozor na choré a napadnuté listy. Tie treba z muškátov odstrániť, aby sme zamedzili nekontrolovanému šíreniu.

Náš tip: Nezabudnite si na kvetináče poznačiť druh a farbu muškátov. Na jar ľahšie rozplánujete ich umiestnenie a zároveň budete vedieť, kto zimu zvládol a aké kusy treba nahradiť.


Mohlo by vás zaujať: Pestovanie najkrajších letničiek široko-ďaleko: Poradíme, ako na to


Ako muškáty pred zazimovaním skrátiť?

Muškáty vyžadujú pred uskladnením radikálny rez. Z nadzemnej časti by malo zostať približne 15 – 20 cm. Môžete sa riadiť aj podľa očiek, z ktorých na jar vyrastú nové výhonky. Skúsení záhradkári nechávajú na každej z kľúčových vetiev 2 – 3 zdravé očká. Na skracovanie používame iba ostré nožnice, aby sme muškáty strihaním nepoškodili. Aj keď majú ešte možno kvety a nahodené puky, všetky musia pred zazimovaním preč.

Nájdite najlepšie miesto

Nasledujúca metóda patrí k najrozšírenejším. Muškáty sa uskladňujú v kvetináčoch, v ktorých rástli počas celého roka. Nijakým spôsobom sa teda nezasahuje do koreňovej štruktúry. Jediný dôraz sa kladie iba na to, aby nebola zem premočená. Hrozilo by potom riziko, že korene začnú odhnívať alebo sa v zemine rozmnožia plesne.

Skrátené, vyčistené a nepremočené muškáty odložíme na suché svetlé miesto – do miestnosti, v ktorej bude počas zimy teplota 5 – 10 °C. Približne 1 – 2 razy mesačne ich mierne zalejeme. Pri zálievke ich zároveň aj skontrolujeme, aby sa medzi nimi nešírili škodcovia.

Čo sa stane, ak muškáty uskladníme do tmy? Aj odloženie do tmavej pivnice je jedným z častých postupov, no v tomto prípade je úspešnosť prezimovania výrazne nižšia. Môže sa stať, že na muškáty zabudneme, alebo sa začnú neprimerane ťahať za pár lúčmi svetla a do jari sa vyčerpajú.

Sú aj iné možnosti?

V kruhoch vášnivých pestovateľov muškátov sa spomínajú aj ďalšie metódy. Jednou z nich je napríklad zazimovanie muškátov v novinovom papieri. Korene skrátených muškátov sa oberú od zeme a zabalia do starých novín. Vedľa seba sa naukladajú do kvetináčov, čo znie ako zaujímavá úspora miesta. Z času na čas sa muškáty postriekajú vodou v rozprašovači. Pravdou však je, že táto metóda nepatrí k najúspešnejším.

O niečo lepšie je na tom zimovanie v rašeline alebo pilinách. Princíp je rovnaký, no obnažené korene muškátov tentokrát nebalíme samostatne do novín. Muškáty naukladáme do hrantíkov a korene zvrchu zľahka zasypeme pilinami alebo rašelinou. Keďže sú však rastliny na seba natlačené, je tu aj veľké riziko rýchleho rozšírenia choroby.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close