Ak ste si doteraz čokoládu dopriali iba ako dezert alebo sladkú odmenu, nemusíte sa ďalej báť, žeby ste tým „zhrešili“. Táto maškrta, za ktorej objavom stoja starí Aztéci, Mayovia a Inkovia z Južnej Ameriky, totiž skrýva prekvapivo mnoho tajomstiev a to v podobe pozitívnych účinkov na ľudské telo. Nečudo teda, že už pred tristo rokmi predpisovali lekári čokoládu ako liek a predávala sa v lekárňach.
Záhada sa skrýva v kakau
Prvá čokoláda mala podobu nápoja vyrobeného z pomletých kakaových bôbov a horúcej vody. Prešla teda ešte dlhú cestu, kým získala podobu, v akej ju poznáme dnes. Horko-kyslú chuť kakaa si Európania obľúbili v 17. storočí, no dochucovali ho medom, neskôr i cukrom. Práve kakao, ktoré však samo o sebe nechutí práve najvábnejšie, je najdôležitejšou a najzdravšou zložkou čokolády. Kakao obsahuje celú radu vitamínov a takisto antioxidantov. Má blahodarný vplyv na naše srdce, zlepšuje psychickú pohodu, stimuluje mozog, znižuje krvný tlak a pomáha aj proti starnutiu.
Mohlo by vás zaujať: Zázrak menom čokoláda: Skvelá na mozog, nervy aj proti infarktu
Tá pravá čokoláda
Vo všeobecnosti platí – čím vyšší obsah kakaa, tým kvalitnejšia čokoláda. Áno, je to práve horká čokoláda, ktorá najviac pomôže vášmu zdraviu. Pravá čokoláda by mala mať v zložení uvedenú kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor, bez akéhokoľvek pridaného rastlinného tuku. Takáto čokoláda by mala obsahovať minimálne 35 percent kakaovej sušiny, čím vyšší podiel, tým lepšie. Najkvalitnejšie čokolády obsahujú 70 a viac percent kakaa. Čím je čokoláda tmavšia, tým viac antioxidantov obsahuje. Kvalitnú horkú čokoládu spoznáte podľa výraznej kakaovej vône, ovocnej príchute a jemného lesku na povrchu. Pri lámaní by mala praskať a na jazyku sa rozplývať.
-
Podporné látky, ktoré čokoláda obsahuje:
– flavinoidy – majú antioxidačný účinok a chránia bunky
– polyfenoly – antioxidanty, ktoré priaznivo pôsobia na cievy
– horčík – chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, pomáha proti stresu
– teobromín – látka podobná kofeínu, pôsobí ako stimulátor a afrodiziakum
– fenyletylamín – zmierňuje stres a pocity úzkosti
Mohlo by vás zaujať: Čokoládové koláčiky: Sú pochúťkou pre všetky ročníky
Nie je čokoláda ako čokoláda
Na rozdiel od horkej čokolády, mliečna obsahuje viac pridaného cukru i tuku, ktoré, samozrejme, znižujú pozitívne účinky. Hoci podľa vedcov konzumácia mliečnej čokolády zlepšuje pamäť, jednoznačne by ste mali dať prednosť horkej čokoláde.
Tmavá čokoláda síce obsahuje viac tuku, ide však o kakaové maslo, ktoré je zdravšie ako napríklad palmový tuk pridávaný do bežných mliečnych čokolád. Kakaové maslo má vysoký podiel voľných mastných kyselín, ktoré sú zdraviu prospešné. Horká čokoláda teda má aj viac kalórií, nenájdete v nej však takmer žiadny cukor a navyše sa v nej nachádzajú aj bielkoviny a vlákniny.
Bielu čokoládu za čokoládu v skutočnosti ani nemôžeme považovať – neobsahuje totiž kakaový prášok ani kakao, iba kakaové maslo, cukor, rastlinné tuky a rôzne umelé príchute. Preto je z troch druhov čokolád tou najmenej vhodnou alternatívou.
Mohlo by vás zaujať: Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!
Nebojte sa dopriať si ju každý deň
Čokoláda prináša mnoho výhod pre vaše zdravie a preto, samozrejme, nie v prehnanom množstve, ju môžete konzumovať každý deň. Fakt, že čokoláda je pre človeka prospešná, dokázala aj skupina lekárov z Kardiovaskulárneho centra Univerzitnej nemocnice v Zürichu. Podľa ich výskumu pravidelná konzumácia kakaa znižuje krvný tlak a chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Čo je prekvapujúce, čokoláda nie je dobrá iba na srdce, ale aj na zuby. Látky obsiahnuté v kakaovom prášku totiž pomáhajú chrániť zuby pred zubným kazom.Ak máte teda neprekonateľnú chuť na sladké, no zároveň chcete maškrtiť zdravo, zjedzte každý deň jednu tabličku horkej čokolády. Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa je pritom vhodná aj pre diabetikov, alebo pre ľudí držiacich diétu.
Doprajete si čokoládu každý deň, alebo si na nej pochutíte iba výnimočne? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na